Τα θετικά νέα της ημέρας: Εγκρίθηκε το 15λεπτο τεστ για τον κορονοϊό- Θα έρθει και στην Ελλάδα

10:12 3/4/2020 - Πηγή: iPop

Κι ενώ τα κρούσματα σε όλο τον κόσμο έφτασαν πλέον το 1 εκατομμύριο, ήρθε ένα θετικό νέο. Εγκρίθηκε το 15λεπτο τεστ για τον κορονοϊό, το οποίο θα έρθει και στη χώρα μας.

Το 15λεπτο τεστ για τον κορονοϊό είναι τεστ ανίχνευσης αντισωμάτων και εγκρίθηκε απ’ την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων(FDA), την αρμόδια εποπτική αρχή των ΗΠΑ.

Γιατί
είναι τόσο χρήσιμο το 15λεπτο τεστ για τον κορονοϊό;

Τα συγκεκριμένα τεστ, τα οποία θα έρθουν και στην Ελλάδα, μπορεί να αποδειχθούν πολύ χρήσιμα στο να ανακαλύψουν πόσο ποσοστό ενός πληθυσμού έχει νοσήσει με Covid-19 και ποια είναι η πραγματική θνητότητα της νόσου, αν ληφθούν υπόψη τα ήπια και ασυμπτωματικά κρούσματα.

Επιπλέον, τα τεστ αντισωμάτων μπορούν επίσης να εντοπίσουν ποιοι άνθρωποι έχουν πλέον κάποια ανοσία, ώστε να μπορούν να βγουν από το σπίτι τους -σχετικά άφοβα- και να επιστρέψουν στην εργασία τους.

Σε αντίθεση, τα σημερινά τεστ αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης (PCR), ανιχνεύουν σε δείγμα από τη μύτη ή το φάρυγγα την ενεργή λοίμωξη από τον ιό SARS-CoV-2 και όχι αν κάποιος έχει ήδη αρρωστήσει και έχει πια αντισώματα στον οργανισμό του.

Κορονοϊός: Τι κάνουμε εάν μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα

Το τεστ που ενέκρινε η FDA μετά από επείγουσα διαδικασία (επιτρέπει την χρήση τεστ προτού πάρει αυτό πλήρη έγκριση, εφόσον δεν υπάρχουν ακόμη εναλλακτικές λύσεις) έχει αναπτυχθεί από την εταιρεία βιοτεχνολογίας Cellex.

Το τεστ βασίζεται σε δείγμα αίματος που αναλύεται σε εξουσιοδοτημένα εργαστήρια και ανιχνεύει αντισώματα IgM (εμφανίζονται πρώτα σε περίπτωση λοίμωξης από ιό) και IgG (εμφανίζονται αργότερα).

Σημειώνεται πως μερικές άλλες χώρες, όπως η Κίνα και η Σιγκαπούρη ήδη διεξάγουν ελέγχους με τεστ αντισωμάτων, ενώ η Βρετανία θα ξεκινήσει επίσης σύντομα.

Παρόλα αυτά, δεν είναι δεδομένη η αξιοπιστία αυτών των τεστ, καθώς στο αρχικό στάδιο της λοίμωξης το τεστ μπορεί να βγει ψευδώς αρνητικό, ενώ δεν είναι σίγουρο το κατά πόσο ένας άνθρωπος που έχει αναρρώσει από Covid-19, αποκτά πλήρη ανοσία και για πόσο χρόνο.

Δείτε τον χάρτη με τα κρούσματα ανά τον κόσμο. 

Επιπλέον, η παρουσία αντισωμάτων δεν εγγυάται και την ύπαρξη κανονικής ανοσίας έναντι του κορονοϊού.

Παρόλα αυτά, η έγκριση και δοκιμή του τεστ, δεν μπορεί παρά να αποτελεί μια ευχάριστη είδηση!

Διαβάστε ακόμα:

Θετικά νέα: Απομονώθηκαν αντισώματα που μπλοκάρουν τον κορονοϊό

Photo: Brian McGowan/ Unsplash

Το άρθρο Τα θετικά νέα της ημέρας: Εγκρίθηκε το 15λεπτο τεστ για τον κορονοϊό- Θα έρθει και στην Ελλάδα εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα