Το καλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις σε κάποιον, σύμφωνα με τις έρευνες!

16:26 28/12/2019 - Πηγή: iPop

Ποιο είναι το καλύτερο δώρο για να κάνεις σε κάποιον; Κι όμως υπάρχει κι είναι ένα ίδιο για όλους. Κι αναρωτιέσαι ακόμα ποιο και δεν έχει πάει το μυαλό σου στα βιωματικά δώρα. 

Όλοι ψάχνουν στις μέρες μας να κάνουν το τέλειο δώρο στο σύντροφό τους, στους φίλους τους και στην οικογένειά τους. Κανένας, όμως, δεν έχει σκεφτεί ότι οι εμπειρίες που ζούμε είναι πιο σημαντικές από τα υλικά δώρα. Μια έρευνα που έγινε μας εξηγεί γιατί τα βιωματικά δώρα είναι καλύτερα από τα υλικά.

Οι εμπειρίες είναι πιο ικανοποιητικές από ένα υλικό αγαθό, καθώς δίνουν στον παραλήπτη περισσότερη ευτυχία. Σύμφωνα

με μια από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο αυτής της μελέτης, το 78% των 279 ερωτηθέντων δήλωσε ότι είχε προσφέρει υλικά δώρα επειδή πίστευαν ότι η ανθεκτικότητα του δώρου ήταν καλύτερη. Παρ’ όλα αυτά, μια εμπειρία δημιουργεί μεγαλύτερη συναισθηματική ένταση από τα υλικά δώρα.

Για να βρεθεί ποια εκδοχή είναι πιο σωστή, πραγματοποιήθηκαν τέσσερα πειράματα σχετικά με τις υπάρχουσες προσωπικές σχέσεις και την ανταλλαγή δώρων. Στην πρώτη δοκιμή, αρκετοί άνθρωποι έλαβαν δώρα αξίας 15 δολαρίων, τόσο βιωματικά όσο και υλικά, για να δώσουν σε κάποιον που γνώριζαν. Στη δεύτερη δοκιμή τους δόθηκε ένα φλιτζάνι καφέ για να δώσουν σε κάποιον που γνώριζαν. Στην τρίτη και τέταρτη δοκιμασία, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να θυμούνται τα βιωματικά ή υλικά δώρα που είχαν προηγουμένως λάβει.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα βιωματικά δώρα βελτιώνουν τις σχέσεις μεταξύ εκείνων που προσφέρουν και των παραληπτών. Αποδείχθηκε, μάλιστα, ότι οι άνθρωποι πάντα προτιμούσαν τις εμπειρίες ως δώρα, ανεξάρτητα από το πόσο εκτιμούσαν το είδος του δώρου.

Το συμπέρασμα;

Αυτή η έρευνα διερεύνησε τις σχέσεις μεταξύ ατόμων από μια διαφορετική γωνία, αυτή των δώρων. Αποδείχθηκε ότι όλα τα δώρα δεν είναι εξίσου ευεργετικά για όλους. Τα αποτελέσματα αυτών των μελετών υπογραμμίζουν ότι τα υλικά δώρα είναι λιγότερο αποτελεσματικά από κοινωνικής άποψης και ότι αν κάποιος βρεθεί στη θέση των άλλων, η λήψη μιας εμπειρίας για να ζήσει είναι πιο ικανοποιητική και ισχυρότερη στο συναίσθημα από το να λαμβάνει ένα υλικό αντικείμενο, το οποίο μπορεί να κρατήσει για πολύ καιρό, αλλά στην τελική μπορεί και να χαλάσει!

Διάβασε ακόμα:

Αυτό είναι το δώρο που όλοι πρέπει να κάνουμε στη μαμά μας!

Photo: Pexels

Το άρθρο Το καλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις σε κάποιον, σύμφωνα με τις έρευνες! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα