Βίντεο-ντοκουμέντο: Για πρώτη φορά στη δημοσιότητα οι πυρηνικές δοκιμές των ΗΠΑ

15:37 18/3/2017 - Πηγή: iPop

Για πρώτη φορά στην ιστορία, έρχονται στο φώς της δημοσιότητας μια σειρά από απόρρητα βίντεο, με τις πυρηνικές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν από το 1945 έως και το 1962 από τις ΗΠΑ.

Στα βίντεο, που αποτελούν μια ζωντανή βιβλιοθήκη των πυρηνικών δοκιμών που πραγματοποιήθηκαν σε μια περίοδο που ο ψυχρός πόλεμος βρισκόταν στο αποκορύφωμά του, απεικονίζεται πλήρως η αδιανόητη δύναμη ενός υπερόπλου και γίνεται εύκολα αντιληπτό πως η τύχη του πλανήτη κρέμεται από μια λεπτή κλωστή ή από ένα κόκκινο κουμπί, αν θέλετε καλύτερα.

Παραμερίζοντας

λίγο τις καταστροφικές συνέπειες της έκρηξης μιας τέτοιας βόμβας, το θέαμα που παρουσιάζεται στα βίντεο είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό και πρωτόγνωρο για το μέσο άνθρωπο. Το ίδιο εξηγεί και ο επικεφαλής του όλου εγχειρήματος ο οποίος υποστηρίζει πως η σειρά των βίντεο έγινε για να καταλάβουν οι άνθρωποι την καταστροφική δύναμη του όπλου κάτι που θα τους κάνει πιο διστακτικούς στη χρήση του.

New York Times: Η πιο σημαντική ευκαιρία να δει κανείς «από κοντά» μια πυρηνική έκρηξη

Το πρότζεκτ αποτελεί μια μεγάλη προσπάθεια του Εθνικού Παρατηρητηρίου Lawrence Livermore στην Καλιφόρνια, η ομάδα του οποίου αποκατέστησε περισσότερα από 10.000 φιλμ με υλικό από δοκιμές πυρηνικές δοκιμές στη Νεβάδα και τις Νήσους Μάρσαλ.

Το μεγάλο περιβαλλοντικό έγκλημα των ΗΠΑ στις Νήσους Μάρσαλ

Εκτός από τη Νεβάδα που αποτελεί έκταση στις ηπειρωτικές ΗΠΑ οι δοκιμές που έγιναν στις Νήσους Μάρσαλ έχουν χαρακτηριστεί από πλειάδα επιστημόνων και ιστορικών ως ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά και όχι μόνο, έγκλημα στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Από το 1945 έως και το 1965 οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν συνολικά 67 δοκιμές στην περίφημη νήσο Μπικίνι με αποκορύφωμα αυτών των δοκιμών, να αποτελεί αυτή της 1ης Μαρτίου του 1954 όταν και οι αμερικάνοι έριξαν τη βόμβα υδρογόνου με την κωδική ονομασία «Μπράβο».

Εκτιμάται ότι η συγκεκριμένη βόμβα, παρήγαγε ενέργεια που ισοδυναμούσε με 1000 ατομικές βόμβες αντίστοιχες με αυτή που χτυπήθηκε η Χιροσίμα. Οι συνέπειες ήταν καταστροφικές αφού μολύνθηκαν με ακτινοβολία περισσότερα από 7.000 τετραγωνικά μίλια στον Ειρηνικό Ωκεανό ενώ το νέφος από την έκρηξη έφτασε μέχρι την Αυστραλία, την Ινδία και την Ιαπωνία.

Οι Νήσοι Μάρσαλ που απέκτησαν την ανεξαρτησία τους από τις ΗΠΑ το 1986 έχουν πρωτοστατήσει σε αγώνες ύπερ του αφοπλισμού των όλων των πυρηνικών από τις χώρες που διαθέτουν τέτοιο οπλοστάσιο με τελευταία προσπάθεια που ήταν και η πιο ηχηρή, τις 9 διαφορετικές αγωγές κατά των κρατών που διαθέτουν πυρηνικά για «κατάφωρη άρνηση της ανθρώπινης δικαιοσύνης» στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Πατήστε play και δείτε τι μπορεί να προκαλέσει η έκρηξη μιας ατομικής βόμβας

The post Βίντεο-ντοκουμέντο: Για πρώτη φορά στη δημοσιότητα οι πυρηνικές δοκιμές των ΗΠΑ appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα