Κρυψορχία: Ξέρετε τι είναι;

Όπως πολύ σωστά καταλάβατε είναι μια πάθηση που την έχουν πολλά αγοράκια όταν γεννηθούν. Ευτυχώς, με μια μικρή χειρουργική επέμβαση το πρόβλημα αποκαθίσταται.

Του Γιάννη Μαρινόπουλου, παιδοχειρουργού

Τι είναι η κρυψορχία

Η κρυψορχία συνίσταται σε 1 ή και 2 όρχεις σε άλλη θέση εκτός της φυσιολογικής στο όσχεο. Πρόκειται για τη πιο συχνή συγγενή πάθηση του ουροποιογεννητικού συστήματος των αγοριών και γίνεται αντιληπτή με τη γέννηση. Πρέπει να διακρίνεται από τον ανελκόμενο όρχι, μια παραλλαγή του φυσιολογικού, σε παιδιά με ιδιαίτερα αυξημένο

το αντανακλαστικό του κρεμαστήρα. Η απλή κλινική εξέταση συνήθως αποκαλύπτει την υποδόρια θέση του όρχι με το υπερηχογράφημα να αποτελεί την αμέσως επόμενη διαγνωστική προσπάθεια σε περίπτωση αψηλάφητου όρχι. Αρκετές φορές ο όρχις βρίσκεται πολύ ψηλότερα μέσα στην κοιλιά του παιδιού. Στις δύσκολες αυτές περιπτώσεις η λαπαροσκόπηση εντοπίζει με αλάνθαστο τρόπο τη θέση του και καθιστά την επέμβαση ευκολότερη.

Πολλοί λόγοι επιβάλλουν τη διόρθωση όπως η υπογονιμότητα, η κακοήθης εξαλλαγή, το τραύμα και το κοσμητικό και ψυχολογικό όφελος. Το πρόβλημα με την κρυψορχία δεν έγκειται μόνο στην μειωμένη παραγωγή σπερματοζωαρίων από τον όρχι αλλά και στην πιθανότητα εξαλλαγής σε κακοήθεια. Έτσι σε περίπτωση που ο όρχις έμεινε έξω από το όσχεο 5-10 χρόνια ή και παραπάνω ο χειρουργός πρέπει να εκτιμήσει τον αδένα πριν τον καθηλώσει στη σωστή θέση στο όσχεο. Φυσικά ο νέος άνδρας πρέπει να αυτοψηλαφάται συχνά και σε περίπτωση που ανιχνεύσει κάποια σκληρία ή ανωμαλία στην επιφάνεια του όρχι να απευθυνθεί αμέσως στον γιατρό του. Η συχνότητα κακοήθειας σε χειρουργημένη κρυψορχία είναι πολλαπλάσια από τον υπόλοιπο υγιή πληθυσμό και αφορά μόνο τον έκτοπο όρχι. Η απλή κλινική εξέταση σε συνδυασμό με ετήσιο υπερηχογράφημα οσχέου είναι η σωστή παρακολούθηση ενός χειρουργημένου παιδιού για κρυψορχία.

Η θεραπεία

Η θεραπεία είναι χειρουργική και ο όρχις κινητοποιείται και καθηλώνεται με ραφές στο όσχεο όπου και ανήκει. Καταλληλότερη ηλικία είναι αυτή των 6 μηνών ώστε να προληφθούν ακόμη και οι μικροσκοπικές αλλοιώσεις που εμφανίζονται και δεν είναι αναστρέψιμες. Η επέμβαση της καθήλωσης του όρχι ονομάζεται ορχεοπηξία. Αφορά ημερήσια νοσηλεία, γενική αναισθησία και συνήθως καλύπτεται από τα περισσότερα ταμεία σε ιδιωτικές κλινικές. Σε περίπτωση που ο όρχις ψηλαφάται η επέμβαση απλοποιείται και περιλαμβάνει ημερήσια νοσηλεία μόνο. Εάν ο όρχις είναι αψηλάφητος και δεν ανιχνεύεται με υπερηχογράφημα η λαπαροσκόπηση είναι απαραίτητη για την ανεύρεση και καθήλωση του. Αρκετά συχνά ο αδένας αναγνωρίζεται σε ενδοκοιλιακή θέση και το πρώτο στάδιο της επέμβασης μπορεί να γίνει λαπαροσκοπικά.

Keywords
Αναζητήσεις
ποιο ταμείο καλυπτει την ορχεοπηξια σε ιδιωτικη κλινικη, 2 επεμβασης μαζη κρυψορχιας
Τυχαία Θέματα