Τι είναι το «σύνδρομο του απατεώνα» και πώς το αντιμετωπίζεις;

13:46 13/10/2019 - Πηγή: iPop

Τι είναι το «σύνδρομο του απατεώνα»; Έχεις ακούσει ποτέ να μιλάνε γι’ αυτό; Οι καλύτεροι και χειρότεροι τρόποι για να το αντιμετωπίσεις, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Το «σύνδρομο του απατεώνα» μπορεί να μην το έχεις ακούσει, σίγουρα, όμως, έστω και μια φορά στη ζωή σου το έχεις βιώσει. Τι είναι το «σύνδρομο του απατεώνα»; Σύμφωνα με τη Wikipedia, το σύνδρομο του απατεώνα (επίσης γνωστό ως φαινόμενο του απατεώνα ή σύνδρομο απάτης) είναι ένας όρος που επινοήθηκε

το 1978 από τις κλινικούς ψυχολόγους Dr. Pauline R. Clance και Suzanne Α. Imes και αναφέρεται σε φιλόδοξα άτομα που χαρακτηρίζονται από αδυναμία να εσωτερικεύουν τα επιτεύγματά τους και έναν επίμονο φόβο ότι θα εκτεθούν ως «απάτη».

Με άλλα λόγια, παρά τις ενδείξεις της ικανότητάς τους, τα άτομα που παρουσιάζουν το συγκεκριμένο σύνδρομο είναι πεπεισμένα ότι είναι «απατεώνες» και ότι δεν τους αξίζει η επιτυχία. Είναι αυτοί που συχνά θα πουν ότι η επιτυχία τους οφείλεται στην τύχη και στο γεγονός ότι άλλοι πιστεύουν ότι είναι κάτι που στην πραγματικότητα δεν είναι.

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι το σύνδρομο του απατεώνα είναι ιδιαίτερα συχνό μεταξύ των γυναικών με υψηλές επιδόσεις. Υπάρχει, όμως, τρόπος να αντιμετωπίσουμε αυτό το σύνδρομο; Μια νέα έρευνα, αναφέρει όλους τους τρόπους αντιμετώπισης και διαχείρισης του impostor syndrome.

Unsplash/Daria Nepriakhina

Πιο συγκεκριμένα, οι μελετητές εξέτασαν 213 μαθητές ενός ελίτ ακαδημαϊκού προγράμματος. Τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύτηκαν στο Journal of Vocational Behavior, έδειξαν ότι το 20% των μαθητών είχαν αναπτύξει τα αισθήματα του συνδρόμου.

Στις συνεντεύξεις που τους έκαναν, οι ερευνητές τους ρώτησαν πώς αντιμετωπίζουν αυτά τα αισθήματα, με εκείνους να τους απαντάνε ότι το πιο βοηθητικό είναι η αναζήτηση υποστήριξης από άτομα έξω απ’ το κοντινό τους περιβάλλον. Αντίθετα, η αναζήτηση υποστήριξης από γνωστούς τους, έκανε τους μαθητές να αισθάνονται πιο άσχημα.

Ουσιαστικά, αυτό που λέει η έρευνα είναι ότι εάν βιώνεις το σύνδρομο του απατεώνα στη δουλειά σου, δεν θα πρέπει να ζητήσεις υποστήριξη απ’ τους συναδέλφους σου, αλλά σε αυτή την περίπτωση οι φίλοι και η οικογένεια σου (στο ενδεχόμενο πάντα που δεν εμπλέκονται καθόλου με τη δουλειά σου), είναι η καλύτερη λύση.

Σύμφωνα με τον συν-συγγραφέα της μελέτης και καθηγητή στο Brigham Young University: «Αυτοί που βρίσκονταν εκτός της κοινωνικής τους ομάδας, φαίνεται ότι ήταν οι κατάλληλοι για να βοηθήσουν τους μαθητές να δουν τη μεγαλύτερη εικόνα».

Ο ίδιος ανέφερε ακόμη ότι όλα έχουν να κάνουν με την προοπτική μας στις καταστάσεις: «Όταν οι μαθητές ζήτησαν βοήθεια από άτομα εκτός της κοινωνικής τους ομάδας, ήταν σε θέση να κατανοήσουν τον εαυτό τους περισσότερο “ολιστικά”, συγκριτικά με όταν εστίαζαν σε αυτό που ένιωθαν ότι τους λείπει».

Διάβασε ακόμη:

Πώς να αντιμετωπίσεις το burnout, σύμφωνα με τους ειδικούς

Photo: Unsplash/Abbie Bernet

Το άρθρο Τι είναι το «σύνδρομο του απατεώνα» και πώς το αντιμετωπίζεις; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τι είναι το «σύνδρομο του απατεώνα» και πώς το αντιμετωπίζεις;,