Γιατί οι ελέφαντες δεν ξεχνούν ποτέ; Μάθε το λόγο που αυτό το γλυκύτατο ζώο της άγριας φύσης κρατάει κακία αν το πληγώσεις

16:29 23/10/2021 - Πηγή: iPop

Όλοι έχουμε ακούσει την έκφραση “έχει μνήμη ελέφαντα”, είναι όμως γεγονός ότι αυτό το άγριο ζώο έχει την ικανότητα να θυμάται τα πάντας; Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ελέφαντες έχουν απίστευτη μνήμη. Είναι ένα από τα λίγα θηλαστικά που παρουσιάζει δυνατότητες ανάκλησης παρόμοιες ή και καλύτερες από αυτές των ανθρώπων.

5 γρήγορες λύσεις για να βελτιώσεις τη μνήμη σου!

Οι ερευνητές που μελέτησαν

αφρικανικούς ελέφαντες στη φύση ανακάλυψαν ότι οι μεγαλύτεροι, θηλυκοί ελέφαντες (που ονομάζονται «μητριαρχικοί») συχνά οδηγούν κοπάδια. Μπορούν επίσης να θυμηθούν μέρη όπου το κοπάδι έχει βρει φαγητό και νερό στο παρελθόν. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η καλή μνήμη των ελεφάντων είναι ένα λόγος για τον οποίο οι ελέφαντες επιβιώνουν ενώ εξηγεί γιατί ζουν τόσο πολύ (κατά μέσο όρο 50 έως 60 χρόνια).

Όσοι έχουν εργαστεί στην μελέτη των ελεφάντων έχουν επίσης παρατηρήσει ότι οι ελέφαντες θυμούνται τραυματικές εμπειρίες και μπορούν να κρατήσουν κακία εναντίον αυτών που τους έχουν πληγώσει. Για παράδειγμα, μια μελέτη σε αφρικανικούς ελέφαντες έδειξε ότι οι ελέφαντες θα αντιδρούσαν αρνητικά στη μυρωδιά ή τη θέα συγκεκριμένων ενδυμάτων. Ανακάλυψαν ότι οι ελέφαντες αντέδρασαν με αυτόν τον τρόπο επειδή τα ρούχα έμοιαζαν με αυτά που φορούσαν οι φυλές Maasai οι οποίοι έριχναν συχνά λόγχες εναντίον τους.

Unsplash/Hu ChenΓιατί λοιπόν οι ελέφαντες έχουν τόσο καλές αναμνήσεις;

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι πιθανότατα έχει να κάνει με τον μεγάλο εγκέφαλό τους. Ο εγκέφαλος ενός μέσου ενήλικα ελέφαντα ζυγίζει περίπου 11 κιλά – το μεγαλύτερο από όλα τα χερσαία θηλαστικά! Συγκριτικά, οι εγκέφαλοι των ανθρώπων και των δελφινιών – δύο άλλα «έξυπνα» θηλαστικά – ζυγίζουν περίπου 3 κιλά. Φυσικά, ένας μεγάλος εγκέφαλος δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ένα ζώο θα είναι έξυπνο.

Μελέτες έχουν δείξει, ωστόσο, ότι οι ελέφαντες είναι από τα πιο έξυπνα είδη στο ζωικό βασίλειο. Στην πραγματικότητα, ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι ελέφαντες είναι τόσο έξυπνοι όσο τα δελφίνια και οι χιμπατζήδες. Ο εγκέφαλος ενός ελέφαντα μοιάζει με τον εγκέφαλο ενός ανθρώπου τόσο στη δομή όσο και στην πολυπλοκότητά του. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ελέφαντες εμφανίζουν πολλές συμπεριφορές που αποκαλύπτουν ιδιαίτερη νοημοσύνη, συμπεριλαμβανομένης της θλίψης, του αλτρουισμού, του μιμητισμού, του παιχνιδιού, της τέχνης, της χρήσης εργαλείων και της αυτογνωσίας.

Για παράδειγμα, οι περισσότεροι ελέφαντες ζουν σε οικογενειακές ομάδες που μπορούν να χωριστούν μόνο με θάνατο ή αιχμαλωσία. Επιπλέον, οι ελέφαντες δείχνουν σημάδια θλίψης όταν συναντούν τα λείψανα άλλων ελεφάντων που έχουν πεθάνει. Δεν είναι ασυνήθιστο να αγγίζουν τα νεκρά σώματα ή τα οστά με τα πόδια ή τους κορμούς τους.

Οι ελέφαντες δείχνουν «αλτρουισμό» και ανιδιοτελή μέριμνα για την ευημερία των άλλων με την προθυμία τους να βοηθήσουν άλλα είδη, ακόμη και ανθρώπους, σε κίνδυνο. Οι ελέφαντες μπορούν επίσης να παρατηρηθούν να παίζουν και να μιμούνται τους ήχους που ακούν.

Όταν χρησιμοποιούν τους κορμούς τους όπως τα χέρια, οι ελέφαντες επιδεικνύουν μια ασυνήθιστη ικανότητα χρήσης εργαλείων. Μια τέτοια χρήση που έχει εκπλήξει τους ανθρώπους σε ζωολογικούς κήπους σε όλο τον κόσμο είναι όταν ένας ελέφαντας χρησιμοποιεί τον κορμό του για να κρατήσει ένα πινέλο για να δημιουργήσει αφηρημένη τέχνη.

Ίσως ένα από τα μεγαλύτερα σημάδια της ευφυΐας των ελεφάντων, όμως, είναι η ικανότητα να αναγνωρίζουν την αντανάκλασή τους στον καθρέφτη. Αυτή η ικανότητα επιδεικνύει αυτογνωσία. Αυτό είναι κάτι που μόνο μερικά από τα πιο έξυπνα είδη μπορούν να ισχυριστούν.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Γιατί οι ελέφαντες δεν ξεχνούν ποτέ; Μάθε το λόγο που αυτό το γλυκύτατο ζώο της άγριας φύσης κρατάει κακία αν το πληγώσεις εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα