Τι συμβαίνει αν τσιμπήσει μέλισσα τον σκύλο σου;

17:01 22/7/2019 - Πηγή: iPop

Διακοπές, βόλτες στην παραλία και στον ήλιο και φυσικά δεν γίνεται να μην έχεις μαζί σου και τον σκύλο σου. Ωστόσο, πολλά είναι τα απρόοπτα που μπορεί να συμβούν. Τι κάνεις αν τσιμπήσει μέλισσα τον σκύλο;

Αρχικά…. ψυχραιμία και μην πανικοβάλλεσαι ώστε να μπορείς να βοηθήσεις το αγαπημένο σου τετράποδο. Τι κάνεις αν τσιμπήσει μέλισσα τον σκύλο σου;

Υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορείς να κάνεις σε πρώτο στάδιο για να βοηθήσεις τον σκύλο σου.

 Τι κάνεις αν τσιμπήσει μέλισσα τον σκύλο σου;Προσδιόρισε αν ο σκύλος
σου έχει τσιμπηθεί από μέλισσα

Μπορεί στο google να βρεις πολλές φωτογραφίες με σκυλιά τσιμπημένα από μέλισσες. Ωστόσο, δεν είναι πάντα ξεκάθαρα τα συμπτώματα από τσίμπημα. Αν θεωρείς ότι μια μέλισσα έχει τσιμπήσει τον σκύλο σου, τότε ψάξε για όλα τα συμπτώματα, ψάξε για όλες τις ενδείξεις και μπορείς να καλέσεις και τον κτηνίατρο. Μπορεί να βλέπεις τον σκύλο σου να γλείφει ή να μασάει το πόδι του και να επιμένει σε αυτό. Ένας πόνος ή κνησμός είναι σαφές ενδείξεις ότι το κατοικίδιο ζώο σου έχει πρόβλημα.

Βρες συγκεκριμένα το σημείο

Μπορεί να χρειαστείς λίγο χρόνο για να εντοπίσεις ακριβώς το σημείο. Για να το βρεις, τσέκαρε αρχικά τα σημεία όπου θεωρείς πως το κουτάβι σου μπορεί να έχει προσβληθεί, όπως τα πόδια, η κοιλιά, η μύτη. Μπορεί ο σκύλος σου να μη σε αφήσει αν πλησιάσεις το σημείο, αλλά εσύ πρέπει να βρεις που έχει πρηστεί ή έχει κοκκινίσει η περιοχή.

Αφαίρεσε το κεντρί

Αν βρεις το σημείο, τότε προσπάθησε όσο πιο γρήγορα γίνεται να αφαιρέσεις το κεντρί. Ξύσε προσεκτικά το σημείο για να μπορείς να ανυψώσεις το κεντρί. Μπορείς χρησιμοποιώντας ένα τσιμπιδάκι να πιέσεις για να αφαιρέσεις το κεντρί και όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Κάνε τη σωστή περίθαλψη στον σκύλο

Όλοι γνωρίζουμε πως το να σε τσιμπήσει μέλισσα μπορεί να είναι επώδυνο. Νιώθεις τη φλεγμονή και προσπαθείς να ανακουφιστείς. Για να ελαχιστοποιήσεις το οίδημα και τον πόνο, μπορείς να βάλεις λίγο πάγο στο σημείο. Ένα αντιισταμινικό μπορεί επίσης, να εφαρμοστεί τοπικά για να ελαχιστοποιηθεί η αντίδραση του σκύλου στο δηλητήριο.

Δες τον σκύλο σου για κάθε αλλαγή

Αν δεν έχει τσιμπήσει ποτέ ξανά μέλισσα τον σκύλο σου, τότε πρέπει να παρακολουθείς τις αντιδράσεις του. Παρακολούθησε αν το ζήτημα επιδεινώνεται, αν το οίδημα, ο κνησμός, ο πόνος επιδεινώνονται. Μπορείς πάντα να καλέσεις τον κτηνίατρο για να σου προτείνει κάποιο φάρμακο και να σου προτείνει μια θεραπεία. Και φυσικά αν είναι εφικτό, μπορείς να πας στον κτηνίατρο.

Να είσαι προετοιμασμένος

Μερικά σκυλιά, όπως και οι άνθρωποι να είναι περισσότερο επιρρεπείς σε αλλεργικές αντιδράσεις στα τσιμπήματα, οπότε αν ο σκύλος σου έχει υποστεί σοβαρή αντίδραση στο παρελθόν, η επόμενη φορά είναι πιθανόν να είναι εξίσου σοβαρή. Εάν το κατοικίδιο ζώο σου είναι ευαίσθητο στα τσιμπήματα, ζήτα απ’ τον κτηνίατρό σου να συστήσει φάρμακα και άλλες τεχνικές για να προετοιμαστείς για την επόμενη φορά.

Photo: Unsplash/Rob Wingate

Το άρθρο Τι συμβαίνει αν τσιμπήσει μέλισσα τον σκύλο σου; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα