Νέες αυστηρές προειδοποιήσεις Λαγκάρντ για το ασφαλιστικό

19:51 7/4/2016 - Πηγή: iPop

Επιμένει στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στο ασφαλιστικό η Κριστίν Λαγκάρντ, λέγοντας πως παράλληλα πρέπει να δοθεί μια λύση για το χρέος της Ελλάδας, χωρίς, ωστόσο, να μιλάει για κούρεμα ή διαγραφή του.

Σχετικά με το χρέος

η Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε πως «οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να κατανοήσουν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Θα πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του. Ας επιλέξουν τον τρόπο που θα το πράξουν. Μπορεί να γίνει με επέκταση του χρόνου αποπληρωμής ή μείωση των επιτοκίων».

Σχετικά με το ασφαλιστικό, η επικεφαλής του ΔΝΤ σημείωσε δεν έχει αλλάξει τίποτα στις θέσεις που είχε τον Ιούλιο. Τόνισε πως πρέπει απαραίτητα να γίνουν μεταρρυθμίσεις γιατί διαφορετικά, προειδοποίησε, η κατάσταση θα παραμείνει όπως είναι σήμερα.

Δεν έχει αλλάξει τίποτε, δεν υπάρχει κάτι διαφορετικό στη θέση του ΔΝΤ για την Ελλάδα. Από τον Ιούλιο που υπήρξε η συμφωνία λέμε δύο πράγματα: σε αυτή τη χώρα πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις. Το χρέος αυτής της χώρας είναι πολύ υψηλό. Αυτά τα δύο θέματα υπογραμμίζαμε πάντα και πάντα τονίζαμε ότι θα πρέπει να αντιμετωπισθούν. Τα περισσότερα θα πρέπει να τα προωθήσουν οι ίδιοι οι Έλληνες. Για παράδειγμα το ασφαλιστικό σύστημα. Γνωρίζουν και οι ίδιοι ότι θα πρέπει να υποβληθεί σε μεταρρυθμίσεις. Γνωρίζουν ότι (σ.σ. το ασφαλιστικό σύστημα) βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, εάν παραμείνει στην κατάσταση που είναι σήμερα. Θα πρέπει παράλληλα να πατάξουν την φοροδιαφυγή, να την πατάξουν ουσιαστικά. Απέχουν αρκετά από αυτό

Για τις αποκαλύψεις του Wikileaks σχετικά με τις συνομιλίες Βελκουλέσκου- Τόμσεν, η Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε την άποψη ότι «δεν έχουν να επιδείξουν τίποτα καινούργιο από τα όσα ήδη έχει κατά καιρούς πει το ΔΝΤ σε σχέση με την Ελλάδα και την ελάφρυνση χρέους».

Αισιοδοξία για κλείσιμο της συμφωνίας

Η επικεφαλής του ΔΝΤ εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει συμφωνία.

«Εμείς είμαστε ξεκάθαροι σε ό,τι αφορά αυτά που πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνουν. Είμαστε ξεκάθαροι στο τι μπορεί να επιτευχθεί. Ευελπιστώ ότι εντός των επόμενων εβδομάδων θα υπάρξει συμφωνία».

Το Σάββατο οι τελικές αποφάσεις για το ασφαλιστικό

Για ακόμα μια μέρα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Κυβέρνησης και Κουαρτέτου με στόχο να υπάρχει ένα αρχικό κείμενο συμφωνίας μέχρι την Κυριακή. Σ’ αυτό το πλαίσιο ο Γιώργος Κατρούγκαλος είχε σήμερα, Πέμπτη, νέο ραντεβού με τους δανειστές, ενώ για το απόγευμα ο Πάνος Σκουρλέτης συναντά τους Θεσμούς για θέματα ενέργειας.

Το επιτελείο του υπουργείου Εργασίας, όπως έγινε γνωστό, ανανέωσε το ραντεβού με τους Θεσμούς για το Σάββατο.

Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές κάνουν λόγο πως τα ζητήματα στα οποία υπάρχει συμφωνία είναι τα εξής:Εθνική σύνταξη στα 345 ευρώ για 15 χρόνια ασφάλισης και στα 384 ευρώ για 20 χρόνια ασφάλισης.Κλίμακα ποσοστών προσαύξησης από 0,77 έως 2%, με στόχο την ενίσχυση των κινήτρων για εισφορές και εργασία.Νέοι κανόνες για τους νέους συνταξιούχους.Ελάφρυνση των αγροτών και των ελεύθερων επαγγελματιών.Τα «αγκάθια»

Η περικοπή στις επικουρικές συντάξεις. Η ελληνική πλευρά φέρεται να έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν δύναται να δεχθεί παραπάνω μείωση πέραν του 40% σε επικουρικές για συντάξεις 1.400 ευρώ (από κύριες και επικουρικές).

Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, στην οποία επιμένουν οι Θεσμοί.

Οι ενδιάμεσοι συντελεστές αναπλήρωσης.

The post Νέες αυστηρές προειδοποιήσεις Λαγκάρντ για το ασφαλιστικό appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα