Τι είναι τα χάπια ιωδίου και πώς μπορούν να σε προστατέψουν από μία πυρηνική επίθεση;

17:45 4/3/2022 - Πηγή: iPop

Οι άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη φαίνεται να προμηθεύονται χάπια ιωδίου εν μέσω φόβων για πυρηνικές επιπτώσεις από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Φαρμακεία σε τουλάχιστον τρεις χώρες της ΕΕ λένε ότι έχουν δει αύξηση της ζήτησης από τότε που ξέσπασαν οι μάχες κοντά στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ την περασμένη εβδομάδα και αφού ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε τις δυνάμεις πυρηνικής αποτροπής σε κατάσταση συναγερμού. Τι είναι, όμως, τα χάπια ιωδίου και πώς μπορούν να σε προστατέψουν από μία πυρηνική

επίθεση;

Οι ειδικοί στην πυρηνική ιατρική υποστηρίζουν ότι τα συγκεκριμένα χάπια πρέπει να λαμβάνονται μόνο με την καθοδήγηση ειδικών της δημόσιας υγείας.

Πώς μπορείς να προστατέψεις τον εαυτό σου σε περίπτωση πολέμου; – Αναλυτικά τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις

Η Ένωση Βελγών Φαρμακοποιών δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Belga ότι πάνω από 30.000 κουτιά διανεμήθηκαν μόνο τη Δευτέρα, 28/2. Τα βελγικά φαρμακεία διανέμουν τα δισκία δωρεάν σε όσους έχουν βελγική ταυτότητα.

Που οφείλεται η ξαφνική αύξηση της ζήτησης;

Την Κυριακή, 27/2, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε τους στρατηγούς του να θέσουν τις πυρηνικές αποτρεπτικές δυνάμεις της χώρας σε «υψηλή κατάσταση ετοιμότητας μάχης» ως αντίποινα στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Ήταν μια άνευ προηγουμένου κίνηση που πυροδότησε κατακραυγή στη Δύση μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ και έκκληση για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση από την Κίνα.

Αν και η εντολή του Πούτιν είναι ανησυχητική, δεν σημαίνει ότι πρέπει να περιμένεις και να αγχώνεσαι για το πότε θα γίνει η πυρηνική επίθεση. Παρόλα αυτά είναι απαραίτητο να ξέρεις πώς πρέπει να διαχειριστείς μία τέτοια κατάσταση.

Πώς μπορώ να προσφέρω βοήθεια στην Ουκρανία;

Τι είναι τα χάπια ιωδίου και πώς λειτουργούν;

Τα χάπια ιωδίου μπορούν να ληφθούν για να μειωθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του θυρεοειδούς σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος, σύμφωνα με την Αρχή Ακτινοβολίας και Πυρηνικής Ασφάλειας της Νορβηγίας.

Το ραδιενεργό ιώδιο που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια ενός τέτοιου συμβάντος μπορεί να απορροφηθεί από τον θυρεοειδή αδένα κατά την εισπνοή μολυσμένου αέρα. Τα χάπια ιωδίου βοηθούν στη διακοπή αυτής της απορρόφησης και ως εκ τούτου μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του θυρεοειδούς.

Ωστόσο, η Ρυθμιστική Επιτροπή Πυρηνικών των ΗΠΑ σημειώνει ότι πρόκειται για μια «πολύ εξειδικευμένη προστασία».

«Η εκκένωση είναι το πιο αποτελεσματικό προστατευτικό μέτρο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης από ακτινοβολίες», υποστηρίζει και εξηγεί: «Επειδή προστατεύει ολόκληρο το σώμα (συμπεριλαμβανομένου του θυρεοειδούς αδένα και άλλων οργάνων) από όλα τα ραδιονουκλεΐδια και όλες τις οδούς έκθεσης».

5 εφαρμογές που μπορείς να χρησιμοποιήσεις σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (ακόμα κι αν κοπεί το Ίντερνετ)

Πρέπει να πάρεις χάπια ιωδίου τώρα;

«Σε ποιο βαθμό τα χάπια ιωδίου θα ήταν χρήσιμα κατά των επιπτώσεων των πυρηνικών βομβών είναι τουλάχιστον αμφίβολο», δήλωσε στο Euronews Next ο Δρ. Hielke Freerk Boersma, ειδικός στην ακτινοπροστασία στο Πανεπιστήμιο του Γκρόνινγκεν.

«Οι άμεσες επιπτώσεις των πυρηνικών εκρήξεων θα είναι καταστροφικές. Σε μεγάλες αποστάσεις, όπου πιθανώς θα κυριαρχούν οι κρούσεις, η ραδιενεργή μόλυνση σίγουρα δεν θα προκαλείται μόνο από το ραδιενεργό ιώδιο».

«Η περιττή χρήση δισκίων ιωδίου – που μπορεί να συμβεί όταν οι άνθρωποι πανικοβάλλονται – μπορεί επίσης να προκαλέσει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, αν και η πιθανότητα εμφάνισης αυτών των επιπτώσεων είναι πολύ μικρή».

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πυρηνικού Ελέγχου του Βελγίου (FANC) προειδοποίησε επίσης τους πολίτες να μην λάβουν τα συγκεκριμένα δισκία.

«Η τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία δεν απαιτεί τη λήψη δισκίων», ανέφερε στο Twitter. «Παραμένουν διαθέσιμα δωρεάν στα φαρμακεία, αλλά δεν είναι απαραίτητα στη συγκεκριμένη περίπτωση. Λαμβάνετε ιώδιο μόνο κατόπιν σύστασης των αρχών».

Να υπενθυμίσουμε πως το συγκεκριμένο άρθρο δεν έχει σκοπό να προκαλέσει ανησυχία, ούτε αφήνει να εννοηθεί πως υπάρχουν πληροφορίες για κάποια πυρηνική επίθεση. Ο στόχος του είναι καθαρά και μόνο ενημερωτικός.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Τι είναι τα χάπια ιωδίου και πώς μπορούν να σε προστατέψουν από μία πυρηνική επίθεση; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τι είναι τα χάπια ιωδίου και πώς μπορούν να σε προστατέψουν από μία πυρηνική επίθεση;,