Τι είναι οι ηλεκτρολύτες και γιατί είναι τόσο σημαντικοί;

11:13 7/11/2019 - Πηγή: iPop

Τι είναι οι ηλεκτρολύτες και γιατί τους έχουμε ανάγκη; Γιατί τους χάνουμε τόσο εύκολο και σε ποιες τροφές μπορείς να τους βρεις;

Τι είναι οι ηλεκτρολύτες; Είναι μέταλλα που παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο σώμα. Παρέχουν ένα ηλεκτρικό ρεύμα που βοηθά στον έλεγχο του καρδιακού παλμού, συντονίζει τη σύσπαση των μυών και ελέγχει την κίνηση του νερού στο σώμα, έτσι ώστε τα υγρά να παραμένουν ομοιόμορφα κατανεμημένα.

Τα μέταλλα που χρησιμοποιεί το σώμα μας είναι κυρίως το νάτριο, το χλωριούχο, το κάλιο,

το μαγνήσιο, το φωσφορικό και το ασβέστιο.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως ολόκληρα τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, το κρέας, τα ψάρια, τα καρύδια και οι σπόροι είναι απίστευτες πηγές μικροθρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των έξι κύριων ηλεκτρολυτών.

Συγκεκριμένα, το νάτριο και το χλωριούχο άλας είναι άφθονα στο αλάτι, το οποίο είναι αρκετά εύκολο να το προσθέσεις στα περισσότερα τρόφιμα.  Και τα άλλα τέσσερα μέταλλα είναι επίσης κοινά στη διατροφή:

Το ασβέστιο μπορεί να βρεθεί σε γαλακτοκομικά προϊόντα, αμύγδαλα και σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.Πλούσια σε κάλιο τρόφιμα είναι τα εσπεριδοειδή, τα γαλακτοκομικά, το αβοκάντο, οι πατάτες και οι ντομάτες.Το μαγνήσιο είναι άφθονο στη μαύρη σοκολάτα και τα καρύδια.Το φώσφορο μπορεί να βρεθεί στα γαλακτοκομικά προϊόντα και το κακάο.

Η ποσότητα του κάθε ηλεκτρολύτη που χρειάζεται ένα άτομο, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως γονίδια, επίπεδο δραστηριότητας, χρήση ναρκωτικών ή αλκοόλ, κατανάλωση καφεΐνης, απώλεια ιδρώτα και ασθένεια.

Photo: unsplash/Natasha Spencer

Οι τροφές που πρέπει να εντάξεις στη διατροφή σου για γερά οστά!

Και τι ακριβώς κάνουν στο σώμα μας;

Το σώμα μας αποθηκεύει ηλεκτρολύτες σε ένα από τα τρία μέρη: μέσα στα κύτταρα, έξω από τα κύτταρα ή στο αίμα. Έχοντας αυτά τα μεταλλικά στοιχεία σε διάφορες αποθήκες, βοηθά το σώμα να κατανείμει ομοιόμορφα το νερό, να ελέγχει το φούσκωμα και την κατακράτηση υγρών.

Όταν οι ηλεκτρολύτες διαλύονται στο αίμα, είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν ηλεκτρική ενέργεια. Αυτά τα φορτία δημιουργούν ηλεκτρικές παρορμήσεις για τον έλεγχο πολλών λειτουργιών στο σώμα, όπως η «πυροδότηση» ηλεκτρικής ενέργειας για τη σύσπαση των μυών, τον έλεγχο του ρυθμού της καρδιάς και τη ρύθμιση της λειτουργίας των νευρικών κυττάρων.

Σκέψου την κατανάλωσή τους… σαν να πληρώνεις το ρεύμα! Η κατανάλωση μιας δίαιτας πλούσιας σε ηλεκτρολύτες εξασφαλίζει ότι θα  σου παρέχει ένα σταθερό ρεύμα ηλεκτρικής ενέργειας για να κρατάς τον καρδιακό παλμό σε ρυθμό και τους μύες να κινούνται άνετα χωρίς καμία κράμπα.

Το να μην πληρώνεις τον λογαριασμό του ρεύματος, θα έχει ως αποτέλεσμα ένα σκοτεινό σπίτι χωρίς φώτα. Έτσι, και η αλλοίωση των ηλεκτρολυτών στη διατροφή θα διαταράξει τις ηλεκτρικές παρορμήσεις των κυττάρων, κάτι που θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε μυϊκές κράμπες ή καρδιακή αρρυθμία.

Πώς χάνουμε τους ηλεκτρολύτες;

Το πώς και πόσο γρήγορα το σώμα μας χάνει ηλεκτρολύτες ποικίλλει από άνθρωπο σε άνθρωπο και δυστυχώς είναι αρκετά εύκολο να τους χάνεις. Χάνουμε αυτά τα μέταλλα όταν ιδρώνουμε, από τα ούρα, όταν αφυδατωνόμαστε, από την καφεΐνη ή τα διουρητικά ποτά.

Γι’ αυτό μην ξεχνάς πόσο σημαντικοί είναι για το σώμα και όταν τους χάνεις πρέπει να τους αναπληρώνεις άμεσα!

Διαβάστε επίσης:

Υγιεινή διατροφή χωρίς να ξοδέψεις μια περιουσία

Photo: unsplash/bruce mars

Το άρθρο Τι είναι οι ηλεκτρολύτες και γιατί είναι τόσο σημαντικοί; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα