Τεταρτίδες: Πότε είναι η πρώτη βροχή από «πεφταστέρια» του 2023 και πού πρέπει να πας για να την απολαύσεις;

10:53 3/1/2023 - Πηγή: iPop

Το νέο αστρονομικό έτος του 2023 ξεκινά με μια βροχή αστέρων, τις Τεταρτίδες (Quadrantids), που φέτος θα κορυφωθούν στην Ελλάδα και στο υπόλοιπο βόρειο ημισφαίριο σήμερα το βράδυ 03/01. Ο ουρανός μας, λοιπόν, θα φωτιστεί από λαμπερούς μετεωρίτες, αλλά επειδή η Σελήνη θα είναι σχεδόν γεμάτη, η καλύτερη στιγμή για να τους απολαύσεις θα είναι τις πολύ πρώτες πρωινές ώρες, λίγο πριν την αυγή.

dir="ltr">The first #meteorshower of the year is (nearly) here .

The #Quadrantids are peaking January 3-4 with the peak period only lasting a few hours. The shower is expected to produce a nominal rate of approx. 120 #meteors per hour, so it could be quite the show! #QuadrantidsMeteors pic.twitter.com/xzhgKV3Dwe

— sen (@sen) January 2, 2023Τι προκαλεί τις βροχές μετεωριτών;

Οι βροχές μετεωριτών είναι μια μικρή υπενθύμιση ότι ζούμε στον πλανήτη Γη, ο οποίος βρίσκεται κι αυτός στο διάστημα. Καθώς περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο, η Γη μερικές φορές συναντά συντρίμμια από κομήτες – ή, στην περίπτωση των Τεταρτοειδών, ενός μικρού αστεροειδούς. Οι κόκκοι σκόνης πέφτουν στην ατμόσφαιρά μας και κινούνται τόσο γρήγορα που η τριβή του αέρα που περνά ορμητικά είναι αρκετή για να τους διαλύσει, δημιουργώντας τις μικροσκοπικές λωρίδες φωτός που βλέπουμε κατά τη διάρκεια της βροχής μετεωριτών.

Η συγκεκριμένη βροχή από «πεφταστέρια» έχει πάρει το όνομά της από έναν αχνό αστερισμό (Quadrans Muralis ή Επιτοίχιος Τετράς – ήταν ένα αρχαίο αστρονομικό εργαλείο πριν την εφεύρεση του τηλεσκοπίου), τον οποίο είχε ανακαλύψει ο Γάλλος αστρονόμος Ζερόμ Λαλάντ το 1795, αλλά δεν υπάρχει πια.

Οι πρώτες παρατηρήσεις των διαττόντων Τεταρτιδών στην Ευρώπη έγιναν από το Αστεροσκοπείο των Βρυξελλών το 1825.

Νέες φωτογραφίες της NASA προκαλούν δέος – Δορυφόρος απαθανάτισε τον ήλιο να…χαμογελά πλατιά!

Unsplash – Πεφταστέρια 2023Πεφταστέρια 2023: Πού μπορείς να δεις τη βροχή μετεωριτών;

Οι Τεταρτίδες, οι οποίες συνήθως διαρκούν από από την 1η έως την 5η Ιανουαρίου, με κορύφωση στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα, είναι καλύτερα ορατές στα πιο βόρεια γεωγραφικά πλάτη.

Πώς δημιουργήθηκε η Σελήνη; Η νέα προσομοίωση της NASA ίσως δίνει τη λύση στο μεγαλύτερο μυστήριο

Για καλύτερη θέα, απομακρύνσου όσο μπορείς από τα φώτα της πόλης και βρες έναν ανοιχτό χώρο με όσο το δυνατόν ευρύτερη θέα στον ουρανό. Φέτος είναι Ιανουάριος, οπότε ετοιμάσου για κρύο!

Η επόμενη σημαντική βροχή διαττόντων θα είναι οι Λυρίδες που θα κορυφωθούν το διήμερο 22 και 23 Απριλίου.

First clear night this year, the Quadrantid meteor shower still visible in the night sky. #nightsky #quadrantids #Scotland pic.twitter.com/HceKohSfeF

— Daniel Letford (@danny_ltd) January 2, 2023

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Τεταρτίδες: Πότε είναι η πρώτη βροχή από «πεφταστέρια» του 2023 και πού πρέπει να πας για να την απολαύσεις; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
iNews > Blogs > iPop
Τεταρτίδες, Πότε, 2023,tetartides, pote, 2023