COVID-19: Φόβος για κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων κι εμφάνιση νέων μεταλλάξεων – Ποιες είναι οι χώρες που απαιτούν αρνητικό τεστ από τους Κινέζους ταξιδιώτες;

18:31 2/1/2023 - Πηγή: iPop

Σαν ντόμινο «κλείνουν» οι χώρες τα σύνορά τους για τους ταξιδιώτες από την Κίνα και ο λόγος; Φυσικά και είναι τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού. Συγκεκριμένα, οι χώρες επιβάλλουν στους ταξιδιώτες από την Κίνα να κάνουν τεστ για τον Covid-19 πριν από την αναχώρησή τους, μετά την άρση των υγειονομικών περιορισμών από το Πεκίνο.

Τεστ κορονοϊού σε ταξιδιώτες από Κίνα: Σε ποιες χώρες ισχύει;

Η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία και η Ιταλία ζητούν

από τους ταξιδιώτες που φτάνουν από την Κίνα να παρέχουν αρνητικό αποτέλεσμα τεστ COVID-19 πριν επιβιβαστούν σε πτήσεις.

Η Γαλλία δήλωσε την Παρασκευή 30/12, ότι οι δοκιμές θα πρέπει να γίνουν λιγότερο από 48 ώρες πριν από την αναχώρηση και θα απαιτηθούν σε απευθείας πτήσεις από την Κίνα και πτήσεις με ενδιάμεσες στάσεις, με τυχαίες δοκιμές που θα πραγματοποιούνται στους επιβάτες κατά την άφιξη.

Τα θετικά τεστ θα ακολουθήσουν για να ελεγχθούν για νέες παραλλαγές, δήλωσε η κυβέρνηση.

Εν τω μεταξύ, βρετανικά Μέσα Ενημέρωσης ανέφεραν ότι η χώρα θα απαιτήσει από τους ταξιδιώτες που φεύγουν από την Κίνα για τη Βρετανία να προσκομίσουν επίσης απόδειξη αρνητικού τεστ COVID-19 πριν από την επιβίβαση.

Το Λονδίνο και το Παρίσι έγιναν οι τελευταίες κυβερνήσεις που επέβαλαν περιορισμούς στις αφίξεις από την Κίνα, όπου τα κρούσματα κορονοϊού έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Νωρίτερα την Παρασκευή, η κυβέρνηση της Ισπανίας ανακοίνωσε νέα μέτρα COVID-19 για επιβάτες που φτάνουν στα αεροδρόμια της χώρας από την ασιατική χώρα.

Οι ταξιδιώτες από την Κίνα θα πρέπει να είναι αρνητικοί για COVID-19 ή να αποδείξουν ότι έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της νόσου, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Υγείας της Ισπανίας Carolina Darias.

Πρόσθεσε ότι η Ισπανία θα συντονιστεί σε υψηλό επίπεδο με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ για να υιοθετήσουν μια κοινή πολιτική, ενώ πιέζει για αναθεώρηση των τρεχουσών συνθηκών που πρέπει να πληρούν οι ταξιδιώτες που επιδιώκουν να αποκτήσουν το λεγόμενο Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ.

Το νέο μέτρο έρχεται μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Υγείας και Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη 29/12, για να συζητήσει τη στρατηγική του μπλοκ για τον μετριασμό της εξάπλωσης του ιού εν μέσω εισροής επισκεπτών από την Κίνα, μετά την άρση των περισσότερων ταξιδιωτικών περιορισμών από το Πεκίνο.

Η Ιταλία, η οποία είχε ήδη επιβάλει δοκιμές κατά την άφιξη όλων των ταξιδιωτών από την Κίνα, ζήτησε να επεκταθούν τέτοια μέτρα σε ολόκληρη την ΕΕ, προειδοποιώντας ότι κινδυνεύουν να είναι αναποτελεσματικά εάν εφαρμοστούν αποσπασματικά μόνο από ορισμένες χώρες του μπλοκ.

Εν τω μεταξύ, η Γερμανία δήλωσε ότι επιδιώκει ένα συντονισμένο σύστημα για την παρακολούθηση παραλλαγών στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Υγείας Karl Lauterbach.

Με ένα τέτοιο σύστημα μπορούν να ανιχνευθούν νέες παραλλαγές του κορονοϊού και να ληφθούν γρήγορα τα κατάλληλα μέτρα, είπε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «δεν είναι ακόμη απαραίτητες» οι τακτικές δοκιμές σε επιβάτες από την Κίνα, καθώς όλες οι παραλλαγές που εμφανίζονται αυτή τη στιγμή είναι ήδη γνωστές.

Οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί από την επιτροπή, η οποία συνεδρίαζε συχνά στο απόγειο της πανδημίας COVID-19 στην Ευρώπη για να συντονίσει τις πολιτικές, θα ήταν μόνο συμβουλευτική.

Κάθε κράτος μέλος της ΕΕ είναι ελεύθερο να χαράξει τις δικές του πολιτικές, αλλά ο στόχος του οργάνου είναι να συμφωνήσει σε μια κοινή γραμμή.

Η Πορτογαλία δήλωσε ότι δεν βλέπει ανάγκη για νέους περιορισμούς, ενώ η Αυστρία τόνισε τα οικονομικά οφέλη από την επιστροφή των Κινέζων τουριστών στην Ευρώπη.

Και τελικά από πού ξεκίνησε ο κορονοϊός; Από την αγορά της Γουχάν ή από εργαστήριο; Οι νέες μελέτες που επιβεβαιώνουν το σημείο μηδέν

Pexels – Τεστ κορονοϊού σε ταξιδιώτες από ΚίναΚαταδικάζονται οι περιορισμοί που εισάγουν διακρίσεις

Εκτός ΕΕ, η κλίμακα της επιδημίας στην Κίνα και οι αμφιβολίες για τα επίσημα στοιχεία έχουν ωθήσει χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ινδία, η Ταϊβάν, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία, το Μαρόκο, ο Καναδάς και το Ισραήλ να επιβάλουν τους δικούς τους νέους ταξιδιωτικούς κανόνες στους Κινέζους επισκέπτες.

Άλλες χώρες που έχουν συμμετάσχει στην επιβολή τέτοιων περιορισμών περιλαμβάνουν τη Μαλαισία, την Αυστραλία και τις Φιλιππίνες.

Σηματοδοτώντας τη δυσαρέσκεια του Πεκίνου με τα μέτρα, τα κινεζικά κρατικά Μέσα Ενημέρωσης ανέφεραν την Πέμπτη ότι οι απαιτήσεις για τεστ COVID-19 που επιβλήθηκαν ως απάντηση σε ένα αυξανόμενο κύμα λοιμώξεων στη χώρα εισάγουν διακρίσεις.

«Η πραγματική πρόθεση είναι να σαμποτάρουμε τις προσπάθειες ελέγχου του COVID-19 της Κίνας για τρία χρόνια και να επιτεθούμε στο σύστημα της χώρας», ανέφερε η κρατική ταμπλόιντ Global Times σε άρθρο που δημοσιεύθηκε το βράδυ της Πέμπτης.

Κορονοϊός: Πόσο πρέπει να μας ανησυχούν οι επαναλοιμώξεις;

Το άρθρο, το οποίο κατήγγειλε τους περιορισμούς ως «αβάσιμους» και «μεροληπτικούς», σηματοδότησε την πιο ξεκάθαρη αντίκρουση μέχρι στιγμής κατά των περιορισμών που επιβραδύνουν το άνοιγμα της Κίνας.

Έχοντας κρατήσει τα σύνορά της κλειστά για τρία χρόνια, επιβάλλοντας ένα αυστηρό καθεστώς lockdown, η Κίνα αντέστρεψε απότομα την πορεία προς τη ζωή με τον ιό στις 7 Δεκεμβρίου μετά από εκτεταμένες διαμαρτυρίες κατά των κανόνων «μηδενικού COVID».

Την ίδια ώρα, ο Κινέζος πρόεδρος, Xi Jinping, έκανε το Σάββατο (31/12) έκκληση για μεγαλύτερες προσπάθειες και ενότητα καθώς η χώρα εισέρχεται σε μια «νέα φάση» για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Στην πρωτοχρονιάτικη ομιλία του που προβλήθηκε τηλεοπτικά ο Xi είπε ότι η Κίνα έχει ξεπεράσει τις άνευ προηγουμένου δυσκολίες και προκλήσεις στη μάχη κατά της COVID-19 και ότι η πολιτική της «αξιοποιήθηκε με τον καλύτερο τρόπο» όταν το απαίτησε η κατάσταση και η χρονική συγκυρία.

«Μετά το ξέσπασμα της επιδημίας…Η πλειονότητα των εργαζομένων, κυρίως το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και οι απλοί εργαζόμενοι πολίτες αψήφησαν τις κακουχίες και συνέχισαν (τη ζωή τους) θαρραλέα. Επί του παρόντος, η πρόληψη και ο έλεγχος της πανδημίας εισέρχονται σε μια νέα φάση, είναι ακόμη μια εποχή για αγώνα, όλοι επιμένουν και εργάζονται σκληρά κι η ανατολή είναι μπροστά μας. Ας εργαστούμε σκληρότερα, η επιμονή σημαίνει νίκη και η ενότητα σημαίνει νίκη», είπε ο Xi.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο COVID-19: Φόβος για κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων κι εμφάνιση νέων μεταλλάξεων – Ποιες είναι οι χώρες που απαιτούν αρνητικό τεστ από τους Κινέζους ταξιδιώτες; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα