Υπάρχει κρυμμένη ζωή κάτω απ’ τους πάγους της Ανταρκτικής;

17:18 8/9/2017 - Πηγή: iPop
Σε μια αποκάλυψη που αλλάζει όλα τα μέχρι στιγμής δεδομένα προχώρησαν Αυστραλοί επιστήμονες. Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως μπορεί να υπάρχει κρυμμένη ζωή κάτω απ’ τους πάγους της Ανταρκτικής.

Η μελέτη απ’ το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας (ANU) διαπίστωσε ότι γύρω από το Όρος Erebus, ένα ενεργό ηφαίστειο στο νησί Ross στην Ανταρκτική, έχουν παρατηρηθεί εκτεταμένα σπηλαιώδη συστήματα.

Οι αναλύσεις δειγμάτων εδάφους απ’ αυτές τις σπηλιές έχουν αποκαλύψει ενδιαφέροντα ίχνη DNA από φύκια, βρύα και μικρά ζώα,

ανέφεραν οι ερευνητές.

«Μπορεί να έχει πραγματικά ζέστη μέσα στις σπηλιές – μέχρι και 25 βαθμούς Κελσίου σε μερικές σπηλιές. Θα μπορούσατε να φοράτε ένα μπλουζάκι εκεί και να είστε άνετα», δήλωσε ο Ceridwen Fraser από την Σχολή του ANU Fenner School of Environment and Society.

«Υπάρχει φως κοντά στα στόμια των σπηλαίων και φίλτρα φωτός βαθύτερα σε μερικές σπηλιές όπου ο υπερβολικός πάγος είναι λεπτός», συνέχισε ο Fraser, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Polar Biology.

Ο Fraser δήλωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος του DNA που βρέθηκε στις σπηλιές του Mount Erebus ήταν παρόμοιο με το DNA από τα φυτά και τα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των βρύων, των φυκιών και των ασπόνδυλων, τα οποία βρέθηκαν αλλού στην Ανταρκτική.

Τα εν λόγω αποτελέσματα αυτής της μελέτης μας δίνουν μια νέα ματιά για το τι μπορεί να ζει κάτω από τον πάγο στην Ανταρκτική, ίσως υπάρχουν και νέα είδη ζώων και φυτών.

Τα επόμενα βήματα θα είναι να γίνει προσεκτική παρακολούθηση στις σπηλιές και ν’ αναζητηθούν ζωντανοί οργανισμοί. Εάν υπάρχουν, ανοίγει την πόρτα σε έναν συναρπαστικό νέο κόσμο.

Photo: AFP

Το άρθρο Υπάρχει κρυμμένη ζωή κάτω απ’ τους πάγους της Ανταρκτικής; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα