Το μυστήριο με τα αθλητικά παπούτσια που ξεβράζονται σε παραλίες

21:29 20/6/2019 - Πηγή: iPop
Και μάλιστα δεν πρόκειται για νέο φαινόμενο, αλλά για κάτι που συμβαίνει εδώ και περίπου έναν χρόνο! Εκατοντάδες παπούτσια ξεβράζονται σε ακτές σ’ όλο τον κόσμο. Από πού προέρχονται;

Το μυστήριο με τα αθλητικά παπούτσια που ξεβράζονται σε παραλίες ξεκίνησε όταν τον Σεπτέμβριο του 2018 ο Gui Ribeiro, κάτοικος της απομακρυσμένης νήσου Φλόρες στις Αζόρες, ξεκίνησε να βρίσκει στην παραλία που καθάριζε διάφορα αντικείμενα.

Ο ίδιος νόμιζε αρχικά πως είχαν ξεχαστεί απ’ τους λουόμενους, όμως, η συχνότητα που τα έβρισκε

τον προβλημάτισε.

Ανάμεσα στα αντικείμενα που έβρισκε ήταν αθλητικά παπούτσια και σαγιονάρες, της ίδιας μάρκας και φαίνονταν αφόρετα.

Μέσα στο επόμενο διάστημα, ο Ribeiro εντόπισε συνολικά 60 αθλητικά παπούτσια της εταιρείας Nike και μερικά ακόμη, άλλων εταιρειών.

Επτά μήνες αργότερα και σε απόσταση 2.250χλμ, άρχισε να συμβαίνει ακριβώς το ίδιο στις παραλίες της Κορνουάλης. Η Tracey Williams παρατήρησε ότι δεν ήταν τυχαίες ανακαλύψεις.

«Ένας φίλος μου στην Ιρλανδία με ρώτησε αν είχα βρει κανένα (σ.σ. παπούτσι)», είπε η ίδια στο BBC. «Βγήκα με την επόμενη μέρα και βρήκα αρκετά».

Το ίδιο μοτίβο συνεχίστηκε και στις Μπαχάμες, τη Γαλλία και στη Σκωτία.

«Η έρευνά μου δείχνει πως ενδέχεται να προέρχονταν από τα 70 – 76 κοντέινερ που έπεσαν από το πλοίο Maersk Shanghai», εκτίμησε ο Ribeiro.

Στις αρχές της Άνοιξης του 2018, το πελώριο πλοίο ταξίδευε από το Νόρφλοκ της Βιρτζίνια στο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας, όταν έπεσε πάνω σε καταιγίδα. Το Maersk Shanghai «πάλεψε» με πελώρια κύματα, όμως, έχασε ένα μέρος του φορτίου του.

Η πλοιοκτήτρια εταιρεία δεν έχει επιβεβαιώσει ότι τα παπούτσια ανήκουν πράγματι στο φορτίο που χάθηκε, ωστόσο, οι Triangle και Great Wolf Lodge έκαναν γνωστό πως μερικά από τα αντικείμενα που βρέθηκαν ανήκαν σε εκείνες και μεταφέρονταν πράγματι με το Maersk Shanghai.

Και ο Liam McNamara, κάτοικος της δυτικής ακτής της Ιρλανδίας, βρήκε περίπου 100 αθλητικά παπούτσια -τα περισσότερα Nike- που κατά τη γνώμη του προήλθαν «σίγουρα» από το Maersk Shanghai.

Φυσικά, όλο αυτό έχει μεγάλες επιπτώσεις για το περιβάλλον.

Η Lauren Eyles από το Marine Conservation Society τονίζει πως τα παπούτσια θα γίνουν μικροπλαστικά με το πέρασμα των ετών, κάτι που θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην υπέροχη θαλάσσια ζωή.

Οι έρευνες έχουν δείξει πως περίπου 10 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών καταλήγουν κάθε χρόνο στους ωκεανούς.

Όταν η ίδια κλήθηκε ν’ απαντήσει πόσο αρνητική είναι η επίδραση που έχουν τέτοιου είδους αντικείμενα στη θάλασσα, είπε πως δεν μπορεί να εκτιμήσει ακριβώς.

Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να εξάγουμε ουσιαστικά συμπεράσματα

Διαβάστε ακόμα σχετικά με τα πλαστικά στη θάλασσα τι δείχνουν πρόσφατα στοιχεία έρευνας.

Photo: Pixabay

Το άρθρο Το μυστήριο με τα αθλητικά παπούτσια που ξεβράζονται σε παραλίες εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα