Τι θα γινόταν αν ρίχναμε πυρηνική βόμβα στο φεγγάρι;

17:03 26/10/2022 - Πηγή: iPop

Καθημερινά στη ζωή μας έχουμε άπλετο νεκρό χρόνο. Πώς τον διαχειριζόμαστε, όμως; Ας πούμε, εμένα μου αρέσει να σκέφτομαι και να θέτω περίπλοκα ερωτήματα. Τι θα συνέβαινε αν η Γη ήταν επίπεδη; Πώς θα ήταν η ζωή μου αν μεταμορφωνόμουν σε blueberry; Το αγόρι μου θα με αγαπούσε ακόμα κι αν ξυπνούσα δίπλα του σαν μυρμήγκι; Έχω αμέτρητες τέτοιες ερωτήσεις, τις περισσότερες, μάλιστα, από αυτές δεν τις έχω απαντήσει. Σήμερα, ωστόσο, μου γεννήθηκε μία νέα απορία την οποία ήθελα να μοιραστώ μαζί σου. Τι θα γινόταν αν ρίχναμε πυρηνική

βόμβα στο φεγγάρι;

Έψαξα, λοιπόν, την απάντηση και βρήκα ένα σχετικό βίντεο στο Youtube από το επιστημονικό κανάλι Kurzgesagt, το οποίο εξηγεί αναλυτικά όλα όσα μπορούν να συμβούν!

H Γη δεν είναι στρογγυλή και έχουμε αποδείξεις!

Τι θα γινόταν αν…

Συγκεκριμένα, το επιστημονικό κανάλι παρουσιάζει και αναλύει ένα σενάριο στο οποίο μια τεράστια θερμοπυρηνική συσκευή εκρήγνυται στην επιφάνεια του φεγγαριού, ενώ παράλληλα εξηγεί τι θα σήμαινε κάτι τέτοιο για τους αστροναύτες, τους δορυφόρους και τους διαστημικούς σταθμούς που βρίσκονται στην τροχιά του, ακόμη και τους ανθρώπους στη Γη.

Βέβαια, το συγκεκριμένο σενάριο δεν απέχει και πάρα πολύ από την πραγματικότητα, καθώς η ιδέα είχε εκφραστεί από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, αλλά δεν υλοποιήθηκε.

Το βίντεο αναλύει την πυροδότηση μιας θερμοπυρηνικής συσκευής 100 μεγατόνων στην επιφάνεια του φεγγαριού. Αυτό είναι δύο φορές πιο ισχυρό από το Tsar Bomba, μια βόμβα 50 μεγατόνων που πυροδότησε η Ρωσία το 1961. Η έκρηξη ήταν τόσο έντονη που ήταν ικανή να προκαλέσει εγκαύματα τρίτου βαθμού σε απόσταση 99.77933km και να θρυμματίσει τα παράθυρα κτιρίων στα 901.2326km. Κανείς δεν επιχείρησε ξανά κάτι παρόμοιο.

Η έλλειψη ατμόσφαιρας στο φεγγάρι, εξηγεί το βίντεο, θα προκαλούσε αρκετές βασικές διαφορές μεταξύ μιας έκρηξης που βασίζεται στη Γη και μιας έκρηξης που βασίζεται στη Σελήνη. Όχι μόνο δεν θα υπήρχε «πυρηνικό μανιτάρι» ή ωστικό κύμα που θα μπορούσε να καταστρέψει μία ολόκληρη πόλη, αλλά όποιος βρισκόταν κοντά στην έκρηξη πιθανότατα θα λάμβανε μια θανατηφόρα δόση ιονίζουσας ακτινοβολίας.

Η έκρηξη πιθανότατα θα δημιουργούσε επίσης μια έκρηξη από συντρίμμια φεγγαριού, ενώ η χαμηλότερη βαρύτητα θα διευκόλυνε τους βράχους και τη σκόνη να ξεφύγουν εύκολα από τη βαρύτητα του φεγγαριού. Έπειτα, τα συντρίμμια θα εκτοξεύοντας στο διάστημα, αλλά θα έπεφταν και πάνω στη Γη, δημιουργώντας βροχές μικρομετεωριτών ορατές στον νυχτερινό ουρανό. Επιπλέον, τα συντρίμμια θα αποτελούσαν κίνδυνο για τους δορυφόρους και τους διαστημικούς σταθμούς.

Πόσες είναι οι πιθανότητες να πεθάνουμε από διαστημικά σκουπίδια;

Όσο τρελό κι αν σου ακούγεται όλο αυτό, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ όντως σκεφτόταν να ρίξει πυρηνική βόμβα στο φεγγάρι.

Σύμφωνα με τον Guardian, η μελέτη θα γινόταν για «επιστημονικούς και στρατιωτικούς» σκοπούς, αλλά και για πολιτικούς λόγους.

Η εκτόξευση του διαστημικού δορυφόρου Sputnik από τη Σοβιετική Ένωση το 1957 συγκλόνισε τον κόσμο, ειδικά τις ΗΠΑ, και οι αξιωματούχοι της Πολεμικής Αεροπορίας πιθανότατα αναζητούσαν τρόπους για να ανακτήσουν προβάδισμα. Μια πυρηνική δοκιμή στο φεγγάρι θα ήταν ένα σημαντικό κατόρθωμα στους τομείς της πυρηνικής και της πυραυλικής ενέργειας, επιβεβαιώνοντας την ηγετική θέση της Αμερικής και στους δύο τομείς.

Ευτυχώς για όλους, η Πολεμική Αεροπορία δεν προχώρησε ποτέ σε κάτι τέτοιο, αλλά τουλάχιστον, σε βοήθησε να λύσεις μία απλή απορία που μπορεί να είχες!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Τι θα γινόταν αν ρίχναμε πυρηνική βόμβα στο φεγγάρι; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα