Τσακαλώτος: Η αξιολόγηση ολοκληρώθηκε- Κανείς δεν μπορεί ν’ αμφισβητήσει ότι θα εκταμιευθεί η δόση

18:14 26/5/2016 - Πηγή: iPop

Η αξιολόγηση ολοκληρώθηκε και η δόση θα εκταμιευτεί, ήταν τα πρώτα λόγια του Ευκλείδη Τσακαλώτου κατά τη συνέντευξη Τύπου για τη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup. Ο ίδιος έδωσε ιδιαίτερα έμφαση στη συμφωνία για το χρέος και το μηχανισμό που εξασφαλίζει ότι το χρέος θα είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα.

Ο κ. Τσακαλώτος ξεκινώντας μίλησε για τους τρεις στόχους που υπήρχαν για το Eurogroup:

Ο πρώτος ήταν η εκταμίευση της δόσηςΟ δεύτερος
ήταν να μπούμε στη νομισματική χαλάρωση της ΕΚΤΟ τρίτος να έχουμε συμφωνία για το χρέος

Τόνισε ότι κανείς δεν μπορεί ν’ αμφισβητήσει ότι θα εκταμιευθεί η δόση, ούτε ότι ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση. Παράλληλα, σημείωσε ότι υπάρχουν ορισμένα σημεία που χρειάζονται λεπτομέρειες.

Για το χρέος:

Για πρώτη φορά υπαρχει γραπτώς ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Έχει αναγνωριστεί και στο κείμενο αλλά και στην συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup. Ως αποτέλεσμα για την μη βιωσιμότητα έχουμε ένα πλαίσιο που πρέπει -χρειάζεται να αντιμετωπίσει αυτό το γεγονός αυτό το πλαίσιο για πρώτη φορά ορίζει τι σημαίνει αναγκαιότητα. Μέχρι τώρα είχαμε τη δέσμευση ότι κάτι θα γίνει αν χρειαστεί. Η τεράστια διαφορά είναι ότι έχουμε ορισμό του τι σημαίνει αν χρειαστεί για να κρατήσουμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας στο 15% του ΑΕΠ και μετά το 20% , δηλαδή λιγότερο απ’ ο,τι έχουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες

Ο Υπουργός Οικονομικών έκανε γνωστό πως θα υπάρχει ένας αυτόματος μηχανισμός που θα εξασφαλίζει μακροπρόθεσμα την βιωσιμότητα του χρέους.

O ίδιος συμπλήρωσε σχετικά με το ζήτημα του χρέους: «Δεν θα είναι στην ευχέρεια κάποιου μελλοντικού υπουργού οικονομικών Γερμανίας, Αυστρίας, Γαλλίας αν χρειάζεται ή δεν χρειάζεται γιατί ο ορισμός είναι μέσα στο κείμενο. Βραχυπρόθεσμα από την πρώτη στιγμή που θα τελειώσει η διαδικασία της εκταμίευσης, ο ESM θα δουλεύει συστηματικά για ν’ αλλάξει το προφίλ του χρέους. Θα κάνει επεμβάσεις για να μην υπάρχουν απότομες αυξήσεις στο τι χρειάζεται να πληρώσει η ελληνική Κυβέρνηση για το χρέος».

Τα μέτρα του 2018

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μίλησε για μια δέσμη μέτρων μέσα στο 2018 που τελειώνει το πρόγραμμα, «τα οποία είναι από τα κέρδη του Alpha και του SMP που για μήνες η αντιπολίτευση έλεγε ότι χάθηκαν αυτά τα λεφτά. Θα υπάρχουν εξαγοράσιμα κομμάτια του χρέους, θα υπάρχουν αλλαγές στις περιόδους χάριτος και επιμήκυνση σε κομμάτι του χρέους. Όλα όχι αν είναι αναγκαία αλλά για να έχουμε τον στόχο ότι η οικονομία μπορεί να χρηματοδοτήσει το χρέος. Αυτά είναι σε άσπρα και μαύρα γραμμένα και δεν χωράει άλλη ερμηνεία».

Για το ΔΝΤ σχολίασε ότι θα μπει στο πρόγραμμα αφού κάνει μια ακόμα ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους και εξετάσει αν χρειάζονται παραπάνω εργαλεία.

Ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι το πακέτο δεν βοηθάει έναν φτωχό άνθρωπο και ότι η επιτυχία θα φανεί αν είναι επιτυχία σε βάθος χρόνου, ενώ τόνισε πως έγιναν παραχωρήσεις και «δεν κάναμε όλα όσα μπορούσαμε».

Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, έκανε λόγο ότι έκλεισε η πιο δύσκολη αξιολόγηση της τελευταίας πενταετίας.

Για τον ίδιο είναι και η πιο σημαντική αξιολόγηση για τρεις λόγους:Ολοκλήρωσε τους 2 από τους 3 πυλώνες του προγράμματος -δημοσιονομικής προσαρμογής με τα δύσκολα μετρά που νομοθετήσαμε και πιάνουμε τους στόχους του 16-17-18 και δεν θα χρειαστεί να νομοθετήσουμε επιπλέον μέτρα μεχρι το τέλος του προγράμματοςΜε την εκπλήρωση των εξωτερικών υποχρεώσεων η ελληνική οικονομία θα εισπράξει ένα ποσό σχεδόν ίσο με το 2% του ΑΕΠ με την μορφή αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών. 7.5 δις ευρώ θα εκταμιευτούν άμεσα μετά την ψήφιση της αξιολόγησης από τα ξένα κοινοβούλια και 1.8 δις ευρώ θα πάνε στην ιδιωτική οικονομία. Το υπόλοιπο 2.8 δις θα εκταμιευτεί τον Σεπτέμβριο και πάλι εξ αυτών το 1.8 δις θα πάνε στην ιδιωτική οικονομίαΜε την ολοκλήρωση πληρώνονται οι 3 βασικές προϋποθέσεις α. η πρώτη προϋπόθεση θα πληρωθεί με την επανακεφαλαιοποίηση τραπεζών β. βελτίωση συνθηκών ρευστότητας γ. η αποκατάσταση συνθηκών σταθερότητας, η απομάκρυνση κλίματος αβεβαιότητας

Ο κ. Χουλιαράκης πρόσθεσε πως «και οι τρεις αυτοί παράγοντες επιτρέπει στην οικονομία να πάρει πάλι μπρος με την αυξημένη κατανάλωση και τις αυξημένες επενδύσεις μετά από 5ετή ύφεση που τόσα νοικοκυριά κι επιχειρήσεις υλοποιούν επενδυτικά σχέδια που άφησαν πίσω και ε δεύτερο χρόνο με την προσέλκυση ξένων επενδύσεων»

Ο ίδιος πρόσθεσε πως το βάρος της Κυβέρνησης θα πέσει στην προοπτική της ανάκαμψης.

Για το χρέος, ο κ. Χουλιαράκης τόνισε ότι είναι χρήσιμη η απόφαση του Eurogroup για δέσμευση των χωρών μελών ότι μεσομακροπρόθεσμα οι συνολικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας θα παραμείνουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ και μακροπρόθεσμα κάτω από το 20% του ΑΕΠ.

Από το 2009 μεχρι το 2013 οι χρηματοδοτικές ανάγκες ήταν πάνω από το 25% κάθε χρόνο! Το Eurogroup της Τρίτης θεσμοθέτησε μηχανισμό που διορθώνει ανάγκες που υπερβαίνουν το όριο του 15%

Σε ερώτηση για τον ΦΠΑ στα νησιά, ο κ. Χουλιαράκης απάντησε πως δεν υπάρχει σκέψη για απόσυρση της διάταξης.

Για το Grexit και τα capital controls

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως το κεφάλαιο Grexit έχει τελειώσει. «Τα capital controls δεν είχαν όλη τη γκάμα των εργαλείων των capital controls που είδαμε σε άλλες περιπτώσεις. Οι επιπτώσεις τους ήταν μεγάλες δεν το αρνούμαι αυτό!».

Για το κοινωνικό ταμείο και το ΕΚΑΣ

«Θα έχουμε το κοινωνικό ταμείο που είπε ο Πρωθυπουργός και είναι σημαντικό για εμάς και για τους πολίτες. όταν θα γίνει αυτό το ταμείο θα ξέρουν οι Έλληνες πολίτες τις προτεραιότητες ώστε να γίνει και ένας διάλογος για να δούμε αν έχουμε τις σωστές προτεραιότητες. Οι Θεσμοί δεν έχουν ασκήσει βέτο σ αυτό το ταμείο! Η μόνη ένσταση είναι να βάζουμε ποιες βελτιώσεις έρχονται από προσωρινές αποφάσεις και ποιες από μόνιμες αποφάσεις», σχολίασε ο κ. Τσακαλώτος.

Για το ΕΚΑΣ σημείωσε η συζήτηση που γίνεται είναι ότι αυτή η αναδρομική πληρωμή που πρέπει να κάνουν κάποιοι άνθρωποι είναι είτε να μην υπάρχει είτε μέσω άλλου τρόπου να γίνει η αποζημίωση τους. «Η αποζημίωση αυτή θα υπάρξει και είναι δέσμευση μας. Θα δούμε αν θα γίνει από το κοινωνικό ταμείο ή από αλλού».

The post Τσακαλώτος: Η αξιολόγηση ολοκληρώθηκε- Κανείς δεν μπορεί ν’ αμφισβητήσει ότι θα εκταμιευθεί η δόση appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα