Τι θα αλλάξει στη ζωή μας από 4 Μαϊου | Ποια καταστήματα ανοίγουν, πώς θα λειτουργούν

16:13 29/4/2020 - Πηγή: iPop

Η καθημερινότητά μας αλλάζει απ’ τη Δευτέρα 4 Μαΐου, με την πρώτη και πολύ μεγάλη αλλαγή να είναι η κατάργηση της υποχρέωσης να στέλνουμε μήνυμα κάθε φορά που βγαίνουμε απ’ το σπίτι. Βέβαια, όπως τόνισε η Κυβέρνηση, δεν θα πρέπει να κάνουμε άσκοπες μετακινήσεις και το μήνυμα τώρα είναι #μένουμε_ασφαλείς.4 Μαϊου | Ποια καταστήματα ανοίγουν τη Δευτέρα και τι πρέπει να γνωρίζουμε γι’ αυτό το πρώτο στάδιο άρσης των περιοριστικών μέτρων;

Τα μέτρα αίρονται σταδιακά, και το σχέδιο που παρουσίασε η Κυβέρνηση

περιλαμβάνει διάφορα στάδια, τα οποία θα αναθεωρούνται ανάλογα με την εξέλιξη των πραγμάτων και τις συστάσεις των ειδικών.

Ποια καταστήματα ανοίγουν, πώς θα λειτουργούνΗ κατάργηση του SMS

Από τη Δευτέρα, οι πολίτες δεν χρειάζεται να στέλνουν SMS ή να κάνουν βεβαιώσεις για τις μετακινήσεις τους εντός του νομού.

Ωστόσο, δεν επιτρέπεται η μετακίνηση σε άλλους νομούς. Η ημερομηνία που θα υπάρχει ολική απελευθέρωση της κυκλοφορίας από νομό σε νομό θα είναι η 18η Μαΐου, κάτι το οποίο φυσικά θα αλλάξει εάν κριθεί απαραίτητο.

Πού θα πρέπει να φοράμε υποχρεωτικά μάσκα

Θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε Μέσα Μεταφοράς, ταξί, κλειστούς χώρους ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τηλεργασία, όπου αυτό είναι εφικτό, κατά τουλάχιστον 70%.

Υποχρεωτική είναι η χρήση προστατευτικής μάσκας και από τους εργαζομένους σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων.

Παράλληλα, προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 150 ευρώ για όποιον δεν κάνει χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, όπως Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, κομμωτήρια, καταστήματα κλπ.

Για τα κουρεία, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής θα εφαρμόζεται απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας, ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους και τα γάντια μιας χρήσης για τους εργαζόμενους στα κέντρα αισθητικής.

Υποχρεωτική -φυσικά- είναι η μάσκα και στα νοσοκομεία και στα διαγνωστικά κέντρα.

Ποια καταστήματα ανοίγουν σε πρώτη φάση;

Βιβλιοπωλεία, ηλεκτρονικά είδη, ΚΤΕΟ και καταστήματα αθλητικών ειδών και κομμωτήρια, πάντα όμως με ραντεβού.

Συγκεκριμένα, οι πελάτες θα προσέρχονται στα κομμωτήρια και τα κουρεία μόνο με ραντεβού, ενώ και το ωράριο λειτουργίας τους θα είναι διευρυμένο, έτσι ώστε να εξυπηρετηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής.

Το νέο ωράριο λειτουργίας των κομμωτηρίων θα είναι από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ για τις καθημερινές, ενώ από τις 7 το πρωί ως τις 9 το βράδυ για τα Σάββατα. Η μάσκα είναι υποχρεωτική για όλους εντός καταστημάτων, ενώ θα εφαρμόζεται απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας.

Επιπλέον, θα ανοίξουν καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας, αθλητικός εξοπλισμός, πώλησης φυτών, αγορές καταναλωτών και επιδιορθώσεις ρούχων / υποδημάτων.

Τα καταστήματα θα λειτουργούν απ’ τις 10.00 το πρωί με διευρυμένο ωράριο ανά περίπτωση.

Το υπόλοιπο λιανεμπόριο θα επανεκκινήσει την Δευτέρα 11 Μαΐου, εκτός των εμπορικών κέντρων που θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου.

Σε κάθε επιχείρηση, επιτρέπονται 4 άτομα ανά 20 τ.μ.Από 20-100 τ.μ., επιτρέπονται 4 άτομα + 1 ανά 10 τ.μ.Άνω των 100 τ.μ. 12 άτομα + 1 άτομο ανά 15 τ.μ.

Για τη λειτουργία των ΚΤΕΟ ισχύουν οι ίδιοι όροι προσέλευσης πελατών. Στις λαϊκές αγορές παραμένουν τα μέτρα λειτουργίας του 50% και μη πώλησης βιομηχανικών ειδών.

Σημειώνεται πως απ’ τη Δευτέρα 4 Μαΐου οι πολίτες θα μπορούν να επισκέπτονται τις παραλίες για άθληση. Ωστόσο, οι οργανωμένες παραλίες θα παραμείνουν κλειστές.

Διαβάστε ακόμα:

Άρση μέτρων: Το πρόστιμο για όσους δεν φορούν μάσκα | Πού είναι απαραίτητη;

Photo: Κωνσταντίνα Μητατάκη

Το άρθρο Τι θα αλλάξει στη ζωή μας από 4 Μαϊου | Ποια καταστήματα ανοίγουν, πώς θα λειτουργούν εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα