Digital σημάδια γήρανσης – Πώς μπορεί η χρήση του κινητού σου να σε κάνει να φαίνεσαι μεγαλύτερη;

13:29 4/3/2022 - Πηγή: iPop

Δεν μπορούμε να φανταστούμε έναν κόσμο χωρίς τα κινητά, τους φορητούς υπολογιστές και τα iPad. Ωστόσο, στη λίστα με τα πράγματα που πρέπει να ανησυχείς όταν κάνεις κατάχρηση των ηλεκτρικών σου συσκευών, μπορείς να προσθέσεις και τα πρόωρα σημάδια γήρανσης. Μη φρικάρεις ακόμα, όμως, είμαστε εδώ για να σου εξηγήσουμε τα πάντα και να βρούμε λύση μαζί σε αυτό το πρόβλημα.

Όπως αποδεικνύεται, υπάρχει ένας συγκεκριμένος τύπος φωτός που εκπέμπεται από τις οθόνες των ηλεκτρονικών

συσκευών μας που ονομάζεται μπλε φως ή blue light. Το μπλε φως είναι παντού και μπορεί να προέλθει ακόμη και από τον ήλιο. Ωστόσο, με την αύξηση του χρόνου που περνάς μπροστά από την οθόνη σου, οι ειδικοί έχουν παρατηρήσει την άμεση επίδρασή του στο δέρμα.

Παρακάτω μπορείς να μάθεις τα πάντα για το μπλε φως, συμπεριλαμβανομένου του τι είναι, πώς επηρεάζει το δέρμα σου και τι μπορείς να κάνεις ώστε να προστατευτείς.

Το μπλε φως καταστρέφει το δέρμα σου με τον ίδιο τρόπο που το κάνει η υπεριώδης ακτινοβολία

Τι είναι το μπλε φως;

«Το μπλε φως είναι μέρος του ορατού φάσματος του φωτός», λέει ο Δρ. Brendan Camp, πιστοποιημένος δερματολόγος στο MDCS Dermatology. «Σκεφτείτε το μνημονικό ROYGBIV (την ακολουθία των χρωμάτων που συνθέτουν το ουράνιο τόξο) — το μπλε φως αντιπροσωπεύει ένα συγκεκριμένο μήκος κύματος φωτός στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα».

«Είναι παντού», λέει η Δρ. Michelle Henry, πιστοποιημένη από το διοικητικό συμβούλιο δερματολόγος στη Νέα Υόρκη. «Το μεγαλύτερο μέρος του μπλε φωτός που συναντάμε προέρχεται από τον ήλιο, ωστόσο, τα φώτα LED τείνουν να εκπέμπουν πολύ από αυτό και το φως που βλέπουμε από την τηλεόραση, τους υπολογιστές και τα τηλέφωνά μας, συχνά έχει σημαντική ποσότητα μπλε φωτός».

Και ενώ το μπλε φως εκπέμπεται από τον ήλιο, ο Δρ. Camp λέει ότι δεν είναι το ίδιο με τις ακτίνες UVA και UVB, καθώς δεν διεισδύει τόσο βαθιά στο δέρμα και επομένως δεν σχετίζεται με ηλιακά εγκαύματα ή τον καρκίνο του δέρματος.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις του μπλε φωτός στο δέρμα;

Το δύσκολο πράγμα με το μπλε φως είναι ότι υπάρχουν τόσο πιθανά οφέλη όσο και αρνητικές επιπτώσεις στο δέρμα.

«Η δύναμη του μπλε φωτός «συλλαμβάνεται» από τους δερματολόγους για τη θεραπεία της ακμής και άλλων δερματικών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των προκαρκινικών αναπτύξεων όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με ορισμένα φάρμακα», λέει ο Δρ. Camp.

Pexels

Ωστόσο, όταν εκτίθεσαι στο μπλε φως μέσω τεχνητών πηγών, όπως η οθόνη του κινητού σου, το γεγονός αυτό μπορεί να συμβάλει και να δημιουργήσει προβλήματα στο δέρμα όπως λεπτές γραμμές, ρυτίδες και υπερμελάγχρωση.

«Μια μικρή μελέτη δείχνει ότι η έκθεση στο μπλε φως μπορεί να διεγείρει την παραγωγή ελεύθερων ριζών στο δέρμα, οι οποίες μπορούν να επιταχύνουν την εμφάνιση της γήρανσης», προσθέτει η Δρ. Marisa Garshick, πιστοποιημένη δερματολόγος με έδρα το Μανχάταν.

Οι ελεύθερες ρίζες είναι ασταθή μόρια οξυγόνου που μπορούν να βλάψουν τις κυτταρικές δομές όπως το DNA, τα λιπίδια και τις πρωτεΐνες, εξηγεί ο Δρ. Camp. Όταν αυτές οι δομές είναι κατεστραμμένες, μπορεί να συμβάλουν στο σχηματισμό γήρανσης του δέρματος, όπως οι ρυτίδες.

Επιπλέον, μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η έκθεση του δέρματος στο μπλε φως οδήγησε σε περισσότερη μελάγχρωση σε άτομα με πιο σκούρο δέρμα.

Digital κούραση στα μάτια: Ο νέος beauty όρος που ευθύνεται για τους μαύρους κύκλους και τη ξηροφθαλμία

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψεις το δέρμα σου από το μπλε φως;

Όλοι οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η καλύτερη προστασία ενάντια στη βλάβη που μπορεί να προκαλέσει το μπλε φως είναι η χρήση αντηλιακού με οξείδιο του σιδήρου.

«Συχνά, χρειάζεστε πιο αδιαφανείς αναστολείς για να προστατεύσετε το δέρμα σας από το μπλε φως», υποστηρίζει η Δρ. Henry. «Ένας κοινός αναστολέας του μπλε φωτός είναι το οξείδιο του σιδήρου, το οποίο εμφανίζεται σε πολλά αντηλιακά – ιδιαίτερα τα έγχρωμα, καθώς το οξείδιο του σιδήρου χρησιμοποιείται για τη δημιουργία της απόχρωσης».

«Τα αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη C, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην κατάσβεση των επιπτώσεων των ελεύθερων ριζών οξυγόνου που μπορεί να σχηματιστούν ως αποτέλεσμα της έκθεσης στο μπλε φως», προσθέτει ο Δρ Camp.

Επιπλέον, η μείωση της φωτεινότητας της οθόνης του υπολογιστή ή του κινητού σου είναι ένας άλλος τρόπος για να μειώσεις την ένταση της έκθεσης στο μπλε φως. Τέλος, διατίθενται προστατευτικά οθόνης μπλε φωτός για το τηλέφωνο και τον υπολογιστή σου που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιστάθμιση των εφέ του ορατού φωτός και να βοηθήσουν σε οποιαδήποτε καταπόνηση των ματιών ή σε πονοκεφάλους που προκαλούνται από την έκθεση.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Digital σημάδια γήρανσης – Πώς μπορεί η χρήση του κινητού σου να σε κάνει να φαίνεσαι μεγαλύτερη; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα