Το μνημόνιο έφερε και την τερηδόνα

18:30 1/11/2014 - Πηγή: iPop

Η κρίση βλάπτει σοβαρά τα δόντια. Ενήλικες και παιδιά έχουν πιο συχνά οδοντιατρικά προβλήματα που μένουν χωρίς λύση σε σχέση με πριν μια δεκαετία. Κοινώς, άπαξ και χάλασαν τα δόντια εν μέσω κρίσης, την έβαψες.

Τρία στα πέντε παιδιά ηλικίας 5 ετών στην Ελλάδα έχουν τερηδόνα. Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στα παιδιά 12 ετών, στα οποία τερηδόνα έχουν περίπου επτά στα δέκα, ενώ προβληματική είναι η στοματική υγεία σχεδόν στο 84% των εφήβων ηλικίας 15 ετών.

Σε

σύγκριση με την περασμένη δεκαετία, ο ελληνικός πληθυσμός εμφανίζει υψηλότερο ποσοστό αναγκών οδοντιατρικής φροντίδας που μένει χωρίς αντιμετώπιση. Το φαινόμενο αποδίδεται στην οικονομική κρίση και αφορά όλες τις ηλικιακές ομάδες των παιδιών.

Τα ανησυχητικά αυτά στοιχεία προκύπτουν από την Πανελλήνια Επιδημιολογική Μελέτη Καταγραφής Στοματικής Υγείας, την οποία διενήργησαν επιστήμονες των Οδοντιατρικών Σχολών των Πανεπιστημίων Αθήνας και Θεσσαλονίκης με πρωτοβουλία της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας. Η έρευνα έγινε σε παιδιά 5, 12 και 15 ετών, σε ενηλίκους 35 έως 44 ετών και 65 έως 74 ετών. Στον πληθυσμό μελέτης περιλήφθηκαν άτομα από αστικές και αγροτικές περιοχές.

Το ποσοστό των παιδιών με προληπτική κάλυψη στις ηλικίες 12 και 15 ετών είναι υψηλότερο στις αστικές περιοχές, σε σχέση με τις αγροτικές. Το φαινόμενο – είπε – συνδέεται με κοινωνικούς και οικονομικούς παράγοντες και έλλειψη ενημέρωσης για τη χρήση και την αποτελεσματικότητα των προληπτικών καλύψεων.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των αναγκών οδοντιατρικής φροντίδας παραμένουν αθεράπευτες: 86,8% των 5χρονων, 62% των 12χρονων και 60,1% των 15χρονων έχουν ανάγκες που δεν έχουν αντιμετωπιστεί. Αυτό πιθανώς οφείλεται στην οικονομική κρίση που περνά η χώρα από το 2009 για όλες τις ηλικιακές ομάδες των παιδιών.

Αντίστοιχα, το 34,5% των μεσηλίκων και το 43,3% των ατόμων τρίτης ηλικίας δήλωσε ότι συνηθίζει να επισκέπτεται τον οδοντίατρο μόνο σε περίπτωση πόνου ή για την αντιμετώπιση άλλου οξέως προβλήματος. Τα παιδιά με γονείς ανώτατης εκπαίδευσης και από αστικές περιοχές επισκέπτονται το οδοντίατρο για πρόληψη σε σημαντικά υψηλότερο ποσοστό έναντι των παιδιών από αγροτικές περιοχές και χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης των γονέων.

Στα παιδιά των μεταναστών, η κατάσταση είναι χειρότερη, με μόλις το 26,2% των πεντάχρονων και το 10,3% των εφήβων να είναι ελεύθερα τερηδόνας.

Ανά περιοχές

Οι περιοχές της χώρας όπου καταγράφεται υψηλότερος δείκτης τερηδόνας (σε διάφορα στάδια), είναι ο νομός Ιωαννίνων στα παιδιά 5 ετών και Λαρίσης για τα παιδιά 12 και 15 ετών. Στον αντίποδα, οι χαμηλότερες τιμές καταγράφονται στους νομούς Χανίων και Κεφαλλονιάς.

Πόσο συχνά βουρτσίζουν τα δόντια τους τα παιδιά;Το 78,5% των 5χρονων, το 57,4 % για τα 12χρονα και 47,3% για τα 15χρονα, βουρτσίζουν μόνο μία φορά, ή αραιά, ή και ποτέ τα δόντια τους.Μόνο το 42,6% των παιδιών ηλικίας 12 ετών βούρτσιζαν τα δόντια τους δύο ή περισσότερες φορές την ημέρα.Τα παιδιά που βουρτσίζουν 2 φορές την ημέρα εμφάνισαν σημαντικά μικρότερες τιμές στους δείκτες πλάκας και τρυγίας σε σύγκριση με αυτά που δε βουρτσίζουν ποτέ, σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

The post Το μνημόνιο έφερε και την τερηδόνα appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα