Το παιδί μου δεν πήρε πρόσκληση για το πάρτι – 4 συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις αυτήν την δυσάρεστη στιγμή

11:57 24/10/2021 - Πηγή: iPop

Με την έναρξη των σχολείων, γίνεται ταυτόχρονα και η έναρξη της περιόδου των πάρτι. Η αλήθεια είναι ότι τα δύο τελευταία χρόνια λόγω της καραντίνας, είχαν εκλείψει αλλά τώρα φαίνεται να κάνουν δειλά δειλά την εμφάνισή τους οι χρωματιστές προσκλήσεις. Τι γίνεται όμως όταν δεν είναι καλεσμένο το παιδί στο πάρτι; Αν τύχει να περάσεις από οποιοδήποτε δημοτικό σχολείο την ώρα του διαλείμματος, θα ακούσεις εγγυημένα δύο ατάκες: «Δε σε έχω φίλο μου» και «δε θα σε καλέσω στο πάρτι μου». Το να σου πει ο φίλος σου ότι δεν σε έχει

φίλο σε αυτή την ηλικία, πίστεψέ με είναι μαχαιριά στην καρδιά. Το να μην πας στο πάρτι που θα είναι όλοι καλεσμένοι επίσης.

Το παιδί σου έχει άγχος; Πώς μπορείς να το βοηθήσεις;

Pexels Τα παιδιά είναι παιδιά

Περιμένουμε από τα παιδιά να φερθούν ώριμα, ή να φερθούν όπως εμείς. Ενώ γνωρίζουμε ότι ο εγκέφαλός τους είναι ώριμος για να εξηγήσει όλα αυτά που του συμβαίνουν τουλάχιστον μέχρι εκεί γύρω στα 20! Όσο και αν θεωρούμε ότι αν τους πούμε την εύλογη απάντηση που θα λέγαμε σε κάποιον συνομήλικό μας, δηλαδή, δεν σε έχει φίλο ο Γιώργος; Κάνε παρέα με το Γιάννη, στο παιδί δεν λειτουργεί έτσι. Ούτε ο Γιώργος που του είπε δεν σε έχω φίλο ή δε σε καλώ στο πάρτι μου, το λέω για να πληγώσει το παιδί μας απαραίτητα.

Αυτό που έχω καταλάβει σε αυτές τις περιπτώσεις και από όλα αυτά που έχω διαβάσει και έχω συζητήσει, το παιδί συνήθως καθόλου δε χρειάζεται τη συμβουλή μας. Απλώς θέλει να το βγάλει από μέσα του. Όπως συμβαίνει πολλές φορές σε εμάς να είμαστε μπουχτισμένοι από κάποιον κοντινό μας άνθρωπο και να θέλουμε να το πούμε σε έναν άνθρωπο ώστε να βγει από μέσα μας. Δεν θέλουμε όμως να έρθει ο άλλος να μας πει τι να κάνουμε, τι να πούμε και να μας πατρονάρει τις κινήσεις μας. Απλά θέλουμε ένα αυτί να μας ακούσει.

Ετοιμάζοντας το πάρτι

Πόσες φορές ετοιμάζουμε εμείς οι ίδιοι ένα πάρτι, ειδικά αν είναι η πρώτη χρονιά του παιδιού μας στο συγκεκριμένο περιβάλλον και το ρωτάμε με ποια παιδάκια παίζεις περισσότερο, πες μου ονόματα κλπ και σου λέει τρία παιδιά. Όταν ήταν μικρότερα τα παιδιά γινόταν συχνά αυτό το σενάριο.

Τα πάρτι έχουν ένα μπάτζετ. Σε έναν ιδανικό κόσμο είναι καλεσμένα όλα τα παιδάκια, αλλά αυτό κάποιες φορές δεν είναι εύκολο κάτι πουείναι απολύτως κατανοητό. Το ξεχώρισμα κάπως πρέπει να γίνει με δίκαιο τρόπο ώστε κανείς να μην νιώθει αδικημένος.

Οι 4 φράσεις που λέμε στα παιδιά και δεν θα έπρεπε!

1.Άκουσε το συναίσθημά του

Αν δεν είναι καλεσμένο το παιδί στο πάρτι, δεν είναι λόγος αυτός να σκάμε. Καταρχήν μη το κάνεις μεγάλο θέμα. Το παιδί ίσως είναι στεναχωρημένο, απογοητευμένο, ή μπορεί να νιώθει μοναξιά και αδικημένο. Όλα αυτά τα συναισθήματα είναι φυσιολογικά. Το ακούμε αν θέλει να μιλήσει, του λέμε ότι καταλαβαίνουμε το συναίσθημά του και του δίνουμε ένα όνομα πχ: «Βλέπω, είσαι στεναχωρημένος που δεν πήρες πρόσκληση για το πάρτι του φίλου σου και εμένα μου είχε συμβεί μια φορά στο δημοτικό και είχα στεναχωρηθεί πολύ».

Τις πιο πολλές φορές όταν λέω ότι κάτι συνέβαινε και σε εμένα όταν ήμουν παιδί, τα παιδιά ξεχνάνε τον πόνο τους και ρωτάνε περισσότερα για το συμβάν.

2.Μην το κάνεις big deal

Πάρα πολύ συχνά λέω τη φράση: «Ε και»; Ελάχιστα πράγματα είναι τόσο σημαντικά που αξίζουν τη στεναχώρια μας. Αφού το ακούσουμε, πάμε όσο πιο γρήγορα γίνεται παρακάτω. Δεν το αφήνουμε να μας παρασύρει το συμβάν.

3. Δεν το παίρνουμε προσωπικά

Είναι κάτι που στεναχώρησε το παιδί μας και εμάς. Είναι λογικό να θέλουμε να είναι αγαπητό το παιδί μας και να απολαμβάνει την παρέα των συμμαθητών του και των φίλων του. Καμιά φορά ως γονείς μπορεί να νιώσουμε ότι το παιδί μας είναι κατά κάποιον τρόπο η προέκτασή μας. Αυτή είναι μια λάθος προσέγγιση, μπορεί να τα φέραμε εμείς στον κόσμο αλλά είναι εντελώς ξεχωριστές προσωπικότητες από εμάς.

4.Τι μαθήματα θα πάρει από αυτό για το μέλλον

Ό,τι συμβαίνει στη ζωή μας, ειδικά για πρώτη φορά μπορεί να είναι ένα σπουδαίο μάθημα για το μέλλον. Την πρώτη φορά ίσως δυσκολευτούμε αλλά την επόμενη θα είναι όλα πιο εύκολα. Θα μπορεί το παιδί να ανατρέξει και σε αυτό που έζησε στην παρούσα φάση και θα πει και ίσως του φανεί χρήσιμο και στο μέλλον. Άλλωστε οι «απορρίψεις» αν αυτό μπορεί να θεωρηθεί απόρριψη, είναι ένα συχνό φαινόμενο στη ζωή και όσο και αν είναι στενάχωρες τελικά κάτι μας δίνουν κυρίως ότι όταν κοιτάς πίσω έχεις την δικαίωση ότι τα κατάφερα μετά και από αυτό.

Τα diy hula hoop στεφάνια που χρειάζεσαι για το επόμενο πάρτι | Photos

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Το παιδί μου δεν πήρε πρόσκληση για το πάρτι – 4 συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις αυτήν την δυσάρεστη στιγμή εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα