Χρηματιστήριο Αθηνών: ΔΑΑ, τράπεζες και Wall Street δίνουν νέα ώθηση

09:14 2/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Η υπερκάλυψη ρεκόρ του ΔΑΑ κυριαρχεί στο ΧΑ και δημιουργεί κλίμα, ενώ οι αγοραστικές εντολές στις τράπεζες και τα blue chips πλαισιώνουν την εικόνα της αγοράς η οποία καταφέρνει και ξεχωρίζει και φέτος.

Οι ελληνικές μετοχές παρά το ανοδικό διάστημα που διανύουν εδώ και τρεις μήνες παραμένουν φθηνότερες από τις μετοχές στο εξωτερικό.

Έτσι προς επιβεβαίωση έρχονται οι αναλύσεις των

διεθνών οίκων και των ελληνικών χρηματιστηριακών που κάνουν τη σύγκριση.

Το πρόβλημα με τις μετοχές του ΧΑ μετά την πανδημία, δεν ήταν οι συγκρίσεις με τις τιμές μετοχών στις άλλες αγορές, αλλά το γεγονός της έλλειψης κεφαλαίων. Αλλά ειδικά η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, έφερε στην επιφάνεια την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και των ελληνικών εταιριών κι έδωσε το έναυσμα για τοποθετήσεις.

Τώρα η εικόνα είναι πολύ πιο ενθαρρυντική γιατί έγινε το πρώτο βήμα. Μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας ήρθε το μεγάλο placement της ΕΤΕ και η αγορά θα αρχίσει να αποκτά κάποιο βάθος.

Για τις τράπεζες μετά τη μείωση των ΜΕΑ που θα αποτυπωθεί στα αποτελέσματα του 2023 θα ξεκινήσει το παιχνίδι της δικής τους αναβάθμισης. Και οι μεγάλες εισηγμένες εταιρείες επίσης είναι σε αυτό το ρυθμό. Όλα αυτά είναι στάδια που θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται στο ΧΑ και θα ανανεώνουν την αγοραστική διάθεση των επενδυτών.

Όταν είναι έτσι το ΧΑ δεν ασχολείται και ούτε έχει λόγο να ασχοληθεί με τις άλλες αγορές. Οι δείκτες στην Ευρώπη για παράδειγμα σε όλες τις σημαντικές αγορές υποχωρούσαν χθες, αλλά το ΧΑ δεν ασχολήθηκε.

Αντίθετα εξαιρετική συνεδρίαση είχαν στη Wall Street με πολύ καλά νέα από την τεχνολογία. Οι μετοχές του κλάδου δεν ξεκίνησαν καλά την πρώτη εβδομάδα, αλλά στη συνέχεια έδειξαν μεγάλη δυναμική. Χθες με μοχλό τα αποτελέσματα σε Apple και Amazon που άρεσαν πολύ και το πρώτο μέρισμα της Meta, η Wall Street είδε όλους τους δείκτες της και πλήθος μετοχών να κλείνουν ανοδικά.

Keywords
Αναζητήσεις
chrimatistirio-athinon-daa-trapezes-kai-wall-street-dinoun-nea-othisi.htm
Τυχαία Θέματα