Υπάρχουν σκυλιά που είναι πιο έξυπνα από άλλα;

15:25 21/4/2020 - Πηγή: iPop

Τα σκυλιά είναι οι καλύτεροί μας φίλοι και ορισμένα είναι πιο τρυφερά από άλλα, έχουν περισσότερη πλάκα, μερικά βαριούνται πιο εύκολα κι άλλα αγαπούν τις αγκαλιές. Όσον αφορά, όμως, στην ευφυΐα τους; Ποια είναι τα πιο έξυπνα σκυλιά;

Ναι, υπάρχουν πιο έξυπνα σκυλιά και μερικά με πιο χαμηλό… IQ. Οι ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο του British Columbia με επικεφαλής τον καθηγητή Stanley Coren, εξέτασαν 200 σκυλιά για να εντοπίσουν τις ράτσες εκείνες που είναι λίγο πιο έξυπνες από τις υπόλοιπες.

Αλλά πώς γίνεται

ορισμένα σκυλιά να είναι πιο έξυπνα από άλλα; Από τι εξαρτάται; Τα πιο μεγαλόσωμα σκυλιά, για παράδειγμα είναι πιο έξυπνα από άλλα; Ή μήπως το IQ του εξαρτάται από τη ράτσα;

Τι είναι αυτό που κάνει έναν σκύλο “έξυπνο”;

Ο Coren αξιολόγησε τα επίπεδα νοημοσύνης των φυλών με βάση τα ένστικτα, την υπακοή και την ικανότητα προσαρμογής. Ωστόσο, η ειδική σε θέματα συμπεριφοράς κατοικίδιων ζώων, Sarah Hodgson, αναφέρει ότι είναι όλα σχετικά. «Μερικά είναι κοινωνικά και συναισθηματικά κι εξαρτώνται από τους ανθρώπους, οπότε είναι πιο εύκολο να εκπαιδεύονται και πολύ πιο δεκτικοί στο όραμά μας για το τι πρέπει να κάνουν», αναφέρει η ίδια προσθέτοντας πως μπορεί να έχουν μικρότερη διαίσθηση.

Ένα παράδειγμα είναι τα κυνηγόσκυλα, τα οποία μπορεί να μην είναι τόσο δεκτικά αλλά έχουν πολύ αναπτυγμένες τις αισθήσεις της όρασης και της όσφρησης. Ομοίως, τα terriers μπορεί να μην το έχουν με τον προσανατολισμό αλλά έχουν εξαιρετική ακοή.

Και τελικά τα σκυλιά έχουν IQ; Όχι ακριβώς. Όπως εξηγεί η Hodgson, το IQ πραγματικά εξαρτάται από την ποιότητα που παρατηρείς και δίνεις περισσότερη βάση. Αν, όμως, για παράδειγμα ο σκύλος σου μπορεί να μάθει μια νέα εντολή σε λιγότερες από 5 επαναλήψεις, τότε μπορείς να τον θεωρείς πολύ έξυπνο!

Οι πιο άγνωστες ράτσες σκύλων: Μπορείς να τις ονομάσεις;

Τα μεγαλόσωμα σκυλιά είναι πιο έξυπνα απ’ τα μικρόσωμα;

Δεν έχει επιβεβαιωθεί αν και ορισμένες έρευνες αναφέρουν πως ίσως τα πιο μεγαλόσωμα σκυλιά είναι και πιο έξυπνα.

Σύμφωνα με μια άλλη μελέτη, ο Coren αναφέρει πως τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από 1,888 σκυλιά, έδειξαν ένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα. Υπήρχε μια σαφής τάση που δείχνει ότι τα μεγαλύτερα σκυλιά κατάφεραν να θυμούνται με ακρίβεια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι τα πιο μικρόσωμα σκυλιά.

Ωστόσο, θα πρέπει να έχουμε στον νου μας, πως ορισμένα σκυλιά συντροφιάς έχουν εκτραφεί για να έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως είναι ήρεμα. Η Hodgson προσθέτει ότι πολλές μικρές φυλές αναπαράγονται από μεγαλύτερες φυλές, και έτσι έχουν παρόμοιες κινήσεις, ένστικτα και ναι, είναι έξυπνα.

Ποιες είναι οι πιο έξυπνες ράτσες;

Αυτά είναι τα πιο έξυπνα σκυλιά σύμφωνα με την επιστήμη!

Photo: Unsplash/Andreas Wagner

Το άρθρο Υπάρχουν σκυλιά που είναι πιο έξυπνα από άλλα; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα