Ταξίδεψε οικολογικά: Πώς να κάνεις το επόμενο ταξίδι σου περισσότερο φιλικό προς το περιβάλλον

13:11 17/10/2021 - Πηγή: iPop

Σε έναν κόσμο που η κλιματική αλλαγή αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την ανθρωπότητα, όλοι έχουμε ξεκινήσει να αναζητούμε τρόπους προκειμένου να σταματήσουμε την πορεία του περιβάλλοντος προς την καταστροφή. Υπάρχουν βέβαια κάποια πράγματα, τα οποία δεν θα φανταζόμασταν ότι μπορούν να το βλάψου, όπως για παράδειγμα τα ταξίδια. Ο τρόπος που ταξιδεύουμε μπορεί με μικρές αλλαγές να γίνει περισσότερο φιλικός προς το περιβάλλον χωρίς ταυτόχρονα να χάσουμε ούτε λίγη από την χαρά του ταξιδιού. Δες, λοιπόν, πώς μπορείς να οργανώσεις ένα οικολογικό ταξίδι.

Πεζοπορία

στην Αττική: Αυτά τα μονοπάτια είναι πολύ κοντά σου και σε καλούν να τα ανακαλύψεις

UnsplashΠώς μπορείς να οργανώσεις ένα οικολογικό ταξίδι

Κάνε την καλύτερη οικολογικά επιλογή πτήσης

Η πτήση παράγει κυριολεκτικά έναν τόνο εκπομπών άνθρακα, αλλά υπάρχουν τρόποι να μειωθεί ο αντίκτυπος. Μπορείς να συγκρίνεις το ίχνος άνθρακα της διαδρομής που επέλεξες με άλλους συνδυασμούς πτήσεων. Για παράδειγμα, πρέπει να γνωρίζεις ότι οι απευθείας πτήσεις είναι καλύτερες, καθώς οι προσγειώσεις και οι απογειώσεις καταναλώνουν περισσότερο καύσιμο.

Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες έχουν δεσμευτεί να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα με τη χρήση νεότερων, πιο ενεργειακά αποδοτικών αεροσκαφών, επενδύοντας σε βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα, σε αντισταθμίσεις άνθρακα και προγράμματα δέσμευσης άνθρακα για να μειώσουν τον αντίκτυπό τους.

Εκδρομή στον Όλυμπο: Οι Θεοί σε καλούν να τους επισκεφτείς στην κατοικία τους

Βελτίωσε την διαμονή σου

Μέσω της Google έχει γίνει πολύ πιο εύκολο να βρεις ένα φιλικό προς το περιβάλλον ξενοδοχείο. Η μηχανή αναζήτησης θα σου εμφανίσει ξενοδοχεία με πιστοποίηση Eco με πράσινο φύλλο δίπλα στο όνομά τους, τα οποία επιδεικνύουν συντονισμένη προσπάθεια για να είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Αν κοιτάξεις στην καρτέλα Πληροφορίες, θα δεις ποια χαρακτηριστικά διαθέτουν που τους βοηθούν να ανταποκριθούν στην εκστρατεία, είτε πρόκειται βιώσιμες πηγές ενέργειας είτε για την μη χρήση πλαστικών κλπ.

Επίλεξε έναν “πράσινο” τρόπο για να μετακινηθείς

Όσο μπορείς, μην χρησιμοποιείς αυτοκίνητο ή ταξί στα ταξίδια σου. Οι δημόσιες συγκοινωνίες σίγουρα βλάπτουν λιγότερο το περιβάλλον. Αν σε συνθήκες πανδημίας όμως δεν τις προτιμάς, δοκίμασε να περπατήσεις περισσότερο εξερευνώντας το μέρος που έχεις ταξιδέψει ή να επιλέξεις το ποδήλατο ως μέσο μεταφοράς.

Αυτές είναι οι ευρωπαϊκές πόλεις που μπορείς να τις γυρίσεις με το ποδήλατό σου

Unsplash/Callum Parker

Ψώνισε και φάε τοπικά

Απόφυγε να αγοράσεις τα κλασικά τυποποιημένα αναμνηστικά. Αντίθετα, προτίμησε χειροποίητα έργα τέχνης, ρούχα και διακοσμητικά τα οποία έχουν δημιουργηθεί από ανθρώπους της περιοχής. Με αυτόν τον τρόπο, μειώνεις την μαζική παραγωγή που είναι βασική αιτία καταστροφής του περιβάλλοντος. Επιπλέον, το ίδιο σε συμβουλεύουμε να κάνεις και όσον αφορά το φαγητό. Τρώγοντας σε τοπικά εστιατόρια, όχι μόνο ενισχύεις την τοπική οικονομία αλλά απολαμβάνεις και τις αυθεντικές γεύσεις της περιοχής.

Unsplash/Amelie & Niklas Ohlrogge

Πάρε μαζί σου επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια και τσάντες

Είναι πολύ σημαντικό να μην ξεχνάμε τις οικολογικές μας συνήθειες όταν πάμε ταξίδι. Πάρε μαζί σου το μπουκάλι πολλαπλών χρήσεων ώστε να μειώσεις τις πιθανότητες να αγοράσεις ένα πλαστικό. Επιπλέον, μην ξεχάσεις την υφασμάτινη τσάντα σου στην οποία μπορείς να βάλεις όλα τα αναμνηστικά και τα δώρα που θα αγοράσεις. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα χρειαστεί να πάρεις πλαστικές σακούλες.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Ταξίδεψε οικολογικά: Πώς να κάνεις το επόμενο ταξίδι σου περισσότερο φιλικό προς το περιβάλλον εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα