Βρίσκοντας τη δύναμη να αντιμετωπίσω ενεργά τους φόβους μου. Κατά πόσο αυτό είναι ένα πιθανό σενάριο στην αληθινή ζωή;

20:43 14/9/2022 - Πηγή: iPop
Πώς καλλιεργήθε το σποράκι του φόβου μέσα μου;

Φοβάμαι τα αεροπλάνα, φοβάμαι τους γιατρούς, φοβάμαι τις αρρώστιες, φοβάμαι τη σκιά μου. Συχνά σαν απάντηση σε όλους αυτούς τους φόβους ακούς το γνωστό αντιμετώπισέ το. Τι σημαίνει αντιμετώπισε τους φόβους σου στην πράξη; Πώς μπορώ να το αντιμετωπίσω ενώ φοβάμαι. Αν δεν το φοβόμουν θα το έκανα! Όλοι κάτι φοβόμαστε, το κατά πόσο όμως ζούμε λειτουργικά με τους φόβους μας είναι ένα άλλο κεφάλαιο. Το λειτουργικό το ορίζουμε εμείς και φυσικά αυτοί που μοιραζόμαστε

μαζί τους τη ζωή μας.

Ο φόβος είναι ένα συναίσθημα πάρα πολύ χρήσιμο. Είναι ένας μηχανισμός άμυνας που μας βοηθά να προφυλασσόμαστε σε επικίνδυνες συνθήκες ώστε να επιβιώσουμε. Χωρίς να πω πολλές λεπτομέρειες, αυτό που χρειάζεται να ξέρεις είναι ότι η αδρεναλίνη που εκκρίνεται μας στέλνει το μήνυμα ότι πρέπει ή να αντιδράσουμε ώστε να σωθούμε από τον κίνδυνο. Μου κόπηκαν τα πόδια! Γιατί γίνεται αυτό; Φεύγει όλο το αίμα για να τρέξουμε και να σωθούμε. Αυτό το έχουμε κληρονομήσει από τους προγόνους μας που είχαν κάθε μέρα να παλέψουν με τα άγρια θηρία. Σήμερα δεν έχουμε πια τέτοιους κινδύνους όμως και πάλι, ο φόβος είναι εδώ.

Αν μεγάλωσες σε ένα περιβάλλον που δεν σε βοήθησε να νιώθεις ασφαλής, αν όταν ήσουν παιδί, σου καλλιεργήθηκε ο σπόρος του φόβου για να μείνεις ακινητοποιημένος, για να μην κάνεις φασαρία για να κοιμηθείς και άλλες τεχνικές που γνωρίζουμε όλοι, είναι ένα άλλο κεφάλαιο.

Τι σημαίνει αντιμετώπισε τους φόβους σου στην πράξη;

Όπως το γράφουμε, δεν χωρά περαιτέρω ανάλυση. Κάνε αυτό που φοβάσαι! Κάντο και δες τι θα γίνει. Είχα και εγώ φόβους τους οποίους πια καταπολεμάω όσο μπορώ με τη δύναμη της σκέψης. Δηλαδή το βασικό πράγμα που σκέφτομαι είναι τι θα χάσω αν δεν κάνω αυτό που φοβάμαι. Σαν το κόστος ευκαιρίας που λένε στις επιχειρήσεις.

Ένα παράδειγμα. Φοβόμουν τα αεροπλάνα και είχα όλα αυτά τα συμπτώματα του φόβου όταν έμπαινα μέσα σε ένα αεροπλάνο. Ταχυπαλμία, ίδρωμα στις παλάμες, ξηροστομία. Ωστόσο σε ένα ταξίδι μέσα σε δέκα μέρες ανεβοκατέβηκα σε 12 διαφορετικές διαδρομές με αεροπλάνα. Μπήκα μέχρι και σε υδροπλάνο. Ποιος άνθρωπος που πραγματικά φοβάται κάνει κάτι τέτοιο; Ποιος βάζει τον εαυτό του να ζήσει τόσες φορές προσγειώσεις και απογειώσεις;

Τα έβαλα σε μια ζυγαριά και είπα: «Αν δεν ανέβω σ’ αυτό το αεροπλάνο τι θα χάσω; Γιατί θέλω να πάω, τι θα κερδίσω και τι θα χάσω»; Όσο και αν σου φαίνεται παράδοξο, μόνο κάνοντας το δεν νίκησε ο φόβος. Ο φόβος είναι κλέφτης, όταν σου κόβει χαρές της ζωής και σε κάνει μια σκιά πίσω από τους ασφαλείς 4 τοίχους του σπιτιού σου.

Ποιο είναι το χειρότερο που μπορεί να σου συμβεί

Με τους συλλόγους που χορεύω κάθε χρόνο κάνουμε παραστάσεις. Δύο ή τρεις φορές το χρόνο, μαζί με όλους τους συγχορευτές μου ανεβαίνουμε σε σκηνές, άλλες μικρότερες, άλλες μεγαλύτερες. Δεν έχει σημασία το μέρος, το αίσθημα πριν από μια παράσταση είναι πάντα το ίδιο.

Φόβος ό,τι όλα θα πάνε στραβά, ότι θα πέσω, ότι θα χάσω τα βήματα, ότι θα ξεχάσω τη χορογραφία, ότι θα γελοιοποιηθώ εκεί πάνω. Πάντα όμως παρόλο που νιώθω αυτόν τον φόβο, δηλώνω συμμετοχή. Ο φόβος δεν νικάει ακόμα και αν φοβάμαι. Και τότε, όταν λαμβάνω την απόφαση να πάρω μέρος, λέω πάντα ναι! Κατόπιν με ρωτάω ποιο είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί; Σκέφτομαι φυσικά όλα αυτά τα παραπάνω και βρίσκω ακόμα και ποιο θα ήταν το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί.

Ταυτόχρονα αντικαθιστώ τη σκέψη αυτή, τη μη λειτουργική με μια άλλη θετική που έχω αποθηκεύσει στο μυαλό μου για τέτοιες περιπτώσεις. Αφθονία, θάλασσες, λιβάδια με ανθισμένη φύση, αγαπημένα μου πρόσωπα και αμέσως η θετική εικόνα κερδίζει!

Βαθιές αναπνοές, θετικές σκέψεις, μουσική, χορός, είναι πράγματα που εμένα βοηθούν να συνεφέρω το σώμα και το μυαλό μου σε συνθήκες στρες που προκύπτουν από το αίσθημα του φόβου. Το ζω το συναίσθημα, το καταλαβαίνω, το αγκαλιάζω, καταλαβαίνω και εξηγώ στον εαυτό μου γιατί το νιώθω αυτό και πώς θα βγω από αυτό.

Όλα αυτά τα χρόνια που έχω πει Ναι και δεν άκουσα τους φόβους μου, είμαι πολύ χαρούμενη που το είπα παρόλο που φοβόμουν.

Ποιο είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί και γιατί αυτή η ερώτηση μπορεί να κάνει το level up στη ζωή μας;

Αυτό που μπορώ να αλλάξω

Το θέμα με τον φόβο είναι ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε αυτό που νιώθουμε, αλλά μπορούμε να αλλάξουμε αυτό που σημαίνει για εμάς. Σε αυτό το σημείο θα αναφερθώ στην πίστη. Πίστη όπου θες εσύ. Σε κάτι ανώτερο, στο Θεό, σε σένα, στη θετική έκβαση. Πιστεύω ότι αυτός ο άνθρωπος που πιστεύει δεν μπορεί να φοβάται. Επειδή αυτό είναι ένα θέμα που συνήθως διχάζει τους ανθρώπους δεν θα ήθελα να αναφερθώ περαιτέρω. Πίστεψε σε κάτι και τακτοποιήσε το στο μυαλό σου.

Η υπαρξιακή βάση είναι πραγματικά η βάση και εκεί κρύβεται η λύση στους φόβους ειδικά όταν αυτοί γίνονται μη λειτουργικοί. Αν δεν μπορείς μόνος σου, σε παρακαλώ βρες τη δύναμη και ζήτα τη βοήθεια που χρειάζεσαι για να ζήσεις ελεύθερος τη ζωή σου.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Βρίσκοντας τη δύναμη να αντιμετωπίσω ενεργά τους φόβους μου. Κατά πόσο αυτό είναι ένα πιθανό σενάριο στην αληθινή ζωή; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βρίσκοντας, Κατά,vriskontas, kata