Συνεχίζεται το πολιτικό θρίλερ για την «Μακεδονία» του Μουζάλα

10:03 16/3/2016 - Πηγή: iPop

Δεκτή αναμένεται να γίνει η συγνώμη του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα από τους επικεφαλής της συγκυβέρνησης, για τον όρο «Μακεδόνια», που χρησιμοποίησε αναφερόμενος, στην ΠΓΔΜ σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iPop.gr, δεκτή αναμένεται να γίνει η συγνώμη του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, έπειτα από την αναφορά του στην ΠΓΔΜ, με

τον όρο «Μακεδονία», η οποία ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων τόσο από την πλευρά των επικεφαλής της συγκυβέρνησης ΑΝΕΛ, όσο και από την αντιπολίτευση.

Ωστόσο μετά το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης, μεταξύ του Έλλληνα Πρωθυπουργού και του πρόεδρου των ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου, ο οποίος βρέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να συζητηθούν οι επίμαχες εξελίξεις γύρω από το θέμα, ο κ.Τσίπρας, φαίνεται να προσανατολίζεται σε ανασχηματισμό με αλλαγές εκ βάθρων σε πολλά υπουργεία.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, υπήρξε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, κατά την διάρκεια της οποίας ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε πως είναι πάντα στη διάθεση του Πρωθυπουργού η παραίτηση του.

Πανικός έχει ξεσπάσει από το βράδυ της Τρίτης όταν ο αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, αποκάλεσε την ΠΓΔΜ, Μακεδονία. Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ έσπευσε να ζητήσει την παραίτηση του Γ. Μουζάλα και όλο και περισσότερα κόμματα πήραν το μέρος του την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να τον δικαιολογήσει και ο ίδιος ο Μουζάλας έχει ζητήσει – δύο μέχρι στιγμής – φορές «συγνώμη». Την ίδια στο Μέγαρο Μαξίμου έφτασε και ο Πάνος Καμμένος λίγο μετά τις 11:30, για να συνομιλήσει με τον Πρωθυπουργό.

Μέχρι στιγμής αξίζει να τονισθεί, πως δεν έχει επιβεβαιωθεί η παραίτηση του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, ενώ ο Πρωθυπουργός έχει συνομιλήσει με τον Αν. Υπουργό μετά το «βέτο» που ασκεί για την παραίτηση του ο Πάνος Καμμένος.

Επί ποδός το Μαξίμου για το τι θα γίνει με τον Μουζάλα

Σε κυβερνητική σύσκεψη η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού το πρωί της Τετάρτης, στο Μέγαρο Μαξίμου κρίνεται η παραμονή ή όχι του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με πηγές στη σύσκεψη συμμετέχουν κορυφαίοι υπουργοί και στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα.

Η Παμμακεδονική Ένωση των ΗΠΑ απαιτεί την άμεση παραίτηση Μουζάλα με ανακοίνωση της:

«Η Παμμακεδονική Ένωση Ηνωμένων Πολιτειών, εκφράζοντας το κοινό αίσθημα των Ελλήνων της Αμερικής στο Μακεδονικό ζήτημα, απαιτεί την άμεση παραίτηση του Υπουργού Αναπληρωτή Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μουζάλα.

Σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο γεωπολιτικών ανακατάξεων στην ευρύτερη περιοχή, δεν συγχωρούνται «γκάφες». Η απολογία «παρασύρθηκα» δεν στοιχειοθετεί επαρκή δικαιολογία σε θέματα εθνικού ενδιαφέροντος.

Ζητούμε από τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της κυβέρνησης του στο θέμα της ονομασίας της Π.Γ.Δ.Μ. καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που μέλος της υποπίπτει σε σχετικό ατόπημα. Τη στιγμή που η Παμμακεδονική Ένωση Ηνωμένων Πολιτειών δίνει μάχη για την αναίρεση της αναγνώρισης της Π.Γ.Δ.Μ. με το όνομα Μακεδονία, είναι αδιανόητο στελέχη της κυβέρνησης να αποκαλούν την γείτονα «Μακεδονία» και να ενισχύουν την προπαγάνδα και επιχειρηματολογία της.

Αντιθέτως θα έπρεπε με κάθε πρόσφορο μέσο τα μέλη της κυβερνήσεως να αντιμετωπίσουν με υπευθυνότητα και άμεσα τα προβλήματα που δημιουργεί το κράτος-μόρφωμα της Π.Γ.Δ.Μ. στην περιοχή των Βαλκανίων και να εργασθούν για τη διασφάλιση των ζωτικών συμφερόντων της Ελλάδας».

Ανυποχώρητος ο Πάνος Καμμένος

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Π. Καμμένος δεν κάνει βήμα πίσω και το πρωί της Τετάρτης συγκαλεί σύσκεψη της κοινοβουλευτικής της ομάδας του κόμματος του.

Να τονισθεί πως το πρωί της Τετάρτης, ο Πάνος Καμμένος τόνισε ξανά πως «ζητάει την παραίτηση του Γιάννη Μουζάλα» αναφέροντας «οφείλει να παραιτηθεί» και χαρακτηρίζοντας την αναφορά του ως «εθνικά επιζήμια».

Όπως αποκάλυψε ο Π. Καμμένος, ο Α. Τσίπρας ενημερώθηκε από τον ίδιο τόσο για το συμβάν και παράλληλα για την θέση του ιδίου ότι ζητάει την παραίτηση του αναπληρωτή Υπουργού.

«Την ώρα που μίλησα με τον Πρωθυπουργό, δεν είχε δει τίποτα, τον ενημέρωσα και μου είπε ότι θα το δει γιατί δεν είχε ιδέα ο άνθρωπος και μου είπε πως θα μιλήσουμε σήμερα. Δεν μπορούμε τώρα να αφήσουμε τέτοιου είδους ζητήματα να απειλήσουν την κυβερνητική συνοχή».

«Ο Γ. Μουζάλας δεν έχει πλέον την εμπιστοσύνη των ΑΝΕΛ».

Παράλληλα, είπε πως δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Μουζάλας κάνει «φάουλ», θυμίζοντας τις λάθος εκτιμήσεις του αναφορικά με τον αριθμό των προσφύγων στην Ελλάδα.

Ο Πάνος Καμμένος είπε πως ο Υπουργός θα πρέπει να παραιτηθεί «το ίδιο έκανε και ο Σγουρίδης, Καμμένος, Χαϊκάλης χωρίς τόσο σοβαρούς λόγους».

Ο Γιάννης Μουζάλας μιλώντας στην εκπομπή «Ιστορίες» και αναφερόμενος στα τελευταία γεγονότα στην Ειδομένη, είπε: «Οι άνθρωποι στην Ειδομένη φεύγουν από εκεί πολύ δύσκολα γιατί ελπίζουν ότι θα ανοίξουν τα σύνορα. Με αυτή την ελπίδα έπαιξαν βρώμικο παιχνίδι άνθρωποι που υποστηρίζουν ότι είναι ΜΚΟ, αλλά καμία σχέση δεν έχουν με τις ΜΚΟ που βοηθούν και είναι αλληλέγγυοι και οργάνωσαν το πέρασμα τους στη Μακεδονία. Έχουμε την προκήρυξη τους, πνίγηκαν 3 οι άλλοι συνελήφθησαν. η αστυνομία το ερευνά και πιστεύω ότι γρήγορα θα έχουμε αποτελέσματα. Οφείλουμε να μάθουμε ποιοι είναι».

Ο ίδιος λίγη ώρα μετά έσπευσε να ζητήσει συγγνώμη μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό: «Ζητάω συγγνώμη. Αν είπα κάτι τέτοιο, είναι γκάφα. Μπορεί να μην το κατάλαβα και να παρασύρθηκα».

Βέβαια, η συγγνώμη του αναπληρωτή Υπουργού, ωστόσο, δεν ήταν αρκετή για να ηρεμήσει το κλίμα, με αποτέλεσμα τα κόμματα να παίρνουν θέση και να εξαπολύουν κατηγορίες τόσο εναντίον του, όσο και εναντίον της Κυβέρνησης.

Ο Πάνος Καμμένος σε ανάρτησή του μέσω Twitter ζήτησε την παραίτηση του Γιάννη Μουζάλα λέγοντας πως η συγγνώμη δεν είναι αρκετή, ενώ στην επίσημη ανακοίνωσή τους οι ΑΝΕΛ τόνισαν πως «δεν διαπραγματευόμαστε το όνομα «Μακεδονία» και την ιστορία μας».

Δεν αρκεί η συγνώμη Μουζάλα ζητώ την παραίτηση του

— Panos Kammenos (@PanosKammenos) March 15, 2016

Όπως έγινε το πρωί της Τετάρτης, Πάνος Καμμένος αναβάλλει το προγραμματισμένο του ταξίδι στις ΗΠΑ και συγκαλεί την ΚΟ των ΑΝΕΛ στις 09:00 το πρωί της Πέμπτης.

Η παραπάνω εξέλιξη δείχνει ότι ο Πάνος Καμμένος είναι αποφασισμένος να μην κάνει πίσω, έχοντας μάλιστα στο πλευρό του τους βουλευτές του κόμματός του.

Στον αέρα ακόμα το προγραμματισμένο για αύριο το μεσημέρι ταξίδι του στις ΗΠΑ. Οι εξελίξεις θα δείξουν εάν το πραγματοποιήσει ή το ακυρώσει.

Ολόκληρη η ανακοίνωση των ΑΝΕΛ:

«Η Μακεδονία και η ιστορία της είναι Ελληνική με αποδείξεις. Όσα χρόνια κι αν περάσουν οι Έλληνες γνωρίζουμε τις ρίζες μας και κανείς δεν θα μας αποκόψει από αυτές. Ο κ. Μουζάλας μπορεί να υπήρξε ικανότατος στη διαχείριση του μεταναστευτικού, αλλά στα εθνικά μας ζητήματα δεν επιτρέπονται λάθη και «γκάφες», ούτε μια φορά.

Από την πρώτη στιγμή δεν υπερασπιζόμαστε τις αβάσιμες, εθνικιστικές, επεκτατικές ανοησίες των Σκοπίων με κανέναν τρόπο.

Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Δεν αρκεί η συγγνώμη Μουζάλα, ζητώ την παραίτησή του».

Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ δεν διαπραγματευόμαστε το όνομα «Μακεδονία» και την ιστορία μας».

Όλα αυτά βέβαια αφού το Μαξίμου σε σημείωμά του σχολίαζε πως είναι τουλάχιστον υπερβολή να τίθεται ζήτημα παραίτησης του Υπουργού επειδή έκανε ένα λάθος εν τη ρύμη του λόγου.

Η τοποθέτηση του Μαξίμου:

«Το ελληνικό κράτος, σε κάθε περίπτωση, αναφερόμενο στην γειτονική χώρα, χρησιμοποιεί την διεθνώς αναγνωρισμένη ονομασία «ΠΓΔΜ». Το να επιχειρείται να δημιουργηθεί θέμα επειδή σε μια συνέντευξη ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας ανέφερε εν τη ρύμη του λόγου, την ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία» είναι το λιγότερο υπερβολή. Η επικοινωνιακή προσπάθεια αποδυνάμωσης του υπουργού, που κάθε μέρα δίνει τον αγώνα του Προσφυγικού, είναι ανεύθυνη και υποκριτική, ιδίως εν όψει της Συνόδου. Και ο κ. Κουμουτσάκος θα έπρεπε να το γνωρίζει».

H Νέα Δημοκρατία κάλεσε το Γιάννη Μουζάλα να σκεφτεί την παραίτησή του

Η Νέα Δημοκρατία κάλεσε τον Γιάννη Μουζάλα «να σκεφτεί σήμερα το βράδυ ακόμη και την παραίτησή του, λόγω του ότι αποκάλεσε την ΠΓΔΜ «Μακεδονία» δημόσια.

Η Νέα Δημοκρατία υπογραμμίζει πως ο Γιάννης Μουζάλας «ενίσχυσε έτσι την επιχειρηματολογία και την εν γένει πολιτική των Σκοπίων. Την ώρα που η κατάσταση στην Ειδομένη, όπως και συνολικά στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, είναι εκτός ελέγχου και αγγίζει πλέον και τις σχέσεις μας με τα Σκόπια, ο κ. Μουζάλας υπέπεσε σε ένα μεγάλο ατόπημα. Το ατόπημα αυτό δεν καλύπτεται με εκ των υστέρων διευκρινίσεις, εξηγήσεις ή δικαιολογίες».

«Επιβεβλημένη» χαρακτήρισε την παραίτηση του Γιάννη Μουζάλα ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την Τετάρτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «πρόκειται για μεγάλο ατόπημα». καθώς όπως είπε στην πολιτική αυτά που λέμε έχουν επιπτώσεις.».

Μάλιστα, ο Κ. Μητσοτάκης καλεί την Κυβέρνηση να δώσει απάντηση μέσα στην ημέρα λέγοντας:

«Έχουμε μια Κυβέρνηση αναποτελεσματική να διαχειριστεί προβλήματα του τόπου, αμήχανη, μοιραία, με τεράστια ανεπάρκεια στη διαχείριση προσφυγικού» και πρόσθεσε αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη:

«Αν η Κυβέρνηση δεν ήθελε κρατική δομή στην Ειδομένη, θα έπρεπε να τους αποτρέψει, αλλά από τη στιγμή που συνωστίζονται στην Ειδομένη, έπρεπε να κάνει συνθήκες ανθρώπινες. Εκατοντάδες παιδάκια εμπύρετα περίμεναν να εξεταστούν από ένα γιατρό του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Υπάρχουν υποδομές μόνο για 1000 ανθρώπους, οι υπόλοιποι 11.000 είναι μέσα στη χώρα. Η Κυβέρνηση έχει υποχρέωση να εκκενώσει την Ειδομένη και να μεταφέρει τους μετανάστες σε κλειστές δομές και τους πρόσφυγες σε ανοικτές δομές με συνθήκες υγιεινής».

Σε συνέντευξη του το πρωί της Τετάρτης ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Γ. Κουμουτσάκος τόνισε: «Είπαμε ότι αυτό το οποίο έγινε, ήταν ατόπημα και ο κ. Μουζάλας το έκανε και έγινε σε μία πολύ συγκεκριμένη και δύσκολη στιγμή για την χώρα και για τις σχέσεις μας με την ΠΓΔΜ» και πρόσθεσε:

«Στην πολιτική, τα λάθη, όταν είναι σοβαρά, έχουν επιπτώσεις».

Ενώ επίσης εξήγησε πως «το κόμμα του έβγαλε χθες μία συγκεκριμένη ανακοίνωση πολύ προσεκτική».

«Εγώ δεν θέλω, δεν μπορώ, δεν τολμώ να πιστέψω ότι ο κ. Μουζάλας εννοούσε αυτά τα οποία είπε. Έκανε ένα λάθος, ένα ατόπημα βαρύ» ξεκαθάρισε ο Γ.Κουμουτσάκος.

Είναι δυνατόν Υπουργός της Ελληνικής Κυβερνήσεως να αποκαλεί τα Σκόπια Μακεδονία; Χωρίς αιδώ; Πόσο πιο χαμηλά πια; (Μουζάλας στον @skaigr)

Άδωνις Γεωργιάδης (@AdonisGeorgiadi) March 15, 2016

Τζιτζικώστας: Ο Τσίπρας να ζητήσει την παραίτηση Μουζάλα

«Ο κατήφορος στον οποίο έχει βάλει τη χώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τέλος.

Μετά την πλήρη ανεπάρκεια που επιδεικνύουν όλους αυτούς τους μήνες στο προσφυγικό ζήτημα, και την ανικανότητά τους να προασπίσουν τα συμφέροντα της χώρας απέναντι στις μονομερείς ενέργειες κρατών μελών της Ευρώπης, αλλά και άλλων χωρών όπως τα Σκόπια, υπέπεσαν σε ένα τραγικό και επιζήμιο, εθνικό ατόπημα.

Η δημόσια αναφορά των Σκοπίων ως «Μακεδονία» από τον Αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα αποτελεί ολίσθημα για τα εθνικά συμφέροντα και παρέχει επιχειρήματα στην πολιτική της γειτονικής χώρας. Ταυτόχρονα, η αναφορά αυτή μας προσβάλλει όλους τους Έλληνες.

Ο Πρωθυπουργός οφείλει να ζητήσει άμεσα την παραίτηση του υπουργού της κυβέρνησής του. Οποιαδήποτε άλλη στάση σημαίνει ότι ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του υιοθετούν αυτό το εθνικά επιζήμιο ατόπημα.

Τέτοιου είδους λάθη στην εξωτερική πολιτική της χώρας και τα εθνικά θέματα δεν συγχωρούνται παρά μόνο διορθώνονται, για αυτό και απαιτείται η άμεση απομάκρυνση του κ. Μουζάλα».

Λοβέρδος: Να πάρει θέση ο Α. Τσίπρας

Να πάρει θέση κάλεσε τον Πρωθυπουργό ο Ανδρέας Λοβέρδος εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Ο Γιάννης Μουζάλας έκανε ατόπημα, τόνισε ο κ. Λοβέρδος, και πρόσθεσε ότι «παραβίασε μία εθνική γραμμή, που ακολουθεί σταθερά η χώρα επί δεκαετίες».

«Η Κυβέρνηση σε όλα τα θέματα, αλλά και ειδικά στο θέμα του μεταναστευτικού – προσφυγικού εμφανίζεται ανίκανη κι ανήμπορη να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας μας. Είτε πρόκειται για εγκληματικό λάθος, ανεπίτρεπτο βέβαια για υπουργό, είτε πρόκειται για προσωπική άποψη του συγκεκριμένου μέλους της κυβέρνησης, είτε πρόκειται για ανομολόγητη, τουλάχιστον έως τώρα, κυβερνητική γραμμή, ο Πρωθυπουργός πρέπει αμέσως να πάρει θέση».

Ποτάμι: Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να παραιτηθεί ένας υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αλλά τα σαρδάμ δεν περιλαμβάνονται σε αυτούς

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να παραιτηθεί ένας υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αλλά τα σαρδάμ δεν περιλαμβάνονται σε αυτούς. Εθνοκάπηλοι όλων των ειδών συμμαζευτείτε. Η χώρα έχει τραγικά προβλήματα μπροστά της, μην καταπίνουμε την κάμηλο και διυλίζουμε τον κώνωπα»

Η αντίδραση της Ένωσης Κεντρώων

«Ένα πράγμα μόνο δεν είχαμε ακούσει από την Κυβέρνηση, το να λένε τα Σκόπια “Μακεδονία”. Και να που έγινε και αυτό δια στόματος του κ. Μουζάλα»,τόνισε ο Γιάννης Καλλιάνος, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ένωσης Κεντρώων.

«Είναι το λιγότερο ντροπιαστική για όλους τους Έλληνες», είπε και κάλεσε τον Α. Τσίπρα να προχωρήσει στην καταδίκαση των λεγόμενων του Γ. Μουζάλα και να κάνει ό, τι είναι απαραίτητο.

Η δεύτερη συγγνώμη του Μουζάλα

«Ζητώ συγγνώμη για το εκ παραδρομής λάθος μου, κατά τη συνέντευξη με τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα, το οποίο δεν ανταποκρίνεται στη στάση μου και στις πεποιθήσεις μου για το εθνικό θέμα της ΠΓΔΜ», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο Γιάννης Μουζάλας τα ξημερώματα της Τετάρτης.

photo:Menelaos Myrillas / SOOC

The post Συνεχίζεται το πολιτικό θρίλερ για την «Μακεδονία» του Μουζάλα appeared first on iPop.

Keywords
θριλερ, νεα δημοκρατια, αδωνις γεωργιαδης, ΠΓΔΜ, ipop, καμμενος, τσιπρας, συριζα, υπουργοι, ηπα, ελλαδα, μκο, twitter, αποδειξεις, σκοπια, νέα, διευκρινίσεις, κεελπνο, σημαίνει, λοβερδος, photo, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, ανεξαρτητοι ελληνες, εκλογες ηπα, αλλαγη ωρας 2013, ξανα, κομματα, αποτελεσματα, βουλευτες, ipop, το θεμα, αστυνομια, βημα, δημοκρατια, εθνικη, ηπα, θεμα, μκο, ωρα, αδωνις, αξιζει, ανθρωπος, βραδυ, βρισκεται, γεγονοτα, γινει, γειτονα, διευκρινίσεις, δειχνει, δομη, δωσει, εγινε, ειπε, ελπιδα, εξελιξη, επικοινωνια, επρεπε, ερευνα, ιδεα, ιδια, ιδιο, θυελλα, κυβερνηση, κλιμα, κομμα, λαθη, λαθος, μακεδονια, μαξιμου, μηνες, μητσοτακης, μορφωμα, ξημερωματα, παντα, ονομα, παιδακια, προβληματα, πρωι, συγνωμη, τι ειναι, φορα, ενωση, εθνικο, εθνικα θεματα, χωρα, ιδιαιτερα, μια φορα, μπροστα, παιχνιδι, πηγες, πληροφοριες, σημαίνει, ταξιδι, θεματα, θεσεις
Τυχαία Θέματα