Τελικά από πού προήλθε ο κορονοϊός; Όσα αποκάλυψε διεθνή έρευνα

12:06 19/3/2020 - Πηγή: iPop

Από πού προήλθε ο κορονοϊός; Είναι φυσικός ή τεχνητός; Οι θεωρίες συνωμοσίας για τον νέο αυτό ιό είναι πολλές, όμως τι αποκάλυψε μια διεθνή έρευνα;

Από πού προήλθε ο κορονοϊός; Κατά τη διάρκεια αυτής της δοκιμασίας που όλοι περνάμε, εμφανίστηκαν πολλές θεωρίες συνωμοσίας ότι ο ιός παράχθηκε σε κινεζικό, καναδικό ή αμερικανικό εργαστήριο. Οι θεωρίες συνωμοσίας έχουν γίνει ολοένα και πιο κοινές αλλά μια νέα μελέτη σχετικά με την προέλευση του Covid-19 διαψεύδει αυτή τη θεωρία. Μια ομάδα διεθνών ερευνητών κατέληξε στο συμπέρασμα

ότι ο νέος κορονοϊός έχει εξ ολοκλήρου φυσική προέλευση μέσω της εξέλιξης.

Τα δεδομένα γενικής αλληλουχίας γονιδιώματος στο Covid-19, καθώς και άλλων παρόμοιων ιών, αναλύθηκαν εκτενώς για τη μελέτη αυτή. Τα αποτελέσματα δεν δείχνουν απολύτως καμία ένδειξη ότι ο ιός παράγεται τεχνητά ή σε εργαστηριακό περιβάλλον.

«Συγκρίνοντας τα διαθέσιμα δεδομένα αλληλούχισης γονιδιώματος για γνωστά στελέχη κορονοϊού, μπορούμε με βεβαιότητα να διαπιστώσουμε πως ο SARS-CoV-2 προέκυψε μέσω φυσικών διαδικασιών», είπε ο Kristian Andersen, αναπληρωτής καθηγητής ανοσολογίας και μικροβιολογίας στο Scripps Research και ένας εκ των συντελεστών του εν λόγω επιστημονικού άρθρου.

Πέραν αυτού, στην έρευνα (The proximal origin of SARS-CoV-2) συμμετείχαν επιστήμονες του Tulane University, του University of Sydney, του University of Edinburgh και του Columbia University.

Οι κορονοϊοί γενικά δεν είναι κάτι καινούργιο. Τα δύο πιο πρόσφατα παραδείγματα εμφάνισης ενός νέου κορονοϊού είναι το ξέσπασμα του SARS στην Ασία γύρω στο 2003 και το MERS στη Μέση Ανατολή το 2012. Αυτό το νέο στέλεχος, το οποίο αναφέρεται σε μεγάλο βαθμό ως Covid-19, τράβηξε την προσοχή του ΠΟΥ την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Οι Κινέζοι επιστήμονες ήταν οι πρώτοι που συνέταξαν το γονιδίωμα του νέου ιού και αμέσως έκαναν τα ευρήματά τους διαθέσιμα σε επιστήμονες σε όλο τον κόσμο. Είναι απίστευτο κι όμως τα δεδομένα αυτά δείχνουν πράγματι ότι το Covid-19 έχει εξαπλωθεί σε εκατοντάδες χιλιάδες αφού αρχικά “εισήχθη” σε ένα μόνο άτομο!

Αυτό το γενετικό πρότυπο επέτρεψε στους συγγραφείς της μελέτης να διερευνήσουν την προέλευση του ιού. Ανακάλυψαν ότι ο τομέας δέσμευσης υποδοχέα του Covid-19 (RBD), ένα είδος “άγκιστρου” που συνδέεται με τα κύτταρα-ξενιστές, είχε εξελιχθεί για να στοχεύσει ένα συγκεκριμένο μοριακό χαρακτηριστικό των ανθρώπινων κυττάρων. Αυτό το χαρακτηριστικό ονομάζεται ACE2, και είναι ένας υποδοχέας που εμπλέκεται στη διατήρηση της κανονικής αρτηριακής πίεσης. Η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι αυτή η εξέλιξη ήταν έργο της φυσικής επιλογής.

Την ίδια στιγμή, οι ερευνητές λένε ότι η μοριακή δομή του Covid-19 είναι αρκετά διαφορετική από τους προηγούμενους κορονοϊούς και μιμείται πιο στενά τους ιούς που βρίσκονται σε νυχτερίδες και παγκολίνους.

Οι χάρτες της NASA δείχνουν το μοναδικό θετικό του κορονοϊού…

Λοιπόν, από πού προήλθε ο κορονοϊός;

Οι ερευνητές έχουν δύο κύριες θεωρίες: 

Η πρώτη είναι ότι ο ιός εξελίχθηκε μέσω φυσικής επιλογής μέσα σε έναν μη ανθρώπινο ξενιστή – πιθανώς νυχτερίδα- και στη συνέχεια πέρασε στους ανθρώπους, πιθανότητα μέσω κάποιου άλλου, ενδιάμεσου ξενιστή.

Η δεύτερη θεωρία είναι ότι ο ιός ήταν σε μεγάλο βαθμό μη παθογόνος πριν κάνει τη μετάβαση στον άνθρωπο και εξελίχθηκε στην τρέχουσα θανατηφόρα μορφή του μόνο στον ανθρώπινο πληθυσμό.

Διαβάστε επίσης:

Θεωρίες συνομωσίας ότι το 5G ευθύνεται για τον κοροναϊό

Photo: Pixabay

Το άρθρο Τελικά από πού προήλθε ο κορονοϊός; Όσα αποκάλυψε διεθνή έρευνα εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα