Στις Βρυξέλλες ο Μητσοτάκης για το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

08:23 1/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμμετέχει σήμερα στις 11:00, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με κύριο αίτημα να γίνει συνολικά η προσέγγιση της ενδιάμεσης αναθεώρησης του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, δηλαδή μια συμφωνία-πακέτο που δεν θα περιλαμβάνει μόνο τη βοήθεια προς την Ουκρανία, αλλά και αυξημένους πόρους για το Μεταναστευτικό και τις φυσικές καταστροφές.

Προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Κυριάκος

Μητσοτάκης έκανε δηλώσεις για τις αγροτικές κινητοποιήσεις στην Ευρώπη, την στήριξη του πρωτογενούς τομέα στην Ελλάδα και την οικονομική ενίσχυση της δοκιμαζόμενης Ουκρανίας.

«Είμαι αισιόδοξος ότι σε αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οι 27 χώρες θα καταφέρουμε να πετύχουμε μια συμφωνία που θα δόσεις λύσεις σε αυτό το σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Να μπορέσουμε να αποδεσμεύουμε πόρους στο πλαίσιο του δημοσιονομικού πλαισίου προκειμένου να υποστηρίξουμε εκείνες τις χώρες που δοκιμάζονται από προσφυγική κρίση αλλά ταυτόχρονα να εξασφαλίσουμε την απαραίτητη χρηματοδότηση για την Ουκρανία, η οποία δίνει ένα υπαρξιακό αγώνα για την ελευθερία της. Είμαστε αποφασισμένοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να βρούμε σήμερα μια λύση».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις αγροτικές κινητοποιήσεις λέγοντας ότι «η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή είχε ταχθεί ώστε να υπάρξει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια παύση στο καθεστώς αγρανάπαυσης για εκτάσεις οι οποίες καλλιεργούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Σημείωσε ότι έτσι θα μπορέσουν να απελευθερωθούν πρόσθετες εκτάσεις για καλλιέργεια ώστε οι αγρότες να έχουν πρόσθετο εισόδημα. «Η ελληνική πολιτεία στο πλαίσιο των δημοσιονομικών της δυνατοτήτων βρίσκεται πολύ κοντά στον πρωτογενή τομέα ώστε στο μέτρο του εφικτού να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τα δίκαια αιτήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων μας».

Σημειωτέον, ότι το τελευταίο negobox (Negotiating Box) στο οποίο είχε υπάρξει πολιτική συμφωνία 26 εκ των 27 ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του περασμένου Δεκεμβρίου, κάλυπτε τους προβληματισμούς και τις προτεραιότητες της Ελλάδας. Δηλαδή, εκτός από τη χρηματοδότηση προς την Ουκρανία, είχε μέσα και τις προτεραιότητες που είχε θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως αυξημένα κονδύλια για τη μετανάστευση και για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, καθώς και ευελιξίες στη χρήση κοινοτικών πόρων που αφορούν την περίοδο 2014-2020.

Εντωμεταξύ, η έκτακτη Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σήμερα στις Βρυξέλλες θα γίνει μέσω κινητοποιήσεων των αγροτών, που οργανώνουν μεγάλη διαδήλωση. Τα πρώτα κονβόι τρακτέρ άρχισαν από χθες το βράδυ να καταφθάνουν στις Βρυξέλλες με προορισμό την Ευρωπαϊκή Συνοικία, ενώ κάποια σημεία εξόδου και εισόδου της πόλης είναι ήδη κλειστά. Οι αγρότες ζητούν χαλάρωση των μέτρων της Πράσινης Συμφωνίας και της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Τι αναμένεται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Οι ευρωπαίοι ηγέτες σε αυτό το Συμβούλιο καλούνται να συμφωνήσουν στην αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ) της περιόδου 2021-2027, που συμπεριλαμβάνει τη ζωτικής σημασίας μακροοικονομική οικονομική βοήθεια για την Ουκρανία, ύψους 50 δισ. ευρώ. Για να γίνει αυτό όμως χρειάζεται ομοφωνία. Τα 26 κράτη-μέλη της ΕΕ, πλην της Ουγγαρίας, είναι σύμφωνα για τη μακροοικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία (17 δισεκατομμύρια ευρώ ως επιχορηγήσεις, 33 δισεκ. ευρώ ως δάνεια) την περίοδο 2024-2027.

Το αγκάθι της Ουγγαρίας

Παρά τις εντατικές διαπραγματεύσεις με την Ουγγαρία, που μεσολάβησαν από το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα για να αρθεί το βέτο του Βίκτορ Όρμπαν, ο τελευταίος εξακολουθεί να θέτει δικούς του όρους για να πει το «ναι» στη «Διευκόλυνση για την Ουκρανία», υπονομεύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο όλο το πακέτο αναθεώρησης του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Η Ουγγαρία έχει προτείνει αξιολόγηση της οικονομικής ενίσχυσης της Ουκρανίας σε ετήσια βάση, με ομοφωνία, κάτι που δεν γίνεται αποδεκτό από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη γιατί θα έδινε τη δυνατότητα στον Βίκτορ Όρμπαν να ασκεί κάθε χρόνο το δικαίωμα της αρνησικυρίας. Ως συμβιβαστική λύση, η ΕΕ αντιπροτείνει να διεξάγεται συζήτηση ετησίως σε επίπεδο ευρωπαίων ηγετών για την οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία, χωρίς να χρειάζεται ομοφωνία.

Επίσης, οι μέχρι τώρα συζητήσεις μεταξύ των κρατών-μελών σε επίπεδο πρεσβευτών δεν έχουν δείξει την παραμικρή ένδειξη ευελιξίας από πλευράς Βουδαπέστης, κάτι το οποίο προκαλεί οργή στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Σχετικά με τη στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία

Σύμφωνα με προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων, αναμένεται να επαναλάβουν την αποφασιστικότητα της ΕΕ και των κρατών μελών της να συνεχίσουν να παρέχουν «έγκαιρη, προβλέψιμη και βιώσιμη» στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, ιδίως μέσω του «Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη» (ΕΜΕ) και της εκπαιδευτικής αποστολής της ΕΕ, αλλά και μέσω άμεσης διμερούς υποστήριξης.

Οι 27 θα συζητήσουν για την πρόοδο στη μεταρρύθμιση του ΕΜΕ, που πρέπει να περάσει από «λογική αποθεμάτων» σε «λογική κοινών προμηθειών». Αν γίνει αποδεκτό από όλα τα κράτη-μέλη, θα μπορούσε στα συμπεράσματα να αναφέρεται η αύξηση του συνολικού δημοσιονομικού ανώτατου ορίου του ΕΜΕ κατά 5 δισεκ. ευρώ. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αναμένεται να καλέσουν το Συμβούλιο να καταλήξει σε ταχεία συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του ΕΜΕ έως τον Μάρτιο.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται επίσης να επαναλάβουν την επείγουσα ανάγκη να επιταχυνθεί η παράδοση πυρομαχικών και πυραύλων στην Ουκρανία, ιδίως ενόψει της δέσμευσης να διατεθούν στο Κίεβο ένα εκατομμύριο οβίδες πυροβολικού μέχρι το Μάρτιο του 2024 – ο στόχος αυτός δεν θα επιτευχθεί, παραδέχτηκαν χθες οι υπουργοί Άμυνας της ΕΕ, που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον Σαρλ Μισέλ, οι ευρωπαίοι ηγέτες απαιτείται να συζητήσουν επίσης την αναβίωση της πολιτικής διαδικασίας για τη λύση των δύο κρατών στο Μεσανατολικό, «τη μόνη βιώσιμη επιλογή που μπορεί να φέρει βιώσιμη ειρήνη τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστίνιους και ενισχυμένη περιφερειακή ασφάλεια».

Το αγροτικό ζήτημα δεν περιλαμβάνεται επισήμως στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Θεωρείται όμως βέβαιο από ευρωπαίους διπλωμάτες ότι είτε στο περιθώριο, είτε στο τραπέζι της Συνόδου, θα τεθεί προς συζήτηση από ευρωπαίους ηγέτες, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη κινητοποιήσεις των αγροτών σε αρκετές χώρες μέλη της ΕΕ.

Keywords
Αναζητήσεις
stis-vryxelles-o-mitsotakis-gia-to-ektakto-evropaiko-symvoulio.htm
Τυχαία Θέματα