Την επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων δεν απορρίπτει ο Ντράγκι

15:05 15/2/2016 - Πηγή: iPop

Στην επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων μέχρι τo τέλος Μαρτίου του 2017 ή αργότερα αναφέρθηκε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι ο οποίος απάντησε σε σχετική ερώτηση που του τέθηκε από τον Αντιπροέδροτου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.

Ο Μάριο Ντράγκι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων να επεκταθεί σε περίπτωση που χρειαστεί, έτσι ώστε να επιτευχθεί η προσαρμογή

της πορείας του πληθωρισμού πλησίον ακόμα και κάτω του 2% αν είναι δυνατόν.

Στην απάντηση του ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, σημείωσε συγκεκριμένα ότι:

«Τα εμπορεύσιμα χρεόγραφα σε ευρώ που εκδίδονται από περιφερειακές και τοπικές κυβερνήσεις στη ζώνη του ευρώ έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο των περιουσιακών στοιχείων που κρίνονται αποδεκτά για τις τακτικές αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς τίτλων του δημόσιου τομέα (public sector purchase programme – PSPP)».

Βέβαια, ξεκαθάρισε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα πρέπει να αποδεχτεί την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έτσι ώστε οι αγορές των ομολόγων της να μπορούν επιτρέπονται κανονικά στην δευτερογενή αγορά.

Κλείνοντας την απάντηση του ο Μάριο Ντάγκι, αναφέρθηκε και στο ζήτημα της χαλάρωσης των κριτηρίων, αλλά δεν φάνηκε ιδιαίτερα πρόθυμος να δώσει νέα στοιχεία. Έτσι έκανε μια επανάληψη των κριτηρίων που είχε συμπεριλάβει σε απάντησή του σε σχετική ερώτηση των Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλη και Σ. Κούλογλου τον περασμένο Ιανουάριο.

Αξίζει να τονιστεί, πως κ. Παπαδημούλης είχε θέσει στον Πρόεδρο της ΕΚΤ το ζήτημα της χρονικής επέκτασης του Προγράμματος. Επίσης, είχε εστιάσει και στην διεύρυνση των κριτηρίων και των επιλέξιμων ομολόγων. Ενώ παράλληλα, είχε ρωτήσει τον κ. Ντράγκι για αν είναι θετικός «στη μεγαλύτερη αγορά ομολόγων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ώστε η τελευταία να χρηματοδοτήσει έργα και χώρες με μεγαλύτερο επενδυτικό ρίσκο».

The post Την επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων δεν απορρίπτει ο Ντράγκι appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα