Τι να κάνω αν δεν μπορώ να σκεφτώ με τίποτα θετικά;

20:41 23/11/2021 - Πηγή: iPop

Πώς το βλέπεις το ποτήρι, μισογεμάτο ή μισοάδειο; «Να είσαι θετικός», «Να βλέπεις τα πράγματα θετικά», ακούς παντού γύρω σου. Στο Instagram στα social και γενικά στο Internet. Πώς να γίνω θετικός άνθρωπος όμως αν δεν μπορώ, αν δε το έχω, αν το βλέπω μισοάδειο το ποτήρι. Και όλη αυτή η θετικότητα συχνά φτάνει στα όρια της τοξικής θετικότητας που δημιουργεί ακόμα χειρότερα αποτελέσματα με αυτήν την οπωσδήποτε θετική διάθεση no matter what. Χρειάζεται ένα όριο και σε αυτό, όπως και σε όλα τα πράγματα στη ζωή μας.

Πώς είναι οι
θετικοί άνθρωποι;

Είμαι ένας από τους ανθρώπους που τα βλέπω τα πράγματα σχεδόν πάντα με το θετικό τους πρόσημο. Το ποτήρι είναι για εμένα μισογεμάτο ακόμα και αν έχει λίγες σταγόνες πάνω από το μισό είναι πάντα μισογεμάτο για εμένα. Δεν μπορώ να αναλύσω γιατί και πώς έγινα έτσι, αν τα γονίδια μου δούλεψαν γι’ αυτό, ή αν ήταν ένας δικός μου μηχανισμός άμυνας ή ο τρόπος που βλέπω τα πράγματα, πάντως ξέρω ότι έχω ζήσει πολύ δύσκολες καταστάσεις που η θετικότητά μου με παράτησε και αυτό ήταν πολύ δύσκολο για εμένα.

Οι θετικοί άνθρωποι δεν είναι χαζοχαρούμενοι άνθρωποι που κατοικούν σε ροζ συννεφάκια που πάντα έχει λιακάδα. Δεν υπάρχει πουθενά λιακάδα πάντα. Δεν είναι κάθε μέρα γιορτή, δεν έρχονται όλα καλά πράγματα στη ζωή μας και τα βλέπουμε θετικά. Ακόμα και στα δύσκολα που έρχονται, ψάχνουμε να βρούμε αυτήν την μικρή αχτίδα φωτός, αυτήν την ελπίδα που μπορεί να υπάρχει και να μας δίνει θάρρος και δύναμη για να συνεχίσουμε.

Η ζωή είναι απρόβλεπτη

Η ζωή είναι απρόβλεπτη. Ολόκληρες ζωές έτοιμες και βολεμένες σε λίγα λεπτά κατακρημνίζονται! Προβλήματα, λυπηρά γεγονότα, χωρισμοί, θάνατοι, ασθένειες, απολύσεις, ατυχήματα, συμβαίνουν καθημερινά σε υπέροχους ανθρώπους. Πράγματα που δεν μπορούμε να ελέγξουμε ούτε και να αλλάξουμε. Κάποια άσχημα πράγματα θα συμβούν, δεν ξέρουμε ποτέ τι θα φέρει η επόμενη σελίδα του βιβλίου της ζωής μας. Δεν μπορούμε να το ελέγξουμε, μπορούμε να ελέγξουμε όμως το πώς θα αντιδράσουμε εμείς σε ό,τι φέρει ο δρόμος μας.

Δεν έχουμε κανέναν έλεγχο για το 10% των προβλημάτων που μας συμβαίνουν. Έχουμε, όμως, πλήρη έλεγχο του τρόπου με τον οποίο θα αντιδράσουμε σε αυτά

Stephen CoveyΚάθε φορά που επιλέγω να είμαι θετικός άνθρωπος…

Τι συμβαίνει λοιπόν αν στην αναποδιά ψάξω να βρω ένα θετικό; Ανοίγω το μυαλό μου και του δίνω την νοοτροπία της επίλυσης και δεν κάθομαι με σταυρωμένα χέρια μέχρι να έρθει κάποιος από μηχανής θεός να με τραβήξει και να με βγάλει από αυτό που βιώνω τώρα.

Ποιος είναι ο «από μηχανής θεός» της ζωής σου;

Μεγάλωσα πια για να περιμένω από τους άλλους να με τραβήξουν από τα δικά μου προβλήματα και να μου βρουν λύσεις. Έχοντας αυτό το θετικό mentality για βοηθό και δεξί μου χέρι προχωράω μπροστά.

Έχω αυτήν την πρόθεση: Ξεκινώντας τη μέρα μου, ότι δηλαδή σε ό,τι φέρει η μέρα μου θα το αντιμετωπίσω και θα ψάξω να βρω τη λύση του και δε θα σταυρώσω τα χέρια, δεν θα τα παρατήσω. Αυτό που έχουμε στο μυαλό μας σαν πεποίθηση το προβάλλουμε σαν προτζέκτορας στους άλλους. Ο,τιδήποτε πιστεύουμε για εμάς αλλά και γενικά οι πεποιθήσεις μας, όσο και να θέλουμε να τις κρύψουμε, προβάλλονται στους άλλους ανθρώπους γύρω μας. Η θετικότητα είναι επιλογή! Είτε μας βλέπουν είτε όχι. Αν έχεις να διαλέξεις ελπίζω να διαλέγεις τη θετική οδό και όχι την αρνητική. Αν το θες!

Μην πέσεις στην παγίδα της θετικής σκέψης

Αν είσαι ένας άνθρωπος που έχει επιλέξει να βλέπει τα πράγματα όχι θετικά (αποφεύγω ακόμα και τις αρνητικές προτάσεις και λέξεις, είναι όλα θέμα σκεπτικού) μην πέσεις στην παγίδα της θετικής σκέψης, με το ζόρι. Δεν γίνεται με το ζόρι, γιατί θα νιώθεις μια πίεση που ίσως φέρει αντίθετα αποτελέσματα στη ζωή σου.

Ακόμα και τα αρνητικά συναισθήματα (αν και τώρα μιλάμε για σκέψεις) είναι πολύ χρήσιμα και δεν πρέπει ποτέ να τα κρύβουμε γιατί συσσωρεύονται και τότε το πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι ακόμα μεγαλύτερο.

Αν θες όμως πραγματικά να προσπαθήσεις θα σου έδινα δύο συμβουλές, αν μου επιτρέπεις:

Να έχεις την πρόθεση ότι θα το δεις με θετικό μάτι αυτό που ήρθε, ότι θα ψάξεις να βρεις το θετικό κομμάτι που μπορεί να έχει και να σου φέρει ακόμα και κάτι άσχημο. Να κάνεις μια δοκιμή πέντε ημερών και να αντικαθιστάς τις αρνητικές σκέψεις (όχι συναισθήματα) όποτε έρχονται με μια θετική. Να χρησιμοποιείς θετικά πρόσημα στις προτάσεις σου και όχι , τα μη και τα δεν. Τα περισσότερα απ’ αυτά τα οποία μας ανησυχούν, δεν θα γίνουν ποτέ!

Σήμερα είναι το χθες για το οποίο θα στεναχωριέσαι αύριο

Είσαι ένας υπέροχος άνθρωπος και αν δε στο είπε κανείς μέχρι τώρα στο λέω εγώ. Μην το ξεχάσεις, είτε σκεπτόμενος θετικά είτε λιγότερο θετικά και αυτό θα περάσει!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Τι να κάνω αν δεν μπορώ να σκεφτώ με τίποτα θετικά; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα