Υπερψηφίστηκε παρά τον «πόλεμο» στη Βουλή η τροπολογία για τις offshore

16:22 1/6/2016 - Πηγή: iPop

Υπερψηφίστηκε την Τετάρτη στη Βουλή η τροπολογία για τις offshore η οποία δηλαδή απαγορεύει σε υπουργούς βουλευτές και αιρετούς να διαθέτουν μετοχές σε εξωχώριες εταιρείες. Στην ψηφοφορία ακούστηκαν 190 «Ναι» και 7 «Παρών».

Την ψήφο της υπέρ της τροπολογίας έδωσε κυβερνητική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ,

αλλά και Το Ποτάμι, το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή. Παράλληλα, θετική ψήφο διατηρώντας όμως, επιφύλαξη ως προς μια συγκεκριμένη παράγραφο έδωσε και η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Να θυμίσουμε πως από τη συζήτηση στην Ολομέλεια το πρωί αποχώρισε η Νέα Δημοκρατία.

H κατάθεση το πρωί της Τετάρτης της τροπολογίας η οποία αφορά την καθιέρωση καθολικής απαγόρευσης συμμετοχής στη διοίκηση ή ακόμα και στο κεφάλαιο εταιρειών, που έχουν έδρα σε άλλη χώρα, για τα πολιτικώς εκτιθέμενα πρόσωπα ήταν αρκετά επεισοδιακή καθώς τα αίματα άναψαν μεταξύ του Στ. Θεοδωράκη και του Αλέξη Τσίπρα.

Διαβάστε εδώ την ομιλία του Πρωθυπουργού και την αντιπαράθεση με τον Επικεφαλής του Ποταμιού.

Η αποχώρηση της Νέας Δημοκρατίας και η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ:

Να θυμίσουμε πως νωρίτερα είχε η αποχώρηση της Νέας Δημοκρατίας από την αίθουσα της Βουλής.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Δένδιας έσπευσε να κατηγορήσει την Κυβέρνηση για «παίγνια απολύτως αντισυνταγματικά και ανεφάρμοστα» και πως «εμπαίζει τη Βουλή και το λαό και εισάγει κρυφίως διατάξεις αμνήστευσης».

Άμεση ήταν η αντίδραση της Κυβέρνησης που εξέδωσε σχετική με την αποχώρηση της Νέας Δημοκρατίας ανακοίνωση:

«Η Νέα Δημοκρατία αποχώρησε από την Βουλή, μόλις βρέθηκε μπροστά σε μια πιο αυστηρή διάταξη για το ζήτημα των εταιρειών του εξωτερικού.

Η ονομαστική ψηφοφορία αποδείχτηκε πιο δύσκολη από την ανέξοδη ρητορική περί διαφάνειας, για το κόμμα των εξωχώριων δραστηριοτήτων και του κ. Παπασταύρου.

Κατά τα άλλα νομίζουν ότι έτσι θα αποσπάσουν το ηθικό πλεονέκτημα από την Αριστερά».

Το tweet του ΣΥΡΙΖΑ για την αποχώρηση της Νέας Δημοκρατίας:

Να τονισθεί πως η τροπολογία η οποία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο ακυρώνει το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών της Γεωργίας και του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας για την προσέγγιση της Γεωργίας στην ΕΕ.

Σύμφωνα με την νέα διάταξη υπουργοί, βουλευτές και παρένθετα πρόσωπα όπως σύζυγοι και συγγενείς πρώτου βαθμού απαγορεύεται να μετέχουν στην διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών του εξωτερικού.

«Η αποχώρηση συμβολικά αυτό που δείχνει είναι αδιαφορία για την τύχη της εισαγόμενης ρύθμισης και για το αν θα μείνουμε με την προηγούμενη ρύθμιση, που ήταν ευνοϊκότερη για όσους είχαν χρήματα και επιχειρήσεις στο εξωτερικό. Δείχνει πλήρη αδιαφορία για το τι θα γίνεται από εδώ και πέρα» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, ο οποίος κατηγόρησε την Νέα Δημοκρατία ότι θέλει να υπάρχει το παλαιότερο καθεστώς.

Νομοτεχνικές βελτιώσεις οι οποίες βέβαια αποσκοπούν στο να διασφαλιστεί ότι δεν θα αρθεί το αξιόποινο για όσους μετείχαν σε εταιρείες offshore κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος στη Βουλή.

Παράλληλα με άλλη τροποποίηση του κ. Παρασκευόπουλου διευκρινίστηκε, κατόπιν αιτήματος του ΠΑΣΟΚ επισημάνθηκε πως η 60ήμερη προθεσμία που δίνεται «σε υπόχρεους για να μεταβιβάσουν τα περιουσιακά στοιχεία τους από offshore δεν αίρει το αξιόποινο των εν λόγω παραβάσεων».

Χαρακτηριστικά ο Νίκος Παρασκευόπουλος τόνισε:

Το περιθώριο των 60 ημερών προσφέρεται για να προσαρμοστούν όσοι έχουν εταιρείες

Δείτε εδώ ολόκληρη την τροπολογία.

The post Υπερψηφίστηκε παρά τον «πόλεμο» στη Βουλή η τροπολογία για τις offshore appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα