Τώρα ο Κυριάκος και ο Βαγγέλης, τότε ο Αντώνης και η Ντόρα…Οι ιστορικές αναμετρήσεις σε εσωκομματικές εκλογές

12:40 9/1/2016 - Πηγή: iPop

Μπορεί η εσωκομματική μάχη που μας έχει απασχολήσει το τελευταίο διάστημα να είναι εκείνη για τον υποψήφιο Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη να έχουν ανεβάσει παλμούς μιας και η εκλογική τους αναμέτρηση κορυφώνεται αύριο, ωστόσο, υπάρχουν κι άλλες ιστορικές εσωκομματικές εκλογές που έχουμε να θυμόμαστε, για τον δικό της λόγο τη καθεμιά.

Γιώργος Παπανδρέου VS Γιώργος Παπανδρέου

Ναι στις

εκλογές του Φεβρουαρίου του 2004 ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ο μόνος που ρίχνεται στη μάχη για την Προεδρία του ΠΑΣΟΚ και φυσικά δεν θα μπορούσε να μην εκλεχθεί!

Ο Κ. Σημίτης έκανε πρόταση στον γιο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ να αναλάβει τα ηνία ενόψει των εθνικών εκλογών του Μαρτίου.

Ήταν και η πρώτη φορά που το ΠΑΣΟΚ εγκαινίασε την ανοιχτή εκλογική διαδικασία για την εκλογή Προέδρου. Ο «Γιωργάκης» επιλέχθηκε από 1.017.085 άτομα, ενώ τα λευκά ψηφοδέλτια ήταν μόλις 3.060.

Γιώργος Παπανδρέου VS Ευάγγελος Βενιζέλος

Μετά την δεύτερη συνεχόμενη ήττα του ΠΑΣΟΚ σε βουλευτικές εκλογές και την αμφισβήτηση του Ε. Βενιζέλου προς το πρόσωπο του Γ. Παπανδρέου, το 2007 γίνονται νέες εσωκομματικές εκλογές στο κόμμα.

Ο Γιώργος Παπανδρέου καταφέρνει να επικρατήσει του Ε. Βενιζέλου με ποσοστό 55,57%, έναντι του Ε. Βενιζέλου που συγκέντρωσε 38,5%. Ο Κώστας Σκανδαλίδης, επίσης υποψήφιος, τερμάτισε τρίτος με 5,76%.

738.078 άτομα είχαν συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία.

Ευάγγελος Βενιζέλος VS Ευάγγελος Βενιζέλος

Μετά από δύο χρόνια, όπως χαρακτηρίστηκαν «αποτυχημένης» Πρωθυπουργίας, ο Γιώργος Παπανδρέου παραιτείται.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος γίνεται ο μοναδικός υποψήφιος Πρόεδρος για το ΠΑΣΟΚ στις εσωκομματικές εκλογές της 18ης Μαρτίου 2012.

Ο Ε.Βενιζέλος ψηφίστηκε σε ποσοστό 97,44% από τους φίλους του κόμματος, συγκεντρώνοντας συνολικά 230.105 ψήφους και έγινε ο νέος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μέχρι το 2015, που ανέλαβε τα ηνία του κόμματος η Φώφη Γεννηματά.

Φώφη Γεννηματά VS Ανδρέας Λοβέρδος

14 Ιουνίου 2015, λίγες μέρες αφού στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ αποφασίστηκε να μετεξελιχθεί το κόμμα Κεντροαριστερή Δημοκρατική Παράταξη, έγιναν οι εκλογές για την εκλογή νέου Προέδρου.

Στην μάχη ρίχτηκαν η Φώφη Γεννηματά, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ αποφάσισαν: η Φώφη Γεννηματά θα ηγείτο στο εξής του κόμματος.

Τα αποτελέσματα:

Φώφη Γεννηματά 26.868 ψήφοι – 51,69%Ανδρέας Λοβέρδος 13.167 ψήφοι – 25,34%Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος 11.944 ψήφοι – 22,97%

Η Φώφη Γεννηματά ανέλαβα τα καθήκοντά της, με τον απερχόμενο Ευάγγελο Βενιζέλο να της δίνει τα θερμά του συγχαρητήρια.

Η δήλωση της Φώφης Γεννηματά αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων:

«Αναλαμβάνω την ευθύνη της παράταξης με απόλυτη επίγνωση των δυσκολιών. Πιστεύω ότι μπορούμε να γίνουμε ξανά δυνατοί, ξανά υπερήφανοι, να ανανεώσουμε τους δεσμούς μας με την κοινωνία. Ανασυγκροτούμε και αλλάζουμε το ΠΑΣΟΚ. Παίρνουμε πρωτοβουλίες για να ενώσουμε τη δημοκρατική παράταξη. Προχωρούμε με συλλογικότητα και με τις αξίες της σοσιαλδημοκρατίας για μια Ελλάδα με αλληλεγγύη, κοινωνική δικαιοσύνη και ανάπτυξη, με σταθερή την ευρωπαϊκή προοπτική της».

Αντώνης Σαμαράς VS Ντόρα Μπακογιάννη

Το ημερολόγιο έδειχνε 29 Νοεμβρίου 2009, όταν ο Αντώνης Σαμαράς κέρδισε τις εκλογές για την Προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, επικρατώντας της Ντόρας Μπακογιάννη, για να γίνει 3 χρόνια μετά Πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Αξίζει να θυμηθούμε την τότε δήλωση του πρώην Πρωθυπουργού, λίγη μόλις ώρα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων:

«Η δημοκρατική επανάσταση που έγινε απόψε, αφορά όλους μας. Αυτούς που μας ψήφισαν και αυτούς που δεν μας ψήφισαν. Τώρα πρέπει να ασκήσουμε δυναμική και αξιόπιστη αντιπολίτευση να διεκδικήσουμε την διακυβέρνηση της χώρας. Το πρώτο βήμα έγινε, πάμε για τα επόμενα και σημαντικότερα βήματα… πάμε για την Ελλάδα της ελπίδα, και για την ελπίδα της Ελλάδας».

386.400 άνθρωποι έδωσαν στον Αντώνη Σαμαρά το ποσοστό 50,06%, με το οποίο κατάφερε να επικρατήσει τόσο της «μεγάλης αντιπάλου», Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία συγκέντρωσε ποσοστό 39,72%, δηλαδή 396.625 ψήφους, όσο και του Π. Ψωμιάδη, ο οποίος πήρε μόλις το 10,22% των ψήφων, δηλαδή 78.870 ψήφους.

Να σημειώσουμε πως τότε είχε αποτελέσει έκπληξη η νίκη του Α. Σαμαρά μιας και μετά από την μεγάλη του αποχή, θεωρούνταν το απόλυτο outsider, με την Ντόρα Μπακογιάννη να θεωρείται η επικρατέστερη για την θέση της Προέδρου.

Δύο πράγματα έχουμε να θυμόμαστε από τις εκλογές της Νέας Δημοκρατίας το 2009: τα απίστευτα τεχνικά προβλήματα στην εκλογική διαδικασία και τον τεράστιο αριθμό των ψηφοφόρων (800.000 μέλη).

Ευάγγελος Μεϊμαράκης VS Κυριάκος Μητσοτάκης

Όντας οι δύο επικρατέστεροι του πρώτου γύρου των εκλογών, αύριο Κυριακή 10 Ιανουαρίου, οι κ.κ. Μεϊμαράκης και Μητσοτάκης διεκδικούν τη θέση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Στον πρώτο γύρο, ο κ. Μεϊμαράκης απέσπασε ποσοστό 39,8% έναντι 28,5% του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας συγκέντρωσε ποσοστό 20,4% και ο Άδωνις Γεωργιάδης 11,3%.

Τι δηλώνουν οι υποψήφιοι;

Ο κ. Μεϊμαράκης τονίζει πως «Είμαστε σε ευγενή άμιλλα, οι πολίτες θα επιλέξουν, από κει και πέρα θα συνεχίσουμε.Οι εκλογές είναι εσωκομματική διαδικασία, που ενδιαφέρει τον κόσμο, όμως μπροστά στα σημαντικά προβλήματα δεν απασχολεί τους πολίτες τόσο πολύ. Μείναμε πίσω, υπολόγιζα πως οι εκλογές θα κρατούσαν 20 μέρες και πάμε στους τρεις μήνες. Από πέρυσι τέτοια εποχή εμείς έχουμε εκλογές κι εγώ από Δευτέρα θα συνεχίσω να τρέχω γιατί έχω πάρει φόρα. Η ανανέωση σε ένα κόμμα δεν είναι μόνο ηλικιακή, επειδή διαβάζω ότι λένε κάποιοι ότι ο κόσμος ψήφισε 60% ανανέωση».

Ο κ. Μητσοτάκης από την πλευρά του, δηλώνει ότι «Έχω την υποχρέωση να συνθέσω. Να αλλάξω την ΝΔ,να δώσω ευκαιρίες, αλλά και να εκφράσω όλες τις τάσεις. Αυτή είναι η υποχρέωσή μου να εκτελέσω και όχι να διχάσω. Υπάρχουν άνθρωποι που πρέπει να φύγουν από το κόμμα. Εχω υπόψη μου ένα διαφορετικό οργανόγραμμα. Δεν θέλω τη ΝΔ των Fax. To Fax δεν μας ενδιαφέρει.Θα σηματοδοτήσω μια τάση ανανεώσης. Επειδή δεν με στήριξε κανείς, δεν έχω καμία δέσμευση».

Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο iPop.gr.

*** Οι παραπάνω εσωκομματικές εκλογές αναφέρονται μόνο στις περιπτώσεις της ανοιχτής εκλογικής διαδικασίας, με τη συμμετοχή των φίλων του κάθε κόμματος.Photo: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

The post Τώρα ο Κυριάκος και ο Βαγγέλης, τότε ο Αντώνης και η Ντόρα…Οι ιστορικές αναμετρήσεις σε εσωκομματικές εκλογές appeared first on iPop.

Keywords
εκλογες, εκλογες 2012, γιώργος παπανδρέου, ντορα μπακογιαννη, αδωνις γεωργιαδης, παπανδρεου, ΠΑΣΟΚ, ηνία, ψηφοδελτια, βενιζελος, ιουνίου, λοβερδος, ελλαδα, σαμαρας, ημερολόγιο, ψωμιαδης, fax, ipop, συμμετοχή, photo, Αντωνης Σαμαρας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, σταυροι δημοτικων εκλογων, ψηφοι δημοτικων συμβουλων, αλλαγη ωρας, βουλευτικές εκλογές 2012, νεος παπας, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2015, ξανα, κοινωνια, αποτελεσματα, ipop, ηνία, ημερολόγιο, βημα, ηττα, ωρα, αδωνις, αλληλεγγυη, αμιλλα, απιστευτα, γινει, γινεται, γινονται, γιώργος παπανδρέου, δευτερα, διαστημα, δηλωση, εγινε, ελπιδα, εποχη, ευθυνη, κομμα, λευκα, λογο, μηνες, μητσοτακης, νικη, ντορα, οδυσσεας, οργανογραμμα, παμε, προβληματα, συγχαρητηρια, συμμετοχή, σημιτης, ταση, φυσικα, φωφη, φωφη γεννηματα, φορα, απο δευτερα, fax, φιλοι, photo, ιουνίου, κωστας, κυριακου, κυριακη, μπροστα
Τυχαία Θέματα