Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για την ανάδειξη του προέδρου της ΝΔ

10:40 9/1/2016 - Πηγή: iPop

Λίγες ώρες μένουν μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες για την ανάδειξη του προέδρου της ΝΔ, καθώς αύριο Κυριακή στις 7:00 το πρωί ξεκινάει ο δεύτερος γύρος για να αναδειχθεί πρόεδρος ένας εκ των Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στόχος είναι οι κάλπες να ανοίξουν στις 07:00 το πρωί της Κυριακής και να κλείσουν στις 19:00 το απόγευμα της ίδιας μέρας, εκτός απροόπτου (βλ. μεγάλη προσέλευση την τελευταία στιγμή όπως έγινε και στον πρώτο γύρο). Τα αποτελέσματα αναμένεται να έχουν γίνει

ξεκάθαρα μέχρι τις 23:00 το βράδυ της Κυριακής.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, Γιάννης Τραγάκης, μάλιστα αναφέρθηκε επί του θέματος των αποτελεσμάτων εξηγώντας ότι θα αποφύγουν τα λάθη του πρώτου γύρου και «… Επειδή το fax είχε κατά κάποιον τρόπο (ξεπεραστεί) αποφασίσαμε αυτή τη φορά να δεχθούμε και το e-mail. Δηλαδή, οι εκπρόσωποι των υποψηφίων μαζί με τον πρόεδρο των τοπικών εφορευτικών επιτροπών θα μπορούν να φωτογραφίσουν όπου μπορούν και όσο μπορούν το πρακτικό της ψηφοφορίας και να μας το αποστείλουν με e-mail, ώστε να έχουμε πιο γρήγορα ένα αποτέλεσμα. Σημασία έχει όμως η επιβεβαίωση του αποτελέσματος. Γύρω στις 23.00 θα έχουμε εικόνα εκτός αν παρουσιαστεί το ίδιο φαινόμενο κι έχουμε τέτοια προσέλευση, δηλαδή κλείσουν οι κάλπες 22.27, όπως έκλεισαν την προηγούμενη φορά».

Ποιοι έχουν το δικαίωμα ψήφου;

Όλοι όσοι συμμετείχαν στον πρώτο γύρο, δηλαδή οι 404.000 πολίτες που ψήφισαν και την πρώτη Κυριακή. Για να γίνεισ ωστά η διαδικασία, για να μπορέσει να καταμετρηθεί η ψήφος θα πρέπει ο κάθε ψηφοφόρος να πάει στο ίδιο εκλογικό κέντρο με την πρώτη φορά. Αυτή τη φορά, όμως, όσοι συμμετάσχουν στην διαδικασία δεν θα καταβάλουν το αντίτιμο των τριών ευρώ και δεν θα συμπληρώνουν το ειδικό έντυπο, κάτι που θα κάνει πιο σύντομη τη διαδικασία και μικρότερη την ταλαιπωρία.

Ο καθοριστικός παράγοντας:

ΚΜπορεί ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης να έχει μπροστά του ένα προβάδισμα 11 ποσοστιαίων μονάδων αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα, καθώς καθοριστικό ρόλο θα παίξουν οι ψηφοφόροι που στον πρώτο γύρο στήριξαν τον κ. Τζιτζικώστα και τον κ. Γεωργιάδη.

Να θυμίσουμε πως στον πρώτο γύρο ο κ. Μεϊμαράκης απέσπασε 39,8% έναντι 28,5% του Κυριάκου Μητσοτάκη.

128.000 ψηφοφόροι συνολικά στον πρώτο γύρο ψήφισαν τους δύο υποψηφίους που έμειναν εκτός, τον Απόστολο Τζιτζικώστα ο οποίος απέσπασε 20,4% και τον Άδωνι Γεωργιάδη με 11,3%.

Να υπογραμμίσουμε πως ο κ. Γεωργιάδης συντάχθηκε από την πρώτη στιγμή με τον κ. Μητσοτάκη και έθεσε στη διάθεσή του τους οργανωμένους πυρήνες των υποστηρικτών του. Ενώ ο κ. Τζιτζικώστας, πάλι, συνέστησε ψήφο κατά συνείδηση.

Ποιο θα είναι το αύριο της ΝΔ;

Σύμφωνα και με τους δύο υποψήφιους, από την Δευτέρα κιόλας η Νέα Δημοκρατία θα δει μεγάλες αλλαγές. Και οι δύο άντρες έχουν υποσχεθεί την ανασυγκρότηση της ΝΔ αλλά και σκληρή αντιπολίτευση στον Αλέξη Τσίπρα.

Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης δείχνει να προκρίνει πιο συναινετική στάση στα μεγάλα ζητήματα, δηλώνοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πιστός στις καραμανλικές παρακαταθήκες «του μέτρου της μετριοπάθειας και της συνεννόησης στα μεγάλα εθνικά ζητήματα». Ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε: «ο ΣΥΡΙΖΑ με τα μέτρα που εφαρμόζει θα έλθει αντιμέτωπος με την κοινωνική του βάση και δύσκολα θα εξαντλήσει την τετραετία». Από την μεριά του ο κ. Μητσοτάκης επικεντρώθηκε κυρίως στο ότι είναι ο κατάλληλος για να νικήσει τον Τσίπρα και «να απαλλάξει την χώρα από την ανίκανη και αναποτελεσματική κυβέρνησή του».

The post Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για την ανάδειξη του προέδρου της ΝΔ appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα