Τα βλέμματα στραμμένα στη Σύνοδο της Μάλτας- Οι δηλώσεις κατά τις αφίξεις

11:08 3/2/2017 - Πηγή: iPop

Στη Σύνοδο την οποία πραγματοποιείται στην Μάλτα είναι στραμμένα τα ευρωπαϊκά βλέμματα. Κατά την διάρκεια των συνεδριών της θα τεθούν επί τάπητος το προσφυγικό, αλλά και η συνεργασία με τις Αρχές της Λιβύης, το Brexit και η εκλογή Trump. Χωρίς δηλώσεις προσήλθε στη Σύνοδο ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ Πρόεδρος της Κομισιόν απηύθυνε έκκληση για μεγαλύτερη ένωση μεταξύ των Ευρωπαίων και η Angela Merkel υποστήριξε ότι «η Ευρώπη έχει στα χέρια της τη μοίρα της».

H Σύνοδος να θυμίσουμε, ότι αποτελείται από δύο συνεδρίες: Το πρωί οι ηγέτες της Ε.Ε. θα συζητήσουν για το μεταναστευτικό και το απόγευμα θα προετοιμάσουν την 60ή επέτειο, στις 25 Μαρτίου 2017, της υπογραφής των Συνθηκών της Ρώμης.

Αναλυτικά οι προτεραιότητες που θα τεθούν αναφορικά με τη συνεργασία με τις Αρχές της Λιβύης:

Εκπαίδευση, εξοπλισμό και υποστήριξη της Λιβυκής Ακτοφυλακής
Αυξημένες προσπάθειες προκειμένου να διαλυθεί η επιχείρηση λαθρεμπορίου ανθρώπινων ζωών, με ευθύνη της Λιβύης και σχετικών διεθνών εταίρωνΒελτίωση της κοινωνικο-οικονομικής κατάστασης των τοπικών κοινοτήτων στην ΛιβύηΠρόσκληση για αύξηση του βαθμού συνεργασίας με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (IOM) στα εξής πεδία:Εξασφάλιση επαρκών δυνατοτήτων και συνθηκών στην Λιβύη για υποδοχή μεταναστώνΕνίσχυση ενημερωτικών εκστρατειών (ενημερωτικές καμπάνιες) για το μεταναστευτικό καιΕντατικοποίηση των δραστηριοτήτων οικειοθελούς επιστροφής.
Επιπλέον, οι ηγέτες θα επισημάνουν την αναγκαιότητα αρωγής, ώστε να μειωθεί η πίεση στα σύνορα της Λιβύης, ενισχύοντας την δυνατότητα συνοριακής διαχείρισης εκ μέρους της Λιβύης και σε συνεργασία με γειτονικά κράτη.Δηλώσεις Jean-Claude Juncker:

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν προσερχόμενος στη Σύνοδο της Μάλτας διατύπωσε την άποψη, ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα στην Ευρώπη γενικότερα.

Επίσης, τόνισε:

«Είμαστε μαζί ενωμένοι αλλά πρέπει να τους Ευρωπαίους να συνεννοηθούμε για τα σημαντικά θέματα. Υπάρχει ένας κανόνας για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν ξέρεις τι θα συμβεί στο τέλος» και πρόσθεσε:

Πρέπει να υπάρχει μια συνεργασία η Κομισιόν έχει κάνει τέτοιες προτάσεις συνάντηση τον Πρωθυπουργό της Λιβύης και κάναμε η συζήτηση. Στην Λιβύη ναι υπάρχουν κάποια προβλήματα σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους καταυλισμούς προσφύγων. Αυτά συζητήσαμε χτες

Τι είπε η Angela Merkel;

Προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής στη Μάλτα η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε στην Ευρώπη και δήλωσε χαρακτηριστικά, πως «έχει στα χέρια της τη μοίρα της».

Christian Kern:

Για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ μίλησε ο Αυστριακός Καγκελάριος ο οποίος τόνισε ότι «θα μπορούσε να αποτελέσει καταλύτη για μια ισχυρή Ευρώπη» και πρόσθεσε:

«Σήμερα έχουμε αρκετά ανάμικτα συναισθήματα, για να είμαι ειλικρινής, διότι οι απτές πλευρές της πολιτικής του Trump εγείρουν κάποιες ανησυχίες»,

«Το Brexit θα μπορούσε να είναι καταλύτης για μια ισχυρή, περισσότερο ενωμένη Ευρώπη, είναι ένας κώδωνας κίνδυνο. Η Σύνοδος είναι μια καλή στιγμή για να διευθετηθούν κάποια από τα ανοιχτά ζητήματα και έχουμε πολλά: φορολογική πολιτική, αλληλεγγύη, μετανάστευση, άρα θα μπορούσε να έχουμε κάποια οφέλη από αυτή την εξέλιξη» συμπλήρωσε.

Συνάντηση Τσίπρα- Merkel:

Στις 11:45 ώρα Ελλάδος, όπως έχει γίνει γνωστό θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel η οποία θα σημειωθεί περιθώριο των εργασιών της άτυπης συνόδου των αρχηγών κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο ο Πρωθυπουργός της χώρας δεν προέβη σε δηλώσεις, αλλά έκανε νόημα στους δημοσιογράφους ότι τους μιλήσει αργότερα.

Δηλώσεις François Hollande:

Προσερχόμενος στο Σύνοδο ο πρόεδρος της Γαλλίας, François Hollande, σημείωσε:

Δεν μπορεί να μιλάμε για μια Ευρώπη, όπου η κάθε χώρα λέει τα δικά της

Και πρόσθεσε: «πρέπει να δούμε τι πραγματικά θέλει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump αναφορικά με το ΝΑΤΟ».

Διαβάστε επίσης:

Στη Μάλτα ο Τσίπρας για την άτυπη Σύνοδο της Ε.Ε.

photo:EPA/ARMANDO BABANI

The post Τα βλέμματα στραμμένα στη Σύνοδο της Μάλτας- Οι δηλώσεις κατά τις αφίξεις appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα