Ελεύθερος Σκοπευτής: Οι ισχυροί έχουν πάρει θέση στο ΧΑ

09:07 1/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Μετά την ατονία και τις διορθωτικές συνεδριάσεις με μικρούς τζίρους κάποιοι δεν πίστευαν στα μάτια τους χθες με το ΧΑ. Έχουν πάρει θέσεις ισχυροί επενδυτές και συνεχίζουν να τοποθετούνται κι άλλοι.

Στο μεταξύ κλείνει το βιβλίο του ΔΑΑ σήμερα και όλες οι ενδείξεις κατευθύνουν προς το ανώτατο όριο του εύρους τιμής εισαγωγής.

Η τελική τιμή θα προκύψει από τους ξένους επενδυτές που θα πάρουν και το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών που διατίθενται. Δεν φαίνεται πιθανό να έχει εγγραφεί έστω και μικρή μερίδα με τη λογική να εκμεταλλευτεί

την εισαγωγή απλώς για να κερδίσει τρία σουβλάκια και μία μερίδα πατάτες. Δεν κερδίζει αυτή η λογική στις αγορές, η οποία επιπλέον δεν ταιριάζει στο χαρακτήρα της μετοχής και των ενδιαφερόμενων μετόχων.

Μπορεί βέβαια η λογική αυτή να επιβραβευθεί, αφού η εισαγωγή έγινε και δημοσίευμα στο Bloomberg. Όπως αναφέρεται θα αντληθούν τουλάχιστον 738 εκατ. ευρώ. Δηλαδή στο άνω μέρος της τιμής που λέγαμε. Το επενδυτικό ενδιαφέρον για την πώληση του 30% του αεροδρομίου ήταν τόσο μεγάλο που η ζήτηση υπερκάλυψε την προσφορά μετοχών λίγες ώρες μετά το άνοιγμα του βιβλίου, σύμφωνα με το δημοσίευμα.  

Οι συναλλαγές εκτοξεύτηκαν χθες στο ΧΑ, οι τράπεζες ήταν πολύ δυνατές. Αν εξαιρεθούν οι τράπεζες υπάρχουν άλλα blue chips που έχουν σημειώσει νέα ιστορικά υψηλά. Οι τράπεζες όμως ως κλάδος είναι ο πιλότος που μπορεί να ανοίξει το δρόμο για το ΧΑ φέτος ώστε να ανέβει το γενικό επίπεδο των τιμών. Τα δυνατά σημεία και τα ρίσκα, καταγράφονται στην έκθεση της Optima, με τo μότο που θυμίζει το τραγούδι του boss.

Προσδοκούμε σε καλύτερη αξιολόγηση από τη Moody’s. Αυτό μεταφράζεται σε πολύ περισσότερα κεφάλαια από αυτά που είδαμε στην έκδοση του πρώτου ομολόγου του ελληνικού δημοσίου φέτος.

Προσδοκούμε να εισέλθουμε φέτος στη λίστα παρακολούθησης MSCI για να επιτύχουμε τον στόχος της μετάβασης του ΧΑ στις ώριμες αγορές. Όλα τα παραπάνω ενισχύουν τα ΕΧΑΕ.

Η ανάπτυξη κινείται με καλύτερη ταχύτητα από ότι στην Ευρώπη και τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης βοηθούν σημαντικά. Οι τράπεζες αναζητούν τρόπους να αξιοποιήσουν τη ρευστότητα που διαθέτουν ώστε να επιτύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα που θα φέρει αξία στους μετόχους τους και θα συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Επιπλέον όμως τόσο σε ΗΠΑ όσο και σε Ευρώπη μπήκαμε σε φάση μείωσης επιτοκίων. Είναι θέμα χρόνου. Χθες ασφαλώς η απόφαση της Fed ήταν απολύτως αναμενόμενη. Για το Μάρτιο έχουν στήσει τα στοιχήματα οι Αμερικανοί, αν και είναι πολύ μικρότερα από πριν. Στο 55% το βλέπουν. Για τον Ιανουάριο οι πιθανότητες για να μείνουν αμετάβλητα, ήταν 98%

Ωστόσο, τράβηξαν μία γερή διόρθωση μετά τα εναλλάξ ράλι και τα ρεκόρ, σε όλους τους δείκτες τους, καθώς η ανακοίνωση κατέβαζε το θερμόμετρο των προσδοκιών. Ο Πάουελ είπε στη συνέντευξη ότι πάμε για μειώσεις φέτος, αλλά αυτή τη στιγμή δεν βλέπει να γίνεται η πρώτη μείωση το Μάρτιο.

Στοιχεία της Optima πολύ ενδιαφέροντα: Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ είναι στο 45% του ΑΕΠ. Μέσος όρος της σχέσης στη δεκαετία 1998-2008 το 63%.

Ο πολλαπλασιαστής κερδών P/E του ΧΑ είναι ο φθηνότερος. Του DAX είναι 11,6. Του IBEX στην Ισπανία είναι πάνω από 10, στο 10,8. Με discount 36% φέτος και 32% το 2025 διαπραγματεύεται το ΧΑ.

Αν δούμε αποτιμήσεις με EV/EBITDA με 5,6x πάλι το ΧΑ διαπραγματεύεται με discount 30%.  Η μερισματική απόδοση είναι 4,4 και 4,8% εκτιμάται το 2025. Μόνο οι Ισπανοί είναι ανταγωνιστικοί, με 4,8% και 5,1% αντίστοιχα.

Μεγάλα κέρδη έβγαλε το 2023 Eurobank μας λένε και ενοποιεί μόνον μέρος των κερδών της Ελληνικής. Το 2024 όμως…

Keywords
Αναζητήσεις
eleftheros-skopeftis-oi-ischyroi-echoun-parei-thesi-sto-cha.htm
Τυχαία Θέματα