Το ΔΝΤ απαντάει -έμμεσα- στον Τσακαλώτο και αφήνει αναπάντητα ερωτήματα

22:56 18/1/2016 - Πηγή: iPop

Το ΔΝΤ απαντάει -έμμεσα- στον Τσακαλώτο και σε κάποια από τα ερωτήματα που του έθεσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ακόμα εξετάζει την ελληνική πρόταση για το ασφαλιστικό, σχολίασε ο εκπρόσωπος του Ταμείου ενώ στα υπόλοιπα ερωτήματα, σχετικά

με τη διαρροή αλλά και το περίφημο «ζητήσαμε αγελάδα, μας έφεραν γάτα» που φέρεται να ειπώθηκε από στέλεχος του ΔΝΤ, δεν δόθηκε καμία απάντηση.

Να θυμίοσυμε πως το μεσημέρι της Δευτέρας, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου και απευθυνόμενος στο ΔΝΤ ρώτησε «αν οι διαρροές είναι επίσημη θέση ή φαντασιώσεις των δημοσιογράφων». Στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο εκπρόσωπος του Ταμείου βεβαίως, το συγκεκριμένο ερώτημα έμεινε αναπάντητο, όπως και το σαφές μήνυμα του κ. Τσακαλώτου, «εμείς δεν κάνουμε διαπραγματεύσεις με διαρροές».

Νωρίτερα την Δευτέρα, ο κ. Τσακαλώτος εστίασε στις συναντήσεις που είχε το τελευταίο διάστημα και μίλησε γενικότερα για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους.

Αναφερόμενος στον ΦΠΑ εξήγησε πως σε σχέση με το 2014 τα έσοδα που μπήκαν στα ταμεία είναι αυξημένα κατά 4%. Και πρόσθεσε πως «και τα κέρδη έχουν αυξηθεί κατά 28% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2014».

Ενώ τόνισε πως «όσο αφορά το δημοσιονομικό στόχο ήδη τα πράγματα πάνε πολύ καλύτερα».

Στις δηλώσεις του, ο κ. Τσακαλώτος, αναφέρθηκε στις συναντήσεις με τους ομολόγους του και σημείωσε χαρακτηριστικά:

Και οι έξι υπουργοί είχαν ανοικτά τα αυτιά τους και άκουσαν πολύ σοβαρά ότι τους είπα. Κρίνω θετικά ότι και οι έξι είχαν αυτή την αντίδραση.

Στη συνέχεια επισήμανε: «Ακόμα και οι πιο δύσκολοι από τους έξι Υπουργούς εξέφρασαν την άποψη ότι είμαστε εδώ για να βρούμε λύσεις και όχι να προσθέτουμε προβλήματα. Αυτή η άποψη εκφράστηκε και από τους τρεις Θεσμούς μέσα στο Eurogroup».

Για το ΔΝΤ και την συμμετοχή του στο πρόγραμμα:

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το ΔΝΤ και σημείωσε πως καλό θα ήταν να είναι σ’ αυτό το πρόγραμμα. Ταυτόχρονα εξήγησε ότι η Κυβέρνηση κατανοεί ότι το ΔΝΤ έβαλε πιο ψηλά τον πήχη για να συμμετέχει και στο συνταξιοδοτικό και στο δημοσιονομικό.

Παράλληλα, επιβεβαίωσε πως η Κυβέρνηση παραμένει ανοιχτή σε κάθε συζήτηση των απαιτήσεων που υπάρχουν.

Εξέφρασε την ανησυχία του αναφορικά με τις διαρροές και απηύθυνε έκκληση στο ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει αν οι διαρροές προέρχονται από αυτό σημειώνοντας:

Εμείς είχαμε ξεκαθαρίσει πως δεν θα κάνουμε διαπραγμάτευση μέσω των διαρροών. Για εμάς είναι σημαντικό το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει αν όλες αυτές οι ειδήσεις της τελευταίας βδομάδας ότι απορρίπτουν το ασφαλιτικό΄είναι επίσημες θέσεις

Εκτίμησε πως μεγάλο άγχος του ΔΝΤ είναι οι αριθμοί να βγαίνουν και πρόσθεσε: «Εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τα πάντα, αρκεί το ΔΝΤ να θέλει να τελειώσουμε αυτή τη συζήτηση σε εύλογο χρόνο γιατί αν υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις η Ελλάδα δεν θαμπορέσει να αλλάξει σελίδα».

Εστιάζοντας στο πρόγραμμα σημείωσε πως αν δεν υπάρξουν βελτιώσεις μέσα στους επόμενους τρεις μήνες δε θα μπορέσει να λειτουργήσει όπως έχει σχεδιαστεί.

Είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι σύντομα μπορούμε να αρχίσουμε τις συζητήσεις, να φτάσουμε στο τέλος της αξιολόγησης και να αλλάξουμε σελίδα.

Απαντωντας σε ερώτημα δημοσιογράφου σχετικά με το αν το ΔΝΤ έχει αυξήσει τα ποσά που ζητάει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε: «Το ΔΝΤ δεν ξέρω αν ζητάει κάποιον αυξημένο αριθμό, το είπα ξεκάθαρα, το ΔΝΤ θέλει απλά να βγαίνουν οι αριθμοί. Τα 2.5 δισ, ευρώ που ακούγονται είναι ένας αυθαίρετος αριθμός. Δεν το έχει πει κανείς».

Για το ασφαλιστικό:

Επιβεβαίωσε πως «πέρα από όσα λέμε στο Μνημόνιο δεν έχω καμία ενημέρωση. Δεν έχω καμία επίσημη ενημέρωση ότι έχουν ενστάσεις για το ασφαλιστικό. Τις περιμένω αν υπάρχουν να τις δω γραπτώς . Δεν έκανα καμία έντονη κριτική προς το ΔΝΤ. Εγώ είπα ότι το ΔΝΤ πρέπει να είναι μέρος του προγράμματος, αλλά θέλω να ξεκαθαρίσει αν οι διαρροές είναι δικές τους ή φαντασιώσεις των δημοσιογράφων».

The post Το ΔΝΤ απαντάει -έμμεσα- στον Τσακαλώτο και αφήνει αναπάντητα ερωτήματα appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα