Τα παιδιά της Ουκρανίας είναι τα αθώα θύματα ενός καταστροφικού πολέμου- Παιδικές ψυχές που αργοσβήνουν μπροστά σε ένα αβέβαιο μέλλον

18:31 18/11/2022 - Πηγή: iPop

Εδώ και 10 μήνες τα παιδιά της Ουκρανίας δοκιμάζονται καθημερινά. Από την αρχή του καταστροφικού πολέμου γίνονται τα θύματα των επιθέσεων εναντίον του άμαχου πληθυσμού. Σκοτώνονται, τραυματίζονται, βλέπουν τους αγαπημένους τους να χάνονται και αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το σπίτι και την οικογένεια τους. Και κάπως έτσι, οι ψυχές εκείνες που δεν φταίνε σε τίποτα επωμίζονται όλα τα δεινά που φέρνει μαζί του ο πόλεμος.

Τόσο καιρό, έχουμε στραμμένο το ενδιαφέρον μας στα αιτήματα του κύριου Putin και στις δακρύβρεχτες

ομιλίες των ισχυρών αυτού του πλανήτη, που μας διαβεβαιώνουν ότι κάνουν τα πάντα ώστε να αποτραπεί το καταστροφικό σενάριο του πολέμου. Αυτό, όμως, που δεν σκεφτόμαστε είναι ότι ο πόλεμος είναι εδώ και συμβαίνει. Στα πεδία των μαχών βλέπουμε να αργοπεθαίνουν έκτος από τις ανθρώπινες ζωές και τα δικαιώματα των χιλιάδων παιδιών της Ουκρανίας.

Τα δικαιώματα των παιδιών της εμπόλεμης Ουκρανίας πλήττονται άνευ προηγούμενο View this post on Instagram

A post shared by Ukraine.ua (@ukraine.ua)

Ο Banksy «γεμίζει» την βομβαρδισμένη Ουκρανία με τοιχογραφίες που κόβουν την ανάσα

Οι βομβαρδισμοί από τη Ρωσία συνεχίζουν να αναγκάζουν τα παιδιά και τις οικογένειές τους να αναζητήσουν καταφύγιο σε κρύα υπόγεια, αφήνοντας πολλά από αυτά χωρίς πρόσβαση στις πιο βασικές ανάγκες τους, όπως τροφή, νερό, ηλεκτρισμό, υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση.

Εκατομμύρια παιδιά έχουν εκτοπιστεί και πολλά έχουν χωριστεί από τα αγαπημένα τους πρόσωπα.Τα παιδιά που φεύγουν από τον πόλεμο έρχονται αντιμέτωπα με τρομαχτικούς κινδύνους, όπως την εμπορία ανθρώπων, την εκμετάλλευση και τη σεξουαλική βία.

Οι εκτεταμένες και συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των παιδιών στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία, μπορούν να χαρακτηριστούν εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Γι’ αυτό, πρέπει να σταματήσουν και οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν.

Τα παιδιά της Ουκρανίας νιώθουν αβεβαιότητα για το μέλλον

Παιδιά που έχουν εγκαταλείψει την εμπόλεμη Ουκρανία για να ζήσουν στην Ευρώπη παλεύουν με την ψυχική τους υγεία. Σύμφωνα με στοιχεία από την έρευνα του Save the Children, το ένα στα δυο παιδιά αισθάνεται άγχος και ανησυχία για το μέλλον του. Η μελέτη με τίτλο: «Αυτή είναι η ζωή μου και δεν θέλω να χάσω χρόνο από αυτήν: Οι εμπειρίες και η ευημερία των παιδιών που φεύγουν από την Ουκρανία», εστίασε σε περισσότερα από 1000 παιδιά-πρόσφυγες, που έχουν εγκατασταθεί σε 7 ευρωπαϊκές πόλεις.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι τα παιδιά-πρόσφυγες που πηγαίνουν στο σχολείο είναι λιγότερο πιθανό να αισθάνονται μοναξιά. Ωστόσο, τα ποσοστά εγγραφής σε σχολεία για τα παιδιά που έφυγαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία παραμένουν ανησυχητικά χαμηλά στην Ευρώπη. Μόνο το ένα τρίτο των παιδιών πήγαιναν στο σχολείο πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές, ενώ το ένα τέταρτο δεν σκοπεύει να εγγραφεί σε τοπικό σχολείο για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023.

«Δεν νιώθω άνετα εδώ. Δεν έχω τους φίλους και τους συμμαθητές μου. Οι περισσότεροι στην ηλικία μου δεν μιλούν αγγλικά και έτσι δεν μπορώ στην πραγματικότητα να επικοινωνήσω μαζί τους. Έχω μερικούς, είναι Ουκρανοί που γνώρισα εδώ και είμαστε αρκετά κοντά», εξομολογείται η 15χρονη Ana.

Ορισμένοι γονείς και φροντιστές που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι προτιμούν να χρησιμοποιούν το διαδικτυακό πρόγραμμα εκμάθησης που είχε αναπτύξει προηγουμένως η ουκρανική κυβέρνηση ως απάντηση στην πανδημία του COVID-19, επειδή δεν γνωρίζουν πόσο καιρό θα παραμείνουν στις χώρες υποδοχής τους. Ωστόσο, η διαδικτυακή μάθηση έχει τους περιορισμούς της και μπορεί να είναι αναξιόπιστη, με τα παιδιά που χρησιμοποιούν αυτήν την επιλογή να κινδυνεύουν να χάσουν τα άλλα οφέλη της προσωπικής εκπαίδευσης.

Οι συνεχείς διακοπές ρεύματος δυσχεραίνουν την εκπαίδευση των παιδιών που παραμένουν στη χώραUnsplash/Tong Su

Από την άλλη πλευρά, τα παιδιά που παραμένουν στην Ουκρανία έχουν να αντιμετωπίσουν δυσχερείς συνθήκες προκειμένου να συνεχίσουν να πηγαίνουν στο σχολείο.

Μάλιστα, η πρόσβαση των παιδιών στην εκπαίδευση αναμένεται να επιδεινωθεί δραστικά όσο συνεχίζονται οι μάχες γύρω από τα αστικά κέντρα και τις πυκνοκατοικημένες περιοχές όπως το Κίεβο. Οι συνεχιζόμενες επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές τον Νοέμβριο έχουν αφήσει περίπου 10 εκατομμύρια οικογένειες σε ολόκληρη τη χώρα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Αν θέλεις να καταλάβεις τι ακριβώς ζουν οι άνθρωποι στην Ουκρανία, απλά διάβασε αυτό

Η οργάνωση Save the Children διεξήγαγε μια διαδικτυακή έρευνα με περισσότερους από 1.600 συμμετέχοντες σε όλη την Ουκρανία για να διαπιστώσει εάν οι έκτακτες διακοπές ρεύματος έχουν διαταράξει την εκπαίδευση των παιδιών. Οι μισοί από αυτούς ανέφεραν ότι μεταξύ 10 και 21 Οκτωβρίου τα παιδιά τους έχασαν τα διαδικτυακά μαθήματα ή δεν μπορούσαν να κάνουν τα μαθήματά τους λόγω έλλειψης ρεύματος, σύνδεσης στο διαδίκτυο ή επειδή έπρεπε να βρουν καταφύγιο.

Τα δικαιώματα των παιδιών της Ουκρανίας απειλούνται και εμείς πρέπει να τα προστατεύσουμε, επειδή αυτά δεν μπορούν από μόνα τους. Ο πόλεμος χρειάζεται να τελειώσει τώρα για μην τραυματιστούν περισσότερο αυτές οι αθώες ψυχές.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Τα παιδιά της Ουκρανίας είναι τα αθώα θύματα ενός καταστροφικού πολέμου- Παιδικές ψυχές που αργοσβήνουν μπροστά σε ένα αβέβαιο μέλλον εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα