Τι είναι το νιτρικό αμμώνιο που προκάλεσε την τραγωδία στη Βηρυτό;

13:38 5/8/2020 - Πηγή: iPop

Τι είναι το νιτρικό αμμώνιο που βρέθηκε σε τεράστιες ποσότητητες αποθηκευμένο στην αποθήκη στη Βηρυτό και θεωρείται υπεύθυνο για τη φονική έκρηξη;

Το συγκεκριμένο ξηρό λίπασμα χρησιμοποιείται συνήθως σε σοδιές ως ενισχυτικό, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν εκρηκτικό.

Τι είναι το νιτρικό αμμώνιο;

Πρόκειται για μια χημική ένωση, το νιτρικό άλας του κατιόντος του αμμωνίου. Ο χημικός του τύπος είναι NH4NO3 εξορρύσεται σε τοποθεσίες της Χιλής, ενώ παράγεται και στο εργαστήριο

με αντίδραση αμμωνίας με νιτρικό οξύ.

Το συγκεκριμένο ξηρό λίπασμα, αναμειγνύεται με άλλα λισπάσμαρα, και χρησιμοποιείται ως ενισχυτικό, ενώ θεωρείται κι ένα απ’ τα πιο δημοφιλή λιπάσματα.

Ο καθηγητής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νικόλαος Θωμαΐδης, εξήγησε στο «Πρώτο Θέμα» ότι «το νιτρικό αμμώνιο είναι ένα στοιχείο που ονομάζουμε άλας, το οποίο είναι η κύρια, η πρώτη ύλη για τα λιπάσματα. Φτιάχνεται από την χημική ένωση αμμωνίας και νιτρικού οξέος».

Όπως τόνισε, είναι δύσκολο να βρεθεί το νιτρικό αμμώνιο στα χέρια ιδιώτη, καθώς κατασκευάζεται από βιομηχανίες. Αυτό σημαίνει ότι οι 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου που βρίσκονταν στο λιμάνι της Βηρυτού πιθανότατα προορίζονταν για χρήση σε λιπάσματα.

Το νιτρικό αμμώνιο μπορεί να γίνει εκρηκτικό

Αυτή η χημική ένωση που, όπως αναφέραμε, χρησιμοποιείται κυρίως ωε λίπασμα, αποτελεί και βασικό συστατικό για την κατασκευή ενός βιομηχανικού εκρηκτικού που χρησιμοποιείται στις εξορύξεις μεταλλευμάτων, σε λατομεία και αστικές κατασκευές.

Συγκεκριμένα, αντιπροσωπεύει το 80% όλων των βιομηχανικών εκρηκτικών που χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ.

Είναι άκρως επικίνδυνο καθώς μπορεί να πάρει φωτιά και να γίνει θανατηφόρο. Γι’ αυτό και η αποθήκευσή του απαιτεί να ακολουθούνται πολύ αυστηροί ειδικοί κανόνες.

Διάφορα χημικά λιπάσματα, ανάμεσα στα οποία και το νιτρικό αμμώνιο, αποτελούν πολύ δημοφιλείς ουσίες για κατασκευή εκρηκτικών από τους τρομοκράτες, λόγω της διαθεσιμότητάς τους αλλά και του χαμηλού τους κόστους.

Και λίγη ιστορία…

Το 1947 είχε γίνει μια σειρά από εκρήξεις 2.300 τόνων νιτρικού αμμωνίου στο Τέξας Σίτι, προκαλώντας τον θάνατο 500 ανθρώπων, ενώ είχε προκληθεί και παλιρροϊκό κύμα 4,5 μέτρων.

Στην τρομοκρατική επίθεση στην Οκλαχόμα του 1995 στο Ομοσπονδιακό κτήριο Alfred P. Murrah, είχε γίνει γνωστό ότι χρησιμοποιήθηκαν δύο τόνοι νιτρικού αμμώνιου.

Το 2015, στην κινεζική πόλη Τιαντζίν είχε γίνει έκρηξη νιτρικού αμμωνίου σε αποθήκη και είχαν χάσει τη ζωή τους πάνω από 170 άνθρωποι.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Δες ακόμα:

Όσα πρέπει να ξέρεις για την φονική έκρηξη στη Βηρυτό που έχει συγκλονίσει την παγκόσμια κοινότητα

Το άρθρο Τι είναι το νιτρικό αμμώνιο που προκάλεσε την τραγωδία στη Βηρυτό; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα