Θηλασμός: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

21:37 7/11/2016 - Πηγή: iPop

Διάβασα και άκουσα πολλά για τον θηλασμό αυτές τις μέρες, με αφορμή την Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού. Δυστυχώς δεν είναι όλα σωστά ή αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας. Αποφάσισα, λοιπόν, να σου γράψω όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις, για να θηλάσεις το μωράκι σου. Και σου γράφω κυρίως ως θηλάζουσα μητέρα και έπειτα ως δημοσιογράφος.

Αρχικά, δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχεις γάλα ή να μην φτάνει το γάλα σου για να χορτάσει το μωρό σου. Αρκεί να το βάζεις στο στήθος, όποτε στο ζητάει το μωρό. Ειδικά τις πρώτες μέρες το νεογέννητο μπορεί να θηλάζει και 23 ώρες το

24ωρο. Είναι απολύτως φυσιολογικό, μη φοβηθείς ότι δεν χορταίνει. Σου ρυθμίζει την παραγωγή, αλλά καλύπτεται και συναισθηματικά (ο θηλασμός δεν είναι μόνο φαγητό, σκέψου ότι μωρό σου σε χρειάζεται, προσπαθεί να προσαρμοστεί στο νέο του περιβάλλον μετά από τόσους μήνες που βρισκόταν στην κοιλιά σου).

Όσο δίνεις γάλα στο νεογέννητο/μωρό/παιδί, τόσο θα συνεχίσεις να παράγεις.

Αν πονάς, κάτι δε γίνεται σωστά. Μπορεί το μωρό να μην πιάνει καλά τη θηλέα άλω και να πληγώνονται οι θηλές σου. Όχι, αυτό δεν είναι φυσιολογικό. Ο θηλασμός δεν πρέπει να πονάει. Θα πρέπει να δεις αν έχεις λάθος στάση θηλασμού, αν υπάρχει πρόβλημα με τον χαλινό του μωρού κτλ. Θα στα γράψω πιο αναλυτικά κάποια άλλη στιγμή.

Στη φωτογραφία θα δεις κάποιες στάσεις που θα σε βολέψουν πολύ, για να θηλάσεις.

Για όποιο πρόβλημα ενδέχεται να αντιμετωπίσεις με τον θηλασμό, υπάρχουν ειδικοί που μπορούν να σε βοηθήσουν. Οι πιστοποιημένοι σύμβουλοι γαλουχίας IBCLC. Το ιδανικό για μένα είναι να έχεις παιδίατρο- σύμβουλο θηλασμού, αλλά αυτό είναι καθαρά προσωπική άποψη. Μη βιαστείς να πεις ότι κοστίζει. Σκέψου ότι, αν αποθηλάσεις σύντομα για οποιοδήποτε λόγο, θα χάσεις όλα τα οφέλη του θηλασμού για το μωρό, αλλά και σένα, και θα ξοδέψεις περισσότερα χρήματα σε σκόνη γάλακτος για το μωρό σου από ότι αν καλέσεις μια ή δυο φορές σύμβουλο θηλασμού στο σπίτι.

Χρήσιμη πληροφορία:

Mπορούν να θηλάσουν ακόμα και οι μητέρες που υιοθέτησαν! Εντυπωσιακό, έτσι; Πώς; Με γαλακταγωγά χάπια και πρωτόκολλα αντλήσεων, πάντα με καθοδήγηση και παρακολούθηση από σύμβουλο θηλασμού. Δεν είναι κρίμα εσύ να «χάσεις» το θηλασμό από λάθος συμβουλές;

Αν κάποιος σου πει ότι πρέπει να διακόψεις τον θηλασμό, επειδή αρρώστησες, πρέπει να ακολουθήσεις φαρμακευτική αγωγή κτλ., να ξέρεις ότι πιθανότατα δεν ισχύει. Οι περισσότερες φαρμακευτικές αγωγές είναι συμβατές με τον θηλασμό, όμως καλύτερα να βεβαιωθείς πληκτρολογώντας τη δραστική ουσία του φαρμάκου στο e-lactancia.org και να δεις τι συστήνουν οι Ισπανοί γιατροί, που έφτιαξαν τη συγκεκριμένη διαδικτυακή πλατφόρμα. Αν έχεις ίωση, πρέπει να πλένεις καλά τα χέρια σου και να αποφεύγεις να φιλάς το μωρό, όμως επιβάλλεται να συνεχίσεις να θηλάζεις, καθώς έτσι δίνεις στο μωρό σου αντισώματα και θωρακίζεις την υγεία του.

Αν βλέπεις ότι το στήθος σου «πετρώνει» και πονάει, ανεβάζεις δέκατα ή είσαι στα πρόθυρα να πάθεις μαστίτιδα, πάλι συνέχισε να θηλάζεις. Το μωρό σού αδειάζει το στήθος, σε βοηθάει να αντιμετωπίσεις την μαστίτιδα. Αν κόψεις το θηλασμό, θα γίνεις χειρότερα. Και το μωρό θα υποφέρει, που θα στερηθεί ξαφνικά το στήθος της μητέρας του. Μπορείς να πάρεις κατευθείαν αντιφλεγμονώδη, για να νιώσεις καλύτερα. Πάντα, μα πάντα όμως, για φάρμακα συμβουλεύεσαι τον γιατρό σου, μη σου πω και παραπάνω από έναν! Φυσικά και εδώ ένας πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC μπορεί να σε βοηθήσει.

Εδώ μπορείς να βρεις όλους τους πιστοποιημένους σύμβουλους θηλασμού IBCLC.

Υπάρχουν ακόμα και εθελόντριες σύμβουλοι γαλουχίας που μπορούν να σε βοηθήσουν. Οι θηλάζουσες μητέρες του Συνδέσμου La Leche League Greece. Θα τις βρεις εδώ.

Μη δώσεις πιπίλα ή μπιμπερό.

Το μωρό κινδυνεύει να πάθει σύγχυση θηλών, δηλαδή να μην πιάνει καλά το στήθος, να «τεμπελιάζει» να θηλάσει κτλ. Αν πρέπει να δώσει κάποιος άλλος το γάλα που έχεις αντλήσει, καλύτερα να το δώσει με σύριγγα, κουταλάκι ή κάποιο άλλο τρόπο, όπως σου δείχνει η παρακάτω φωτογραφία.

Γιατί να θηλάσεις;

Αρχικά, επειδή είναι στη φύση σου! Ο άνθρωπος είναι θηλαστικό ον. Γι’ αυτό έχεις τα στήθη σου, που έχουν αρχίσει να αλλάζουν από την πρώτη στιγμή της εγκυμοσύνης. (όχι, δεν «χαλάνε» από το θηλασμό. Αν «κρεμάσουν» κτλ. είναι από τις αλλαγές που υπέστησαν από την εγκυμοσύνη. Αλλά ειλικρινά, θα το σκεφτόσουν αυτό μπροστά στο καλό του μωρού σου;)

Ο θηλασμός έχει χίλια δυο καλά για το μωρό σου, το πολυτιμότερο πλάσμα της ζωής σου. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει αποκλειστικό θηλασμό για 6 μήνες, δηλαδή για 6 μήνες δίνεις μόνο μητρικό γάλα στο βρέφος σου. Όχι νερό, όχι τσάι, ούτε τροφές κτλ. Μετά συνεχίζεις να θηλάζεις, καθώς ο θηλασμός παραμένει η κύρια τροφή του μωρού σου, αλλά δίνεις και στερεές τροφές (κυρίως για να μαθαίνει τις γεύσεις και να δεις αν έχει αλλεργίες) και νερό. Και μετά συνεχίζεις να θηλάζεις. Για τουλάχιστον 2 έτη, όπως και πάλι συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και για όσο θέλει το μωρό. Μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 7 έτη! Άφησε το παιδί σου να αποθηλάσει μόνο του, μην το πιέσεις, μην του δημιουργήσεις ψυχολογικά τραύματα.

Ο θηλασμός είναι το καλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στο μωρό σου, για να θωρακίσεις την υγεία του, την υγεία σου και το δεσμό σας. Επιγραμματικά να σου αναφέρω ότι το μητρικό γάλα είναι εύπεπτο, πλούσιο σε αντισώματα και προστατεύει το μωρό από σοβαρές ασθένειες και λοιμώξεις. Η μήτρα της θηλάζουσας μητέρας επανέρχεται πιο γρήγορα, ενώ μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών.

Όπως αναφέρει ο Παιδίατρος- Διεθνώς Πιστοποιημένος Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC, Στέλιος Παπαβέντσης, στο άρθρο του στο pediatros-thes.gr :

«Το μητρικό γάλα έχει ένα θαυμαστό τρόπο να εξατομικεύεται κάθε φορά σε κάθε παιδί και να αλλάζει, ανάλογα με την περίσταση, πάντα προς το μέγιστο δυνατό όφελος για την υγεία του μωρού. Το επεξεργασμένο γάλα αγελάδας για βρέφη παραμένει ίδιο για κάθε παιδί, για κάθε μέρα σε διάστημα έξι ή δώδεκα μηνών. Το ξένο γάλα αποτελεί μονότονο φαστ-φουντ, σε σύγκριση με την αξεπέραστη ποικιλία του μητρικού.

Να ξέρεις επίσης, ότι ο θηλασμός μετά τους έξι μήνες της ζωής του μωρού προστατεύει ακόμα περισσότερο μητέρα και παιδί από χρόνια σωματικά και ψυχικά νοσήματα.

Για παράδειγμα, ένα παιδί που θήλασε για δώδεκα μήνες έχει μικρότερο κίνδυνο να πάθει σακχαρώδη διαβήτη σε σχέση με ένα άλλο που θήλασε για έξι μήνες. Μια μητέρα που θηλάζει το δύο χρονών κοριτσάκι της προστατεύεται πληρέστερα από τον καρκίνο μαστού σε σύγκριση με εκείνη που σταμάτησε τη γαλουχία στους έξι μήνες. Το ίδιο ισχύει για το δείκτη νοημοσύνης του παιδιού, για τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, για τη λευχαιμία και το λέμφωμα, για την παχυσαρκία, τη χοληστερίνη, το άσθμα, τις αλλεργίες, τη δυσανεξία στη γλουτένη, την υγεία των δοντιών, την σωστή διαμόρφωση του προσώπου, το συναισθηματικό δέσιμο με τους γονείς, τον καρκίνο των ωοθηκών στη μητέρα, την παχυσαρκία της μητέρας, το μεταβολικό προφίλ της μητέρας και για πολλές άλλες καταστάσεις.

Τα νήπια που θηλάζουν είναι υγιή παιδιά με γερά δόντια, χωρίς τερηδόνα, που γίνονται πολύ ανεξάρτητα, συναισθηματικά ασφαλή, έξυπνα νήπια και φτιάχνουν πλήρεις σχέσεις με άλλους ανθρώπους».

Tip:

Όσο θηλάζεις τόσο καις θερμίδες. Μπορείς να τρως όσο θέλεις και να χάνεις βάρος! Θα θηλάζω το γιο μου μέχρι να πάει φαντάρος, λέω εγώ!!! Τόσο το απολαμβάνω!

Οι στιγμές που κρατάς αγκαλιά το μωρό σου και το βλέπεις να παίρνει ζωή από το σώμα σου, όπως και όταν μεγάλωνε μέσα στην κοιλιά σου είναι μοναδικές. Το βλέμμα του, το άγγιγμά του, ο ήχος που κάνει όταν καταπίνει, δεν περιγράφονται. Φυσικά υπάρχουν και στιγμές που κουράζεσαι, αλλά έτσι είναι η μητρότητα. Είναι απολύτως φυσιολογικό. Και κάπου εδώ πρέπει να ευχαριστήσω τα μέλη της ομάδας (ανάμεσά τους και επαγγελματίες υγείας) στο FB: Θεσσαλονίκη: Ομάδα Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας, για όλη τη βοήθεια που προσφέρουν στις μητέρες πάνω στην τέχνη του θηλασμού, σύμφωνα πάντα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα, καθώς και σε θέματα εγκυμοσύνης, τοκετού κτλ.

Καλούς θηλασμούς να έχεις!

The post Θηλασμός: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα