Τα τελευταία νέα από το Ουκρανικό μέτωπο – Ο αριθμός των ανθρώπων που εγκαταλείπουν την χώρα τους αυξάνεται διαρκώς

18:35 4/3/2022 - Πηγή: iPop

Με τον πόλεμο να μαίνεται στην Ουκρανία, οι επιθέσεις και οι καταστροφές που δέχεται από την ρωσική εισβολή αυξάνονται διαρκώς. Το Κίεβο δέχεται πολλαπλές εκρήξεις, ενώ παράλληλα βομβαρδίστηκε και το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης στη Ζαπορίζια. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και ολόκληρος ο κόσμος τις παρακολουθεί στενά.

Τι είναι τα χάπια ιωδίου και πώς μπορούν να σε προστατέψουν από μία πυρηνική επίθεση;

Ο αριθμός των Ουκρανών προσφύγων ξεπέρασε το 1,2 εκατομμύριο

Η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες (HCR) κατέγραφε ακριβώς 1.209.976 πρόσφυγες στον ιστότοπό της στις 13:00

ώρα Ελλάδας. Πρόκειται για περισσότερους από 171.000 σε σχέση με χθες, Πέμπτη, 3/3.

Οι αρχές και ο ΟΗΕ περιμένουν ότι η ροή θα αυξηθεί, ενώ παράλληλα υποστηρίζει πως τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να θελήσουν να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Η Πολωνία φιλοξενεί μακράν τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων που φθάνουν εκεί αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή. Συνολικά, 649.903 άνθρωποι βρίσκονται στην Πολωνία, σύμφωνα με καταμέτρηση της HCR, δηλ. 101.921 περισσότεροι από χθες και ποσοστό 54,2% του συνόλου των καταγραφόντων.

Η Ουγγαρία υποδέχθηκε 144.738 πρόσφυγες ή το 12% του συνόλου και σχεδόν 12.000 περισσότερους από χθες, σύμφωνα με την HCR.

Στη Μολδαβία, ο αριθμός των προσφύγων αυξήθηκε, φθάνοντας τους 103.254, το 9,2% του συνολικού αριθμού.

Περίπου 90.329 άνθρωποι διέφυγαν από την Ουκρανία και κατέφυγαν στη Σλοβακία, το 7,5% του συνόλου, σύμφωνα με την HCR.

Στη Ρουμανία, η HCR καταμετρά 57.194 πρόσφυγες, περίπου το 4,7% του συνόλου. Έχουν δημιουργηθεί δύο καταυλισμοί, ένα στη Σιγκέτου Μαρματιέι και ο άλλος στη Σίρετ.

Πώς μπορείς να προστατέψεις τον εαυτό σου σε περίπτωση πολέμου; – Αναλυτικά τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις

Η HCR διευκρίνισε επίσης πως 110.876 άνθρωποι (9,2% του συνόλου) συνέχισαν την πορεία τους, αφού διέσχισαν τα ουκρανικά σύνορα, προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Περίπου 53.300 άνθρωποι κατέφυγαν επίσης στη Ρωσία, το 4,4% του συνολικού αριθμού, σύμφωνα με την HCR.

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, περισσότεροι από 18.000 πρόσφυγες έφθασαν μέχρι τώρα στη Γερμανία από την Ουκρανία και περίπου 3.000 από αυτούς δεν είναι Ουκρανοί υπήκοοι.

Πρόσθεσε πως οι περισσότεροι μη Ουκρανοί είχαν άδεια παραμονής στην Ουκρανία, το οποίο σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να περάσουν από διαδικασία ασύλου.

Το κονβόι των Ελλήνων πέρασε τα σύνορα

Σε μία ανάρτησή του στο Twitter, ο υπουργός εξωτερικών, Νίκος Δένδιας έκανε γνωστό πως το κονβόι των Ελλήνων που είχαν αναχωρήσει από τη Μαριούπολη, πέρασε τα σύνορα της Ουκρανίας με τη Μολδαβία.

«Η αυτοκινητοπομπή υπό τον συντονισμό του πρέσβη Φραγκίσκου Κωστελλένου πέρασε τα σύνορα Ουκρανίας-Μολδαβίας, όπου τους περίμενε κλιμάκιο της πρεσβείας μας στο Βουκουρέστι» ανέφερε στο Tweet του ο κ. Δένδιας, σημειώνοντας πως η επιχείρηση «Νόστος 3» ολοκληρώθηκε επιτυχώς».

Η αυτοκινητοπομπή υπό τον συντονισμό του Πρέσβη Φραγκίσκου Κωστελλένου πέρασε τα σύνορα Ουκρανίας-Μολδαβίας όπου τους περίμενε κλιμάκιο της Πρεσβείας μας στο Βουκουρέστι. Η επιχείρηση #Νόστος3 ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλαν στην αίσια έκβαση.

Nikos Dendias (@NikosDendias) March 4, 2022

Υπενθυμίζεται πως το κονβόι που ξεκίνησε στις 11 το πρωί της περασμένης Τετάρτης από τη Μαριούπολη, αποτελείτο από τουλάχιστον σαράντα αυτοκίνητα, κυρίως με γυναίκες, παιδιά και οικογένειες, δημοσιογράφους Έλληνες και λίγους ξένους.

«Αφήσαμε τον μπαμπά στο Κίεβο»: Η σκληρότητα του πολέμου μέσα από τα αθώα μάτια ενός μικρού παιδιού

Ρώσοι στρατιώτες βιάζουν γυναίκες στις πόλεις της Ουκρανίας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, κατήγγειλε ότι Ρώσοι στρατιώτες έχουν διαπράξει βιασμούς κατά τη διάρκεια του πολέμου στη χώρα. 

«Όταν βόμβες πέφτουν στις πόλεις σου, όταν στρατιώτες βιάζουν γυναίκες στις κατεχόμενες πόλεις- και έχουμε πολυάριθμες τέτοιες περιπτώσεις, δυστυχώς, για Ρώσους στρατιώτες που βιάζουν γυναίκες σε ουκρανικές πόλεις- είναι δύσκολο να μιλάμε για την αποτελεσματικότητα του διεθνούς δικαίου», είπε ο Κουλέμπα, σε μήνυμά του σε εκδήλωση του Chatham House.

«Αλλά αυτό είναι το μόνο εργαλείο του πολιτισμού που έχουμε στη διάθεσή μας, για να διασφαλίσουμε ότι τελικά όλοι εκείνοι που κατέστησαν εφικτό αυτό τον πόλεμο, θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης», συμπλήρωσε ο Κουλέμπα.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών δεν έδωσε κάποιες αποδείξεις για την καταγγελία του σχετικά με τους βιασμούς, ενώ το Reuters σημειώνει ότι δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητες πηγές αυτή την πληροφορία. 

Ο Ρωσικός στρατός συνεχίζει να καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμά του

Ο ρωσικός στρατός χρησιμοποίησε στο Χάρκοβο όπλα διασποράς, που είναι φονικά για τον άμαχο πληθυσμό, και η χρήση των οποίων μπορεί να συνιστά έγκλημα πολέμου, δήλωσε σήμερα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch – HRW).

Οι ρωσικές δυνάμεις έκαναν χρήση των όπλων αυτών «σε τουλάχιστον τρεις κατοικημένες συνοικίες, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, στις 28 Φεβρουαρίου», ανέφερε η αμερικανική οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Το Χάρκοβο υφίσταται αδιάκοπες επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων και οι άμαχοι κρύβονται στα υπόγεια για να γλιτώσουν από τις εκρήξεις και τα θραύσματα», δηλώνει ο διευθυντής εξοπλισμών του Παρατηρητηρίου, Στιβ Γκουζ. «Η χρήση πυρομαχικών διασποράς σε κατοικημένες ζώνες δείχνει μια απόλυτη περιφρόνηση για τη ζωή των ανθρώπων. Η χρήση τους όπως τεκμηριώνεται στο Χάρκοβο μπορεί να συνιστά έγκλημα πολέμου», εκτιμά το Παρατηρητήριο.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Τα τελευταία νέα από το Ουκρανικό μέτωπο – Ο αριθμός των ανθρώπων που εγκαταλείπουν την χώρα τους αυξάνεται διαρκώς εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα