Πες μας πού ξοδεύεις περισσότερα χρήματα, να σου πούμε τι άνθρωπος είσαι!

13:01 22/7/2019 - Πηγή: iPop

Μπορεί κάποιος να μάθει μερικά στοιχεία για την προσωπικότητά σου, απλώς βλέποντας που ξοδεύεις τα χρήματά σου: Ναι, μπορεί! Πού ξοδεύεις τα χρήματα σου, σε ταξίδια, φαγητό ή δωρεές;

Σε μια νέα έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο Psychological Science, οι ερευνητές ανέλυσαν περισσότερα από 2 εκ. έξοδα, περισσότερων από 2.000 ανθρώπων και προσπάθησαν να καταλάβουν τη σχέση του πού ξοδεύεις τα χρήματα σου με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στην προσωπικότητά σου.

Οι

κοινωνικοί επιστήμονες πέρασαν εβδομάδες βλέποντας το πού ξοδεύονται τα χρήματα ενώ έδωσαν σε κάθε συμμετέχοντα ένα κουίζ προσωπικότητας. Μετά από αυτό ανακάλυψαν κάτι νέο: Ο καθένας ξοδεύει χρήματα σε υλικά αγαθά, όπως τα τρόφιμα και η στέγαση, αλλά είναι οι υπόλοιπες δαπάνες μας, δείχνουν τις προτεραιότητές μας αλλά και στοιχεία του χαρακτήρα μας.

Photo: unsplash/Mein DealΠού ξοδεύεις τα χρήματα σου και τι σημαίνει αυτό για την προσωπικότητά σου;

Ταξίδι: Αν σπαταλάς αρκετά χρήματα στα ταξίδια και σε αεροπορικά εισιτήρια, ξενοδοχεία κλπ, τότε είναι πιο πιθανό να είσαι ανοιχτόμυαλος και ανοιχτός γενικά σε νέες εμπειρίες.

Δείπνο σε εστιατόριο και ποτά: Σε αυτό το σημείο οι έρευνες δεν μας εξέπληξαν. Έδειξαν απλώς πως όσοι βγαίνουν έξω για φαγητό και πίνουν ποτά σε κάποιο μπαράκι, τότε τείνουν να είναι περισσότερο εξωστρεφείς.

Οικονομίες: Βάζεις χρήματα στην άκρη για καλό και για κακό; Πιθανότατα έχεις υψηλή συνείδηση, σύμφωνα με αυτά τα ευρήματα. Οι άνθρωποι που ήταν πιο προσεκτικοί και γενικά υπεύθυνοι δεν σπαταλούσαν χρήματα άσκοπα αλλά έκαναν οικονομίες.

Δωρεές: Υπάρχουν και οι άνθρωποι που θέλουν να βοηθούν με κάθε τρόπο. Όσοι δίνουν συχνά χρήματα σε αυτούς που το έχουν ανάγκη είναι πιο ευχάριστοι, ευγενικοί και ευπρόσδεκτοι.

Ρούχα, αξεσουάρ και λοιπά αντικείμενα: Οι άνθρωποι που ξοδεύουν πολλά χρήματα σε ρούχα, παπούτσια, αξεσουάρ και μη ουσιαστικά αντικείμενα, τείνουν να είναι πιο νευρικοί, να έχουν περισσότερη αγωνία, αρνητικά συναισθήματα και να νιώθουν μοναξιά.

Να σημειωθεί πως οι επιστήμονες επισήμαναν πως όσοι θεωρούν πως είχαν τον έλεγχο, πράγματι ξόδευαν λιγότερα ενώ τα αποτελέσματα αυτά ήταν τα ίδια για όλα τα επίπεδα εισοδήματος και τις ηλικίες.

Ο καθένας θέτει διαφορετικούς στόχους και προτεραιότητες κι εκεί επιλέγει να επενδύσει και να ξοδέψει τα χρήματά του. Αν θεωρείς πως έχεις χάσει λίγο τον έλεγχο ή οι προτεραιότητές σου έχουν λιγάκι μπερδευτεί… μπορείς να κρατάς σημειώσεις! Να τα γράφεις όλα, ποσά και προϊόντα αλλά και τους στόχους που θέτεις στον εαυτό σου. Έτσι, θα έχεις έναν καλύτερο έλεγχο του ταμείου σου.

Διάβασε την καλύτερη τεχνική αποταμίευσης που έρχεται απευθείας απ’ την… Ιαπωνία!

Photo:unsplash/Christian Dubovan

Το άρθρο Πες μας πού ξοδεύεις περισσότερα χρήματα, να σου πούμε τι άνθρωπος είσαι! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα