Το έφηβο παιδί σου θέλει το «χώρο του». Πώς να το αντιμετωπίσεις χωρίς υστερίες

21:03 7/4/2016 - Πηγή: iPop

Όλοι οι γονείς φθάνουν κάποια στιγμή στο σημείο να πουν ότι νομίζουν πως τα παιδιά τους τους μισούν. Στους περισσότερους γονείς αυτό συμβαίνει όταν το παιδί μπαίνει στην εφηβεία. Οι έφηβοι έχουν την τάση να θέλουν να διαχωριστούν από τους γονείς τους και αναζητούν ψυχολογική αυτονομία. Όσο καλός γονιός και να είσαι, κάποια στιγμή θα γεννηθεί αυτή η ανάγκη στο παιδί σου. Όμως σου έχουμε καλά νέα. Αυτή η συμπεριφορά του παιδιού σου είναι απολύτως φυσιολογική.

Το θέμα είναι πώς θα την αντιμετωπίσεις εσύ

χωρίς υστερίες και χωρίς να φέρνεις σε δύσκολη θέση τόσο το καμάρι σου όσο και τον εαυτό σου.

Αναγνώρισε ότι δεν έχει να κάνει μ’ εσένα. Οι έφηβοι μπορεί να πουν πολύ σκληρά λόγια. Πολλές φορές κρύβουν μέσα αλήθειες που σε πληγώνουν. Θυμήσου όμως ότι το παιδί σου έχει μεγαλώσει όντας θεατής, μ’ εσένα να το επιπλήττεις για οτιδήποτε λάθος κάνει, προκειμένου να μάθει. Όμως δεν είναι λύση να μισήσεις τον εαυτό σου. Προσπάθησε να γίνεις ανοιχτός και να δέχεσαι το feedback που σου δίνει το παιδί σου.

Μην το παρακάνεις με τον έλεγχο. Ειδικά όταν το παιδί σου μπαίνει στην εφηβεία, εσύ αρχίζεις να ανησυχείς όλο και περισσότερο για το μέλλον του: για τις σπουδές, τη δουλειά, το σύντροφό του. Όμως με το να προσπαθήσεις να το ελέγξεις απόλυτα σ’ αυτή την ηλικία μόνο καταστροφικό μπορεί να είναι. Δεν είσαι εκεί για να το υπερπροστατεύεις, αλλά για να συζητάς μαζί του και να του δίνεις συμβουλές. Ποιος έφηβος θα ανοιχτεί σ’ ένα γονιό που προσπαθεί να παραβιάσει την ιδιωτική σου ζωή μόνο και μόνο για να ξέρει τα πάντα;

Γίνε η αλλαγή που θέλεις να δεις στο παιδί σου. Η ευτυχία των παιδιών είναι στενά συνδεδεμένη με την ευτυχία των γονιών τους. Προσπάθησε να γίνεις παράδειγμα προς μίμηση και να συμπριφέρεσαι όπως θέλεις να του μάθεις να συμπεριφέρεται. Προσπάθησε να μην δημιουργείς εντάσεις μέσα στο σπίτι και να αντιμετωπίζεις το κάθε πρόβλημα με υπευθυνότητα. Έτσι μόνο θα δεις το παιδί σου να διαμορφώνεται στον άνθρωπο που επιθυμείς.

The post Το έφηβο παιδί σου θέλει το «χώρο του». Πώς να το αντιμετωπίσεις χωρίς υστερίες appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα