Τελικά πόσο κοστίζει το τεστ για τον κορονοϊό;

12:41 6/9/2020 - Πηγή: iPop

Τις μέρες που διανύουμε τα κρούσματα έχουν σημειώσει μία ανοδική πορεία. Για το λόγο αυτό καλό είναι να γνωρίζεις ποιο είναι το εύρος της τιμής στο οποίο κυμαίνεται η διάγνωση του ιού. Το κόστος για τη διάγνωση του κορονοϊού μπορεί να κυμανθεί από 10 έως 150€.

Διάγνωση του κορονοϊού

Ύστερα από την τελευταία ανακοίνωση του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας ότι αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες που υπάρχουν για τη διάγνωση του ιού, ξεκίνησαν να διεξάγονται τα τεστ τόσο σε ιδιωτικούς όσο και δημόσιους φορείς. Αποτέλεσμα αυτού ήταν

να υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις στο κόστος που έχει τελικά το τεστ του κορονοϊού.

Για να φτάσει στο σημείο ένα διαγνωστικό κέντρο να σε εξετάσει για τον ιό απαιτείται ένα συγκεκριμένο ιατροτεχνολογικό μέσο και ένα αντιδραστήριο τα οποία έχουν ένα συγκεκριμένο κόστος. Μία μέση τιμή για το παραπάνω μέσο μαζί με την αντίστοιχη εργασία είναι τα 50€. Τα δημόσια εργαστήρια, κοστολογούν αντίστοιχα την μοριακή ανάλυση των δειγμάτων που λαμβάνουν και βάση αυτών χρεώνουν και τον κρατικό προϋπολογισμό.

Πώς διαμορφώνεται η τελική τιμή του τεστΗ εξέταση σε δημόσιο φορέα, όπως νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, δεν επιβαρύνει με έξτρα κόστος τον πολίτη και συνεπώς δεν έχει κάποια συμμετοχή αλλά είναι στη διάθεση του φορέα το πότε θα πραγματοποιηθεί το τεστ.Από την άλλη πλευρά για συγκεκριμένες ιατρικές πράξεις είναι αναγκαία η διενέργεια και του τεστ. Στα δημόσια νοσοκομεία είναι δωρεάν και κάτι ανάλογο πρέπει να ισχύει και στις ιδιωτικές κλινικές όμως είναι πιθανό και να το χρεώνουν χωρίς όμως να επιβαρύνεται το κόστος ο ασθενής.Όσον αφορά σε εξέταση σε ιδιωτικό εργαστήριο το κόστος διαμορφώνεται σύμφωνα με την τιμολογιακή πολιτική του.

Η τακτική που ακολουθείται στους μαζικούς ελέγχους που πραγματοποιούνται, όπως είναι τα δείγματα από τις πύλες εισόδου, είναι η ενοποίηση των δειγμάτων σε ομάδες. Δηλαδή χρησιμοποιείται ένα αντιδραστήριο ανά πέντε δείγματα. Άρα σε αυτή την περίπτωση με κόστος 50 ευρώ τεστάρονται 5 ύποπτα κρούσματα μαζί. Συνήθως το “ενοποιημένο” δείγμα βγαίνει αρνητικό και άρα και τα 5 ύποπτα κρούσματα είναι αρνητικά. Έτσι βγαίνει και το κόστος των 10 ευρώ για κάθε μεμονωμένο δείγμα το οποίο σε διαφορετική περίπτωση θα κόστιζε από 50 ευρώ και άνω για το καθένα.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Διάβασε ακόμα:

Νέα έρευνα ξεκαθαρίζει τα βασικά συμπτώματα του κορονοϊού στα παιδιά

Photo: Pexels

Το άρθρο Τελικά πόσο κοστίζει το τεστ για τον κορονοϊό; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα