ΔΕΘ: Οι υποσχέσεις που έγιναν πράξεις και οι δεσμεύσεις που πήραν μετάθεση για το μέλλον

15:17 8/9/2017 - Πηγή: iPop
Λίγες ώρες μας χωρίζουν από τα εγκαίνια της 82ης ΔΕΘ και όλοι αναμένουν τις τοποθετήσεις των κ.κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», καθώς, ο Πρωθυπουργός και ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είθισται ν’ απευθύνουν «προεκλογικές» ομιλίες απ’ το βήμα της ΔΕΘ. Σ’ αυτό το πλαίσιο, επιχειρούμε να «αποκωδικοποιήσουμε» τις δεσμεύσεις του κ. Τσίπρα
στη ΔΕΘ 2016 και τελικά να διαπιστώσουμε τι απ’ όλα αυτά έγιναν πράξη μέσα σ’ αυτό τον ένα χρόνο και τι έμεινε ως… υπόσχεση για το μέλλον.Γράφουν: Κλαούντια Ντιντάτη, Αφροδίτη Πρέβεζα

Στο μεταξύ, μεσολάβησε ένας δύσκολος χρόνος για την ελληνική κοινωνία, η οποία πέρασε στιγμές αγωνίας και «σήκωσε» τα βάρη της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία έκλεισε το Καλοκαίρι, φέρνοντας μαζί της νέα σειρά μέτρων.

Κάνοντας ένα ταξίδι στον χρόνο πίσω στο 2016, θυμόμαστε τις βασικότερες δεσμεύσεις του κ. Τσίπρα στην ΔΕΘ 2016 και επιχειρούμε να συμπεράνουμε το ποιες και κατά πόσον έχουν εκπληρωθεί μέχρι τη φετινή του ομιλία στην 82η ΔΕΘ.

Το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης με θετικό πρόσημο

Απ’ το βήμα της ΔΕΘ το 2016, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε δεσμευτεί ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει άμεσα και με θετικό πρόσημο. Τελικά, η δεύτερη αξιολόγηση έκλεισε σχεδόν έναν χρόνο μετά –που δεν μπορούμε να το πούμε «σύντομα»- και πιο συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 2017, με την Κυβέρνηση να προχωρά σε πολύμηνες διαπραγματεύσεις και να κάνει αρκετές και επίπονες θυσίες προκειμένου να εκταμιευθούν τα χρήματα προς τη χώρα μας.

Η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός υποστήριξαν πως η ελληνική πλευρά έλαβε όσα ήθελε απ’ το κλείσιμο της αξιολόγησης. Όσον αφορά τα πλεονάσματα, καθορίστηκαν τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2% από το 2023 και κατά μέσο όρο περίπου στο 2% ως το 2060.

Όμως, για να επιτευχθεί συμφωνία, η Κυβέρνηση ψήφισε νέα μέτρα ύψους 4,6 δις ευρώ για την τετραετία 2017 -2020 με τους συνταξιούχους, τους μισθωτούς και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες να είναι εκείνοι που θα κληθούν να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος.

Ως αντίβαρο στα βαριά μέτρα που περάστηκαν έρχονται τα «αντίμετρα» συνολικού ύψους 7,6 δισ. ευρώ από τα οποία τα 4,1 δισ. αφορούν αύξηση κοινωνικών δαπανών και φοροελαφρύνσεις.

Οριστικοποίηση των μέτρων και των τρόπων ελάφρυνσης του χρέους

Μπορεί η Κυβέρνηση να επέμενε ότι η συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση θα περιλαμβάνει οριστικοποίηση των μέτρων αλλά και των τρόπων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ωστόσο, αυτό το οποίο πήρε τελικά η ελληνική πλευρά είναι δεσμεύσεις μεν, πιο αόριστες δε.

Υπήρξε περισσότερη σαφήνεια για το χρέος, για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, τα οποία, όμως, θα οριστούν και θα εφαρμοστούν στο τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Παράλληλα, δεν επιτεύχθηκε καμία συγκεκριμένη δέσμευση, ούτε περιγράφηκαν με λεπτομέρειες τα μέτρα, τα οποία θα ληφθούν προκειμένου το χρέος να είναι βιώσιμο.

Ουσιαστικά, οι εταίροι με τη συμφωνία για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης δεσμεύτηκαν για συζήτηση μέτρων ελάφρυνσης του χρέους μετά το 2018. Φυσικά, το ΔΝΤ συνεχίζει ακόμα και σήμερα να ασκεί πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση, απαιτώντας συγκεκριμενοποίηση των μέτρων.

Ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ

Ο Πρωθυπουργός το 2016 εκτιμούσε πως το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης θα σημαίνει αυτόματα και λύση για το χρέος, όπως επίσης και ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ. Τόσο η εν λόγω υπόσχεση όσο και η δέσμευση για ένταξη στο QE (πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ) παραμένουν στον «αέρα» και οι εταίροι εξακολουθούν να μιλούν με γενικόλογα για την ένταξη της χώρας μας στα εν λόγω προγράμματα.

Στα θετικά της υπόθεσης είναι το γεγονός ότι η χώρα μας έκανε μια δοκιμαστική έξοδο στις αγορές στα τέλη Ιουλίου, με έκδοση νέου 5ετούς ομολόγου, το οποίο αναμένεται να φέρει στο Δημόσιο 3 δις ευρώ.

Υψηλός ρυθμός ανάπτυξης απ’ το 2017

Ενώ αρχικά η Κυβέρνηση προέβλεπε ανάπτυξη στο 2,7% για το 2018, εν συνεχεία οι προβλέψεις μειώθηκαν περίπου στο μισό και οι Έλληνες αλλά και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πλέον μιλούν για ανάπτυξη στο 1,8% το 2017.

Σύμφωνα μάλιστα με όσα έκανε πρόσφατα γνωστά ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, και οι εκπρόσωποι των δανειστών διατυπώνουν προβλέψεις για ανάπτυξη 1,8%.

Ακατάσχετος λογαριασμός για επιχειρηματίες

Ο ακατάσχετος επιχειρηματικός λογαριασμός αποτελεί έναν ακόμα μη υλοποιήσιμο στόχο και ο βασικός λόγος γι’ αυτό είναι η επίμονη άρνηση των δανειστών.

Σε συνάντησή του με τους εκπροσώπους της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας πριν από λίγες μέρες, ο Πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι το οικονομικό επιτελείο θα εξακολουθήσει ν’ ασκεί πιέσεις προκειμένου να δεχθούν οι δανειστές τον ακατάσχετο επιχειρηματικό λογαριασμό χωρίς, ωστόσο, να μπορεί να υποσχεθεί ότι ο στόχος θα γίνει πραγματικότητα και μάλιστα άμεσα.

Αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από έναν.. πιο δίκαιο φόρο

Ο πρωθυπουργός πέρυσι διαβεβαίωσε τους πολίτες πως ο ΕΝΦΙΑ θα αντικατασταθεί από έναν δικαιότερο φόρο, ενώ μέσα στο 2017, η Κυβέρνηση θα προσανατολιζόταν στην επέκταση των απαλλαγών, ώστε να ελαφρυνθούν τα πιο ευάλωτα στρώματα.

Η εν λόγω δέσμευση του κ. Τσίπρα δεν πραγματοποιήθηκε ή τουλάχιστον όχι εξ’ ολοκλήρου. Πιο συγκεκριμένα, απ’ τον ΕΝΦΙΑ απαλλάσσονται 66.000 τρίτεκνοι, πολύτεκνοι ή/και με αναπηρία άνω του 80%. Αλλά όχι όλοι όσοι ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες, καθώς τα κριτήρια είναι εισοδηματικά (12.000 οικογενειακό εισόδημα, ως 150 τ.μ. κατοικία).

Οι υπόλοιποι φορολογούμενοι θα πληρώσουν ίδιο ΕΝΦΙΑ με πέρυσι ή μειωμένο, σύμφωνα με την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου. Τέλος ένα 10%, το οποίο διαθέτει την μεγαλύτερη περιουσία, θα δει αύξηση στον ΕΝΦΙΑ.

Περαιτέρω ελάφρυνση των ευάλωτων ομάδων

Μια υπόσχεση αρκετά γενική. Η μοναδική, ουσιώδης προσπάθεια που έγινε προς αυτήν την κατεύθυνση είναι το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (KEA). Στο ΚΕΑ εντάσσονται και συνδυάζονται η εισοδηματική ενίσχυση, συμπληρωματικές κοινωνικές υπηρεσίες, παροχές και αγαθά, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανασφάλιστων.

Ωστόσο, δεν έχουν πραγματοποιηθεί άλλα ουσιαστικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Μάλιστα, όσον αφορά το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, προστίθενται επιπλέον κριτήρια, εκτός απ’ τα εισοδηματικά, για την ένταξη των κοινωνικών ομάδων, σύμφωνα με την εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Αυτό πρακτικά σημαίνει σημαντικές περικοπές στη λίστα των δικαιούχων και αυξήσεις γι’ αυτούς στο ηλεκτρικό.

Η αξιοποίηση των 246 εκατ. ευρώ απ’ τις τηλεοπτικές άδειες

Στην περίπτωση αυτή επικράτησε ένα «αλαλούμ». Πράγματι, αφού συγκροτήθηκε το νέο ΕΣΡ, ο διαγωνισμός για τις άδειες των τηλεοπτικών καναλιών πραγματοποιήθηκε, ωστόσο γρήγορα το Συμβούλιο της Επικρατείας τον έκρινε αντισυνταγματικό με αποτέλεσμα να μην έχει ισχύ το αποτέλεσμα από τον 3ημερο εθελοντικό φυλακισμό των αντιπροσωπειών των καναλιών. Η πλειοψηφική απόφαση του ΣτΕ κήρυξε αντισυνταγματικό τον νόμο της Κυβέρνησης, αναφορικά με τον διαγωνισμό και αυτό ως αποτέλεσμα οι άδειες που δόθηκαν να μην έχουν πλέον καμία ισχύ και οι τηλεοπτικοί σταθμοί που δεν ανακηρύχθηκαν ως υπερθεματιστές ή δεν έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό να συνεχίσουν κανονικά τη λειτουργία τους.

Τελικά, για τα ποσά τα οποία ήταν να επιστραφούν στους καναλάρχες για την πρώτη δόση του είτε παρακρατούνται είτε συμψηφίζονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Όπως αναφέρει η έκθεση του Γενικού λογιστηρίου του Κράτους, τα ποσά τα οποία είναι επιστρεπτέα στους καναλάρχες ως καταβληθέντα παρακρατούνται ή συμψηφίζονται αυτεπαγγέλτως μόνο με ληξιπρόθεσμες βεβαιωμένες στη φορολογική διοίκηση οφειλές ή οφειλές προς οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης, οι οποίες δεν έχουν υπαχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης, εφόσον ο υπόχρεος συμμορφώνεται με αυτό, και δεν έχουν ανασταλεί.

Επίσης, δεν επιστρέφονται ποσά τα οποία μέχρι την έναρξη ισχύος της προτεινόμενης διάταξης ήδη παρακρατήθηκαν ή συμψηφίστηκαν με ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν έχουν υπαχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης, εφόσον ο υπόχρεος συμμορφώνεται με αυτό και δεν έχουν ανασταλεί.

Λαμβάνοντας υπόψη τον περσινό διαγωνισμό, η τιμή εκκίνησης ορίστηκε ομόφωνα απ’ το ΕΣΡ στα 35 εκατ. ευρώ, ωστόσο ο διαγωνισμός δεν έχει ακόμα δρομολογηθεί καθώς υπάρχουν πολλά ζητήματα που ακόμα εκκρεμούν.

Οι ασφαλιστικές οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ που καθίστανται ληξιπρόθεσμες παγώνουν

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε δεσμευτεί πως οι ασφαλιστικές οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ που καθίστανται ληξιπρόθεσμες ως και τις 31.12.2016, θα παγώσουν, χωρίς βεβαίως να διαγραφούν.

Ωστόσο, όπως αποδείχτηκε το πάγωμα ήταν υπό όρους. Προϋπόθεση αποτέλεσε η εμπρόθεσμη καταβολή των τρεχουσών εισφορών, η οποία θα εξασφαλίζει στον οφειλέτη ασφαλιστική ενημερότητα. Η ενημερότητα προβλεπόταν μικρής διάρκειας (ίσως δίμηνη) ώστε να ελέγχεται αν καταβάλλονται χωρίς καθυστέρηση οι τρέχουσες εισφορές.

Τα παραπάνω βεβαίως ίσχυαν υπό τον Γ. Κατρούγκαλο, καθώς μετά την ανάθεση του υπουργείου Εργασίας στην Έφη Αχτσιόγλου το νομοθετικό πλαίσιο άλλαξε και πάλι.

Πλέον, για τον υπολογισμό των προστίμων των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. 11* της υποπαραγράφου ΙΑ.2 της παρ. ΙΑ΄ του άρθρου πρώτου του Ν. Ν.4152/2013 το ετήσιο επιτόκιο ισούται με το επιτόκιο αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, συν ένα περιθώριο 800 μονάδων βάσης (δηλ. 8%) υπολογιζόμενο σε ετήσια βάση και με αναδρομική εφαρμογή από 1/1/2013, χωρίς να υπάρχει περιορισμός στην αναπροσαρμογή αυτού.

Δεδομένου ότι, με την 13.6.2016 απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το ετήσιο επιτόκιο αναχρηματοδότησης έχει οριστεί σε 0,00%, οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές από 1/1/2017, επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο 8,00% , ή με 0,667% μηνιαίως.

Και τελικά… Τι έγινε πράξη;Ολοκλήρωση του έργου του Μετρό της Θεσσαλονίκης μέχρι το 2020

Η δέσμευση αυτή φαίνεται πως …υλοποιείται (αλλά κανείς δεν βάζει ακόμα το χέρι του στη φωτιά) καθώς μέχρι το τέλος του 2018 αναμένεται να παραδοθούν τα βαγόνια του Μετρό Θεσσαλονίκης , σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του έργου.

Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η δοκιμαστική του λειτουργία (το 2019) και η κανονική του εμπορική λειτουργία θα ξεκινήσει το 2020, σύμφωνα με την ανακοίνωση της «Αττικό Μετρό ΑΕ».

Έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με το νέο αναπτυξιακό νόμο

Σ’ αυτό το κομμάτι, η δέσμευση του κ. Τσίπρα έγινε όντως πράξη, καθώς στην πρώτη φάση του αναπτυξιακού νόμου εντάχθηκαν 772 επενδύσεις.

Παράλληλα, με την ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας, σύμφωνα με την Κυβέρνηση, θα υπάρχει πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε φθηνό δανεισμό. Αυτό αφορά επιχειρήσεις που είναι αποκλεισμένες από το τραπεζικό σύστημα ή δανείζονται με μεγάλο κόστος και επαχθείς εξασφαλίσεις. Τέλος, η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα αναλάβει να υποστηρίζει χρηματοδοτικά όσες επιχειρήσεις διασωθούν, μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού διευθέτησης οφειλών.

Σύσταση του ειδικού Ταμείου για την Κοινωνική Οικονομία

Μια υπόσχεση, η οποία δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα, ωστόσο, όλα δείχνουν πως πολύ σύντομα θα τη δούμε να υλοποιείται.

Η Ράνια Αντωνοπούλου, υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την κοινωνική οικονομία, ενημέρωσε πρόσφατα πως μέχρι τέλη Οκτωβρίου θα ενεργοποιηθεί το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας, με αρχικό κεφάλαιο 25εκατ. ευρώ, το οποίο θα υποστηρίζει φορείς ΚΑΛΟ (Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας) που αποκλείονται από το τραπεζικό δανεισμό, με χρηματοδοτικά προϊόντα (μικροδάνεια, εγγυήσεις μεγαλύτερων δανείων, εγγυητικές επιστολές).

Ψήφιση του νόμου για την διεύρυνση της χρήσης πλαστικού χρήματος

Ο σχετικός νόμος δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 21 Δεκεμβρίου 2016 και η προθεσμία για την εγκατάσταση των συσκευών POS είναι η 21η Δεκεμβρίου 2019.

Τον Μάιο, το σώμα της Βουλής ψήφισε διάταξη, η οποία προβλέπει αλλαγή στην τελική προθεσμία για εγκατάσταση μηχανημάτων POS. Η νέα προθεσμία είναι τρία χρόνια μετά τη δημοσίευση του νόμου για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών πληρωμών στην οικονομία.

Η Κυβέρνηση σταδιακά εκδίδει υπουργικές αποφάσεις, με τις οποίες διευρύνει τη χρήση πλαστικού χρήματος, ενώ για όσους δεν συμμορφώνονται με τον νόμο προβλέπεται πρόστιμο 1.500 ευρώ.

Υποστήριξη της Παιδείας και αναβάθμιση της Δημόσιας Υγείας

Απ’ το βήμα της ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως η υποστήριξη της Παιδείας και η αναβάθμιση της Δημόσιας Υγείας αποτελούν προτεραιότητες της Κυβέρνησης.

Όσον αφορά στην Παιδεία, τα σχολεία άνοιξαν στην ώρα τους, με τα βιβλία να είναι διαθέσιμα απ’ την πρώτη μέρα έναρξης της σχολικής χρονιάς ενώ για τη σχολική χρονιά 2017-2018 προσλήφθηκαν ακόμα 15.317 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί.

Πρόσφατα, κατατέθηκε το νομοσχέδιο που προβλέπει μεταξύ άλλων τις αλλαγές στο σύστημα των Πανελλαδικών, το οποίο άλλαξε αρκετές φορές, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια των περισσοτέρων.

Έμφαση, έως έναν βαθμό, δόθηκε στην έρευνα, με την ίδρυση του ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας, το οποίο στοχεύει στην υποστήριξη νέων ερευνητών με την χρηματοδότηση του Ελληνικού Δημόσιου και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Ωστόσο, εκτός απ’ το συγκεκριμένο κομμάτι δεν σημειώθηκε κάποια ιδιαίτερη πρόοδος για την υποστήριξη της Παιδείας.

Όσον αφορά στον τομέα της Δημόσιας Υγείας, η πολύ θετική εξέλιξη αποτέλεσε η θέσπιση του δικαιώματος ελεύθερης πρόσβαση σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας για για την παροχή νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ανασφάλιστους και σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, μεταξύ άλλων προβλέπει στελέχωση τμημάτων επειγόντων περιστατικών, επέκταση θητείας επικουρικών γιατρών και λοιπού επικουρικού προσωπικού, σύναψη συμβάσεων πλήρους εργασίας γιατρών, οδοντιάτρων, φαρμακοποιών του ΕΟΠΥ, ωστόσο όλα αυτά αφορούν το μέλλον και δεν έχουν γίνει πράξη όλο αυτό το διάστημα.

Ολοκλήρωση σιδηροδρομικού ΠΑΘΕ στο τέλος του 2018

Η συγκεκριμένη υπόσχεση του Αλέξη Τσίπρα έγινε πραγματικότητα. Ολοκληρώθηκε ο 205χλμ. αυτοκινητόδρομος «Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα και Λεύκτρο-Σπάρτη». Στην κυκλοφορία παραδόθηκαν τμήματα του αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ (Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι) στο τμήμα Μαλιακός-Κλειδί και με τη σήραγγα των Τεμπών.

Ο αυτοκινητόδρομος 196χλμ. «Ιόνια Οδός» επίσης ολοκληρώθηκε και διασχίζει δύο περιφέρειες και τέσσερις νομούς (Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Πρεβέζης, Ιωαννίνων) ενώ εκτείνεται από τον Αντίρριο έως τα Ιωάννινα, όπου συναντά τον ανισόπεδο κόμβο της Εγνατίας Οδού.

Νόμος για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων

Το υπουργείο Οικονομικών παρουσίασε το νέο σύστημα ηλεκτρονικών διασταυρώσεων για το «σκανάρισμα» καταθέσεων και τραπεζικών κινήσεων, με στόχο τον άμεσο εντοπισμό των αδήλωτων εισοδημάτων.

Στο πλαίσιο της ρύθμισης για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων, οι φορολογούμενοι που έχουν ήδη υποβάλει δήλωση οικειοθελούς αποκάλυψης εισοδημάτων μπορούν να υποβάλουν νέα τροποποιητική δήλωση, είτε για να αυξήσουν τη φορολογητέα ύλη, είτε για να διορθώσουν λάθη που δεν οδηγούν σε μείωση του φόρου.

Η ρύθμιση λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2017 και φέρεται πως μέχρι στιγμής έχει φέρει έσοδα πάνω απ’ τα 250 εκατ. ευρώ.

Λόγια αλλά από πράξεις;;;

Ωραία τα είπε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ 2016 αλλά στην πράξη φαίνεται πως τα βρήκε… μπαστούνια καθώς αρκετά ήταν τα «όχι» που βρήκε μπροστά του στην προσπάθεια να υλοποιήσει την πλειοψηφία των σχεδόν «προεκλογικών» δεσμεύσεων του… στην πράξη βλέπουμε ότι περίπου το 65% των δεσμεύσεων του έμειναν στα λόγια, ενώ σημαντικά βήματα έγιναν μόλις σ΄ένα περίπου 35% των υποσχέσεων.

Πάντως, φαίνεται πως ο Πρωθυπουργός ήταν πιο εγκρατής στις δηλώσεις και τις υποσχέσεις του το 2016, καθώς το 2015 είχε προχωρήσει σε μια σειρά βαρυσήμαντων δεσμεύσεων, τις οποίες και δεν κατάφερε να κάνει πράξη.

Αναμένουμε την ομιλία του το απόγευμα του Σαββάτου, 9 Σεπτεμβρίου, στην 82η ΔΕΘ…

Το άρθρο ΔΕΘ: Οι υποσχέσεις που έγιναν πράξεις και οι δεσμεύσεις που πήραν μετάθεση για το μέλλον εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
ΔΕΘ, αλέξης τσίπρας, εν λόγω, τσιπρας, καλοκαιρι, νέα, δις, χρεος, ΔΝΤ, ελλαδα, σημαίνει, λύση, ΕΚΤ, συριζα, ενφια, κεα, ηλεκτρικος, ΕΣΡ, ισχύ, οαεε, εταα, τραπεζες, δηλ, μετρο, θεσσαλονικη, φεκ, βουλη, σχολεια, πανελλαδικες 2012, συγκεκριμένο, εοπυ, παθε, ιωαννινα, ipop, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, βιβλια, σταση εργασιας, φορολογικη δηλωση 2011, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, τραπεζα της ανατολης, εισφορα αλληλεγγυης, νεα κυβερνηση, αθηνα, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, μειωση μισθων, κοινωνικη συμφωνια, θεμα εκθεσης 2012, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, αλλαγη ωρας 2012, τελη κυκλοφοριας 2013, φορολογια 2013, σχεδιο αθηνα, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, αξιολογηση, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, ληξιπροθεσμες οφειλες, ipop, εοπυ, αναπληρωτες, αφροδιτη, βημα, δωρεαν, εμπορικη, εταα, κεα, νεα μετρα, οικονομια, πλαισιο, προγραμμα, ρυθμος, το βημα, υλη, υπουργειο οικονομικων, φεκ, ωρα, αυξηση, αρθρο, αναπηρια, αποκαλυψη, γεγονος, γινει, διαστημα, δημοσιο, δηλωση, δηλωσεις, διοικηση, δις, δοθηκε, εγινε, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκθεση, εμειναν, ενημεροτητα, εν λόγω, εξελιξη, επενδυσεις, ερευνα, ερχονται, ιδιο, ιδρυση, υπηρεσιες, θετικο, ομιλια, κεφαλαιο, κυβερνηση, λαθη, λειτουργια, λεπτομερειες, λύση, λογια, μειωση, ουσιαστικα, παθε, προγραμματα, ρυθμιση, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συζητηση, συνεχεια, συντομα, σειρα, σηραγγα, σωμα, τιμη, τμημα, τρια, τριπολη, τριτεκνοι, ισχύ, φυσικα, φορολογικη, χερι, χρονος, ωρες, αγορες, βηματα, εφαρμογη, χωρα, υπουργειο, κομματι, μπροστα, ομαδες, σημαίνει, ταξιδι, τραπεζα, θετικα, υγειας, βεβαιως
Τυχαία Θέματα