Νέα μέτρα στήριξης των αγροτών ανακοινώνει o Μητσοτάκης

09:08 2/2/2024 - Πηγή: Reporter

Από τις... πολιορκημένες από αγρότες Βρυξέλλες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε στην Ελλάδα και το πρωί της Παρασκευής (2/2) θα βρεθεί στη Βουλή προκειμένου να εξαγγείλλει νέα μέτρα στήριξης του αγροτικού κόσμου.

Ο Πρωθυπουργός έχει ήδη ανακοινώσει αύξηση της πρώτης αρωγής για τους αγρότες

της Θεσσαλίας, ωστόσο, αυτοί έχουν αποφασίσει πως θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει πως συμμερίζεται τα προβλήματά τους και αναμένεται στη Βουλή να κάνει δεκτά κι άλλα αιτήματά τους.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ο Έλληνας Πρωθυπουργός έστειλε ουσιαστικά το μήνυμα :«Θα έχω την ευκαιρία να μιλήσω στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της Νέας Αριστεράς για το τι συμβαίνει στη Θεσσαλία και να αναπτύξω πιο αναλυτικά κάποιες σκέψεις μας για το πώς σκοπεύουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τον πρωτογενή τομέα» προανήγγειλε ο πρωθυπουργός αφήνοντας ανοιχτό παράθυρο για νέα μέτρα στήριξης.

Αυτό για το οποίο "καίγονται" οι αγρότες είναι το πετρέλαιο και συγκεκριμένα η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ). Η κυβέρνηση της ΝΔ εφάρμοσε το μέτρο αυτό για δύο συνεχόμενα έτη, το 2022 και το 2023 με αποτέλεσμα να έχουν επιστραφεί περί τα 160 εκατ. € σε 290.000 αγρότες και προσανατολίζεται να το εφαρμόσει κατά πάσα πιθανότητα εκ νέου και για το 2024.

Το δεύτερο μέτρο που εξετάζεται από την κυβέρνηση και ενδεχομένως να το ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός αφορά τον ΕΛΓΑ και την αναπροσαρμογή του καθεστώτος αποζημιώσεων που χορηγεί στου πληγέντες αγρότες.

"Σύμμαχος" των αγροτών στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση είναι ο κόσμος που σε δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ δήλωσε σε ποσοστό 68% ότι θεωρεί δίκαια τα αιτήματά τους.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

#Μητσοτακης #Βουλή #αγροτες
Keywords
Αναζητήσεις
nea-metra-stirixis-ton-agroton-anakoinonei-o-mitsotakis.htm
Τυχαία Θέματα