Τι γράφουν τα ξένα ΜΜΕ για τις εθνικές εκλογές της Ελλάδας;

18:34 7/7/2019 - Πηγή: iPop

Οι εθνικές εκλογές της Ελλάδας έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον τόσο των Ελλήνων, όσο και των ξένων, οι οποίοι ασχολούνται αρκετά με τα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας. Έντονη είναι η προσοχή από τα ξένα ΜΜΕ για τις εκλογές της Ελλάδας,

ενώ κάνουν εκτιμήσεις και για τις πολιτικές αλλαγές που επρόκειτο να συμβούν.

Δεκάδες ανταποκριτές και απεσταλμένοι των ξένων ΜΜΕ βρίσκονται στην Αθήνα για να καλύψουν ζωντανά το αποτέλεσμα των εκλογών. Ο ξένος Τύπος προβλέπει, μάλιστα, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας, ενώ κάνει λόγο για «τέλος του λαϊκισμού», για «θυμό και απογοήτευση των Ελλήνων», αλλά και για την ελπίδα που γεννιέται από την έλευση του μεταρρυθμιστή προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Το πρακτορείο Reuters μιλά για πτώση της χώρας επί πρωθυπουργίας Τσίπρα. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «Οι Έλληνες ψηφίζουν σήμερα στις πρόωρες εκλογές, ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως στην εξουσία θα έρθει η ΝΔ, τερματίζοντας τέσσερα χρόνια αριστερής διακυβέρνησης, που κατηγορείται ότι βύθισε τη χώρα ακόμα περισσότερο στο χρέος και σε πολιτικές κρίσεις», ενώ επισημαίνει πως ο τωρινός πρωθυπουργός απογοήτευσε τους Έλληνες, όταν υπέγραψε συνθήκη για το νέο μνημόνιο.

Επιπλέον, αναφέρεται στα μεγάλα γεγονότα που στιγμάτισαν τη διακυβέρνηση Τσίπρα από το Reuters ότι «Ο Τσίπρας επικρίθηκε κατηγορηματικά για κακή διαχείριση των κρίσεων στη διάρκεια της διακυβέρνησής του και για τον ρόλο του σε μια βαθιά μη δημοφιλή συμφωνία για τον τερματισμό της διαμάχης για το όνομα της γειτονικής Βόρειας Μακεδονίας. Εκατό άνθρωποι πέθαναν σε μια καταστροφική φωτιά σε ένα χωριό ανατολικά της Αθήνας πέρυσι το καλοκαίρι, κι ενώ ο Μητσοτάκης ήταν από την πρώτη στιγμή δίπλα στους πληγέντες, ο Τσίπρας εξαφανίστηκε από το δημόσιο βήμα για αρκετές ημέρες».

Την πεποίθηση ότι «οι Έλληνες ψηφοφόροι αναμένεται να εκδιώξουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα από την εξουσία, καθώς δεν πείθονται πια από τις ψεύτικες υποσχέσεις» εκφράζει σε δημοσίευμά του το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Σύμφωνα με το AFP, μετά από 4,5 χρόνια στην εξουσία, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να μειώσει τη διαφορά των 10 μονάδων με τη Νέα Δημοκρατία στις δημοσκοπήσεις, όμως έχει απέναντί του την απογοήτευση και κατακραυγή του μεγαλύτερου μέρους της ελληνικής κοινωνίας εξαιτίας της πολιτικής υψηλής φορολογίας που επέβαλε.

«Πληγωμένους και θυμωμένους» βλέπουν τους Έλληνες οι New York Times «μετά από μια δεκαετία σκληρής λιτότητας και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πρόκειται να τιμωρήσουν έναν άνθρωπο: τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα». Στο δημοσίευμα αναφέρεται, ακόμα, πως «αν οι δημοσκοπήσεις είναι ακριβείς, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πληρώσει το τίμημα στις εθνικές εκλογές και θα χάσει από το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο υπόσχεται φορολογικές περικοπές και νέα ευημερία».

Για επερχόμενη μεγαλύτερη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την ήττα που υπέστη στις ευρωεκλογές  από τη Νέα Δημοκρατία με 9,5% κάνει λόγο σε δημοσίευμά της η ηλεκτρονική έκδοση της βρετανικής εφημερίδας Guardian. Χαρακτηρίζει, παράλληλα, τον ΣΥΡΙΖΑ ως σκιά του εαυτού του και οπορτουνιστικό κόμμα που επιβεβαίωσε τον χαρακτηρισμό μετά την «κυνική απόφασή του» να συνεργαστεί με το κόμμα των ΑΝΕΛ. «Δημιούργησε δε την αντίληψη ότι ευρισκόμενος στην εξουσία, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν πολύ καλύτερος από το παλιό καθεστώς», ανέφερε.

Η ιταλική “La Repubblica” γράφει χαρακτηριστικά ότι «η περιπέτεια του Τσίπρα κατευθύνεται προς το τέρμα της διαδρομής, αλλά θα πρέπει να δούμε τι αν θα υπάρξει και αποτυχία της Χρυσής Αυγής».

To γερμανικό Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση μιλά για τις εκλογές στην Ελλάδα σε ένα δημοσίευμα με τίτλο: «Μόνο με θαύμα θα αποτρέψει ο Τσίπρας την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ». Επίσης, το Spiegel αναφέρει ότι η χώρα χρειάζεται χώρο για να «αναπνεύσει» και η Ευρώπη να συμφωνήσει σε χαμηλότερα πλεονάσματα και πως ο μεταρρυθμιστής ηγέτης της ΝΔ, ο 51χρονος Κυριάκος Μητσοτάκης, φέρνει «νέο φρέσκο αέρα», καθώς επιθυμεί από την πρώτη μέρα της πρωθυπουργίας του «να περάσει μια πραγματική χιονοστιβάδα μεταρρυθμίσεων και φορολογικών περικοπών».

Photo: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Το άρθρο Τι γράφουν τα ξένα ΜΜΕ για τις εθνικές εκλογές της Ελλάδας; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα