Τα πάνω-κάτω έρχονται στην εκπαίδευση- 14 χρόνια υποχρεωτικής εκπαίδευσης

18:35 28/12/2015 - Πηγή: iPop

Τα πάνω-κάτω αναμένεται να έρθουν στην εκπαίδευση, εάν οι εξαγγελίες του Νίκου Φίλη για 14 χρόνια υποχρεωτικής εκπαίδευσης εφαρμοστούν στην πράξη.

Η 14ετής εκπαίδευση αναφέρεται σε 2 χρόνια υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής, συν τα 12 χρόνια του δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου.

Πέραν τούτου, τα σχέδια που επιθυμεί να προωθήσει το Υπ. Παιδείας περιλαμβάνουν ακόμα την καθιέρωση του ολοήμερου σε όλα τα δημοτικά σχολεία, την αναμόρφωση της ειδικής αγωγής, αλλαγές και στο λύκειο, όπως επίσης και στον τρόπο πρόσβασης

στο Πανεπιστήμιο, αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών των λυκείων, καινούριο σχεδιασμό της επαγγελματικής κατάρτισης, αλλαγές στα Πανεπιστήμια και στις μεταπτυχιακές σπουδές.

Ο Νίκος Φίλης σχολίασε σχετικά πως «Έχουμε συνείδηση ότι μιας τέτοιας έκτασης μεταρρύθμιση χρειάζεται χρόνο, πόρους και σχεδιασμό».

Όλα τα παραπάνω αναφέρθηκαν κατά την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαλόγου για την Παιδεία. Ο Α. Λιάκος, Πρόεδρος της Επιτροπής, σημείωσε πως το μείζον ζήτημα είναι να απελευθερωθεί το λύκειο από τις εξετάσεις που απαιτούνται σήμερα για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, τα λόγια του κ. Λιάκου ήταν: «Η απελευθέρωση από το ζυγό των εξετάσεων θέτει το κρίσιμο ζήτημα της ριζικής αναδιαμόρφωσης των προγραμμάτων σπουδών στο δημοτικό και στο λύκειο, που θα βάλει στο κέντρο την ενεργοποίηση και έρευνα των μαθητών, την παρατήρηση, την κριτική σκέψη και τις θεματικές προσεγγίσεις, τη βιβλιογραφική αναζήτηση, τις ερευνητικές εργασίες, το διάλογο και το επιχείρημα μέσα στη τάξη, που θα τους απαλλάξει από τον κατακερματισμό των επί μέρους μαθημάτων, θα απαλλάξει από την τυραννία του αναλυτικού προγράμματος, θα επιτρέψει τη συνεργασία ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς».

Ακόμα δύο ζητήματα που τέθηκαν στην συζήτηση ήταν αυτό της επανεκπαίδευσης των εκπαιδευτικών, όπως επίσης και η δημιουργία ενός συστήματος που «θα κάνει το σχολείο πολιτισμικό κέντρο με κυριολεκτικά ολοήμερη και εβδομαδιαία λειτουργία, με μια πλούσια προσφορά δράσεων και προγραμμάτων».

Εντός των επόμενων ημερών πρόκειται να γίνει συνεδρίαση Επιτροπών και ομάδων, ενώ παράλληλα λειτουργεί και η ιστοσελίδα http://dialogos.minedu.gov.gr, όπου οι χρήστες μπορούν να υποβάλλουν τις δικές τους προτάσεις.

Όσον αφορά το σχετικό χρονοδιάγραμμα, τον Μάρτιο οι προτάσεις που θα έχουν συνταχθεί από την Επιτροπή τον Φεβρουάριο, θα συζητηθούν για να βγουν τα συμπεράσματα.

Τέλος, τον Απρίλιο θα γίνει η σύνταξη της Έκθεσης προκειμένου να δοθούν οι προτεραιότητες για τις αλλαγές στην εκπαίδευση.

Photo: Alexandros Michailidis / SOOC

The post Τα πάνω-κάτω έρχονται στην εκπαίδευση- 14 χρόνια υποχρεωτικής εκπαίδευσης appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα