Stephen Elop, H Nokia βρίσκεται στον σωστό δρόμο…

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός ο CEO της Nokia στο ταξίδι του στην αφρικανική ήπειρο, απάντησε σε ερωτήσεις για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του κολοσου από την Φινλανδία.

Σε περιοδεία στην Αφρική βρίσκεται αυτές τις μέρες ο CEO S. Elop και για πρώτη φορά ίσως απάντησε σε αρκετές ερωτήσεις πάνω στα πλάνα της Nokia για το άμεσον μέλλον, αλλά και για την κατάσταση που βρήκε όταν ανέλαβε

CEO. Το ταξίδι του περιελάμβανε δυο σημαντικούς σταθμούς, την Κένυα και την Νότια Αφρική. Θυμίζουμε ότι στην Κένυα βρίσκεται το κέντρο ανάπτυξης Αφρικής-Ινδίας-Μέσης Ανατολής, ενώ και οι δυο χώρες είναι σημαντικές αγορές για την Nokia παρόλο που τον τελευταίο χρόνο έχουν χάσει τα σκήπτρα από Huawei και Blackberry αντίστοιχα.

«Καμένη γη»
Οι ερωτήσεις και στις δυο χώρες όμως δεν αφορούσαν μόνο την τακτικής της Nokia στην επιστροφή της στην πρώτη θέση, αλλά είχαν να κάνουν και με την γενική τακτική της Nokia στην παγκόσμια αγορά. Ο κ. Elop, ανέλυσε με λίγα λόγια την πορεία του ξεκινώντας από το γνωστό σημείωμα που έστειλε όταν πρωτοανέλαβε την Nokia. «Τότε είχα πει ότι η εταιρία βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, αλλά πολλά έχουν αλλάξει από τότε.» (χωρίς να μας εξηγήσει προς το καλύτερο η το χειρότερο). «Η προηγούμενη προεδρία είχε επικεντρώσει την προσοχή της στην μαζική παραγωγή μονάδων, πολύ δυνατή στην βάση της πυραμίδας, χωρίς όμως να βλέπουν ότι η πυραμίδα κατέρρεε από την κορυφή» «Η αλλαγή τακτικής που έκανα από τον προηγούμενο Φεβρουάριο, έχει αρχίσει ήδη να αποδίδει καρπούς». Θυμίζουμε πάλι εδώ ότι η συγκεκριμένη αλλαγή τακτικής περιελάμβανε πέρασμα από το Symbian στα Windows και περίπου 30000 απολύσεις.

Εμπειρία Nokia, οικοσυστήματα.
Συνεχίζοντας πάντως, θέλησε να τονίσει την σημασία των φτηνών Nokia κινητών στην οικονομία της φινλανδικής εταιρίας, και την στρατηγική που θα ακολουθήσουν από εδώ και πέρα. «Από τον Φεβρουάριο έχουμε επενδύσει πιο δυναμικά στα φτηνά κινητά, γιατί αυτό που θέλουμε είναι να προσεγγίσουμε καινούργιους πελάτες, που θα έρθουν σε επαφή με την εμπειρία Nokia». Σίγουρα όμως, η μεγάλη μάχη θα παιχτεί στα high-end smartphones και ο στόχος είναι ποιος άλλος, η Apple. «Βλέποντας την επιτυχία της Apple καταλάβαμε ότι πρέπει να αλλάξουμε την τακτική μας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε προϊόντα πιο ανταγωνιστικά, με χαρακτηριστικά high-end κινητών, έτσι ώστε πουλώντας τα σε υψηλότερες τιμές, να έχουμε μεγαλύτερα κέρδη. Ακριβώς αυτό που θέλουμε να κάνουμε με το Lumia 800, ένα κινητό που μας επιτρέπει μεγαλύτερα κέρδη συνολικά για την Nokia».

Προβλέπεται μάχη λοιπόν με την Apple; Όχι μόνο. Ο Elop βάζει στο παιχνίδι και την Samsung, αλλά ο πόλεμος θα παιχτεί μεταξύ οικοσυστημάτων. iOS και Android είναι οι αντίπαλοι, και η Nokia ελπίζει ότι με τα Windows έχει κάνει την σωστή επιλογή. «Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε ότι το οικοσύστημα των Windows Phone, με εμάς τους σημαντικότερους πρεσβευτές του, θα είναι ο κυρίαρχος του χώρου. Όλες οι κινήσεις μας και οι επενδύσεις μας, σε συνεργασία με την M

Keywords
Τυχαία Θέματα