Το Αιγαίο πενθεί. Αυξάνονται τα θύματα των ναυαγίων- Τι τονίζουν τα κόμματα;

15:20 22/1/2016 - Πηγή: iPop

Στο πένθος βυθίστηκε για ακόμα μια φορά το Αιγαίο μετά από τα δύο τελευταία ναυάγια σε Φαρμακονήσι και Καλόλιμνο που στοίχησαν τη ζωή σε 42 άτομα.

34 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα παγωμένα νερά στην Καλόλιμνο. 16 από αυτά ήταν γυναίκες και 11 παιδιά.

Το ναυάγιο που έγινε στα ανοιχτά του Φαρμακονησίου τα ξημερώματα της Παρασκευής, οδήγησε στο θάνατο οκτώ ανθρώπους. Ανάμεσα στα θύματα της νέας τραγωδίας βρίσκονται και έξι παιδιά.

Το ξύλινο σκάφος με το οποίο μεταφέρονταν οι πρόσφυγες και

οι μετανάστες από τις τουρκικές ακτές, προσέκρουσε στα βράχια. Στο σκάφος επέβαιναν συνολικά 49 άτομα.

Το Λιμενικό κατάφερε να διασώσει ένα μικρό κοριτσάκι, ενώ τα υπόλοιπα 40 άτομα, κατάφεραν να φτάσουν μόνα τους στην ακτή.

Οι έρευνες από σκάφη του λιμενικού και ελικόπτερο Super Puma συνεχίζονται.

Τι αναφέρουν στις ανακοινώσεις του σχετικά με τα ναυάγια τα κόμματα;

ΣΥΡΙΖΑ:

«Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν τη νέα τραγωδία στο Αιγαίο, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 42 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων οι 17 ήταν παιδιά. Η Ευρώπη δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια της μπροστά σε αυτήν τη φρίκη. Δεν μπορεί το Αιγαίο να μετατραπεί σε ένα νεκροταφείο ανθρώπινων ψυχών. Οι ροές των προσφύγων μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσα από μια ευρωπαϊκή πολιτική αλληλεγγύης και ανθρωπισμού, επιμερισμού της ευθύνης και συνυπευθυνότητας».

Νέα Δημοκρατία:

«Η Νέα Δημοκρατία εκφράζει τη βαθιά της οδύνη για τα νέα πολύνεκρα ναυάγια στο Αιγαίο. Δεκάδες άνθρωποι, μεταξύ τους και μικρά παιδιά, έχασαν με δραματικό τρόπο τη ζωή τους.

Το δράμα αυτό δεν μπορεί να συνεχίζεται.

Το προσφυγικό – μεταναστευτικό είναι πρωτίστως ζήτημα ανθρωπιστικό, αλλά ταυτόχρονα και ζήτημα ασφάλειας.

Το Αιγαίο δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι απέραντο νεκροταφείο.

Ούτε, βέβαια, η χώρα μας απέραντος καταυλισμός εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών.

Η πρόκληση αυτή δεν αφορά μόνον την Ελλάδα. Αφορά ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς και τη διεθνή Κοινότητα.

Η Ελλάδα, ως σύνορο της Ευρώπης, και μάλιστα σε περίοδο κρίσης, έχει μια πολύ δύσκολη αποστολή.

Η Κυβέρνηση, αφού πρώτα περιπλανήθηκε στην ιδεοληψία και την απραξία, ανέλαβε δεσμεύσεις και, τώρα, καλείται να τις εφαρμόσει. Και, βέβαια, να αξιοποιήσει άμεσα όλα τα διαθέσιμα κονδύλια και προγράμματα. Εάν δεν τα κάνει αυτά, θα ενισχύσει εκείνους που περιμένουν να εκτοξεύσουν κατηγορίες ή/και να λάβουν αποφάσεις σε βάρος της χώρας.

Ταυτόχρονα, είναι ανάγκη να καταστεί σαφές προς την Ευρώπη, ότι η Ελλάδα, μόνη της, δεν μπορεί να επωμιστεί το βάρος, ούτε και να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα τέτοιας κλίμακας και έντασης.

Η ευρωπαϊκή στήριξη και αλληλεγγύη πρέπει να είναι διαρκής και χειροπιαστή.

Όλοι είναι ανάγκη να αναγνωρίσουν ότι η Τουρκία είναι απαραίτητο να κάνει πράξη, χωρίς ολιγωρίες, τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, τόσο απέναντι στην Ελλάδα, όσο και απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Να εφαρμόσει πλήρως τις σχετικές συμφωνίες. Και, πρωτίστως, να εξαρθρώσει άμεσα τα παράνομα δίκτυα διακινητών, που δρουν στο εσωτερικό και στις ακτές της.

Ειδικά, αυτό το τελευταίο, μαζί με την παραδοχή ότι λύση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, πρέπει να το λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τους, κάποιοι που, επιπόλαια, σκέπτονται ή μιλούν για ανατροπές στη Συνθήκη Σένγκεν».

Ποτάμι:

«Άλλοι 42 πνιγμένοι στο Αιγαίο. Γυναίκες και παιδιά. Η Ευρώπη συνεχίζει να στήνει συρματοπλέγματα και, στο Νταβός, να κοροϊδεύει τον εαυτό της για τις προτεραιότητές της.

Την ίδια στιγμή η πορεία χιλιάδων προσφύγων προς την Ευρώπη μοιάζει με ένα όλο και πιο ακριβό στοίχημα. Γι’ αυτούς.

Είναι οι πνιγμένοι ηλίθιε.
(Και δεν κάνουμε «χιούμορ»)».

ΚΚΕ:

«Η νέα διπλή τραγωδία στο Αιγαίο, βάζει επιτακτικά το αίτημα: να σταματήσει τώρα το έγκλημα! Να διασφαλιστεί η ασφαλής και απευθείας μεταφορά των προσφύγων από τις γειτονικές τους χώρες στις χώρες τελικού προορισμού τους, να αντιμετωπιστούν τα εγκληματικά κυκλώματα των δουλεμπόρων, να αυξηθούν τα μέσα και το προσωπικό διάσωσης, να σταματήσει η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία και αλλού».

photo:Konstantinos Tsakalidis / SOOC

The post Το Αιγαίο πενθεί. Αυξάνονται τα θύματα των ναυαγίων- Τι τονίζουν τα κόμματα; appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα