Τα παιδιά που μεγάλωσαν θυμωμένα. Τελικά πόσο βοηθούν οι ασκήσεις ηρεμίας στην πράξη;

20:41 14/12/2022 - Πηγή: iPop

Κεφάλαιο «θυμός στο παιδί». Έχεις δει κάποια παιδιά που μοιάζουν να είναι θυμωμένα από την κοιλιά της μάνας τους; Είναι έτσι ο χαρακτήρας τους, εκρηκτικός θυμώνουν με τα πάντα, με το παραμικρό, είναι λες και έχουν τα φυτίλια έτοιμα να ανάψουν με το παραμικρό. Πετάγονται οι φλέβες στο λαιμό τους, νιώθουν να βράζει το αίμα τους και τα ξεσπάσματά τους μοιάζουν επικά.

Ο θυμός στο παιδί

Για τους γονείς είναι αρκετά δύσκολο το να έχεις ένα θυμωμένο παιδί στο σπίτι. Ο θυμός του μπορεί να επηρεάσει την οικογένεια. Ποτέ δεν ξέρεις τι είναι αυτό που θα πυροδοτήσει τον θυμό και θα μετατρέψει κάτι

απλό, όπως το να βάλει τα παπούτσια του και να φύγουμε από το σπίτι, σε μια έκρηξη.

Απογοητευόμαστε και νιώθουμε εξουθενωμένοι οι γονείς αλλά και τα άλλα αδερφάκια που είναι παρατηρητές του θυμού και του μονίμως θυμωμένου παιδιού. Τα παιδιά με προβλήματα διαχείρισης του θυμού τους είναι μια πρόκληση.

Το γεγονός ότι αποτυγχάνουν να ρυθμίσουν και να εκφράσουν σωστά το θυμό τους, μπορεί να επηρεάσει την κοινωνική τους λειτουργία και την ανάπτυξή τους. Μπορεί επίσης να βλάψει τη σωματική και ψυχική υγεία του γονέα.Τα παιδιά σχολικής ηλικίας που δεν μπορούν να ελέγξουν τα έντονα συναισθήματά τους, έχουν χαμηλότερη ενσυναίσθηση. Δυσκολεύονται να ερμηνεύσουν τις προθέσεις των άλλων σε κοινωνικές καταστάσεις και επομένως αλληλεπιδρούν χρησιμοποιώντας ακατάλληλη συμπεριφορά. Έχουν λιγότερες κοινωνικές δεξιότητες και είναι λιγότερο δημοφιλή στους συνομηλίκους​. Διατρέχουν κίνδυνο απόρριψης από συνομηλίκους, κακής προσαρμογής στο σχολείο και ποικίλων προβλημάτων εξωτερίκευσης.Τα μεγαλύτερα παιδιά με προβλήματα θυμού έχουν συσχετιστεί με παραβατικότητα, επιθετικότητα, αντικοινωνική προσωπικότητα και προβλήματα συμπεριφοράς.Ο υπερβολικός θυμός στην πρώιμη παιδική ηλικία μπορεί να δημιουργήσει μεταγενέστερα θέματα ψυχικής υγείας.Ανάπτυξη θεμάτων θυμού σε μικρά παιδιά

Πώς το γλυκό μας μωρό μετατράπηκε σε ένα κόκκινο ανθρωπάκι που περιφέρεται συνεχώς έξαλλο με πεταμένες τις φλέβες στο λαιμό και τα φρύδια σφιγμένα; Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο θυμός μπορεί να κάνει αρχικά την εμφάνισή του σε βρέφη από 4 μηνών. Ο τρόπος που αντιδρά ο θυμός αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου και κορυφώνεται περίπου στους 18-21 μήνες. Αυτή η περίοδος στη νηπιακή ηλικία είναι κοινώς γνωστή ως τα «τρομερά δύο (terrible two)».

Πολλά θέματα θυμού αρχίζουν να αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, όταν το μικρό παιδί αρχίζει να γίνεται κινητό και εξερευνητικό. Οι άνθρωποι είναι φύσει περίεργοι.Τα νήπια είναι αιώνιοι μαθητές που λατρεύουν να εξερευνούν τα πάντα και να αποκτούν νέες δεξιότητες. Όταν τα μικρά παιδιά αρχίζουν να περπατούν και να κινούνται, θέλουν να εξερευνήσουν τον κόσμο γύρω τους.

Βέβαια αυτές οι διερευνητικές τους κινήσεις συνήθως αντιμετωπίζονται με απαγόρευση, επίπληξη ή ακόμη και σκληρή τιμωρία.

Τα νήπια που ακούν το όχι, δεν έχουν ακόμα αναπτύξει δεξιότητες ρύθμισης των συναισθημάτων ώστε να είναι σε θέση να τα διαχειριστούν. Επιπλέον δυσκολεύονται να εκφραστούν ή να διαπραγματευτούν για τις ανάγκες τους. Έτσι ο θυμός του παιδιού κλιμακώνεται και εξακολουθεί να μην μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες του.

Ένα θυμωμένο παιδί μπορεί να αρχίσει με θυμωμένες κραυγές και ήχους αλλά όταν τα θυμωμένα του συναισθήματα εντείνονται, καταφεύγει σε φωνές, ουρλιαχτά, χτυπήματα και κλωτσιές. Το πώς θα αντιδράσει ο γονιός σε αυτή τη φάση είναι καθοριστικό. Αν θυμώσει και επιπλήξει ή τιμωρήσει το θυμωμένο παιδί, ο έντονος θυμός θα γίνεται όλο και πιο επίμονος κάτι που οδηγεί σε θέματα διαχείρισης θυμού.

Πώς δημιουργούνται τα θυμωμένα παιδιά

Δύο τύποι παραγόντων μπορούν να συμβάλουν στο πώς αντιδρά το παιδί στον θυμό του. Οι βιολογικοί παράγοντες όπως γενετικοί ή ασθένειες και περιβαλλοντικοί παράγοντες στην πρώιμη παιδική ηλικία. Και οι δύο μπορεί να είναι πιθανοί λόγοι για την ανεπάρκεια ρύθμισης των συναισθημάτων ενός παιδιού.

Σχετικά με τα βιολογικά αίτια του θυμού στα παιδιά, ο χαρακτήρας και το πώς είναι φτιαγμένο γενετικά το παιδί, μπορεί να οφείλεται για την ιδιοσυγκρασία που έχει. Σε αυτές τις περιπτώσεις απογοητεύονται εύκολα και είναι πιο επιρρεπή στο θυμό.

Βέβαια δεν πρέπει να αφήσουμε απ΄έξω και το κεφάλαιο κληρονομικότητα. Η γενετική μπορεί να είναι αιτία για προβλήματα θυμού. Σύμφωνα με έρευνες, οι θυμωμένες μαμάδες και μπαμπάδες είναι περισσότερο πιθανό να γεννήσουν θυμωμένα παιδιά.

Τέλος θα πρέπει να υπολογίσουμε και τις νευροαναπτυξιακές διαταραχές. Τα θυμωμένα παιδιά έχουν συχνά άλλες παθήσεις ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, του αυτισμού​, του συνδρόμου Asperger και της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής.

UnsplashΠαράγοντας Περιβάλλον

Το στυλ γονεϊκότητας στα νήπια. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ελεγκτική συμπεριφορά των γονέων σχετίζεται με τον θυμό και την εξωτερικευτική συμπεριφορά του παιδιού. Η μη συμμόρφωση του παιδιού προβλέπει επίσης αύξηση της ελεγκτικής συμπεριφοράς του γονέα, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο. Πώς αντιδρούν οι γονείς στα συναισθήματα; Τα συναισθήματα και οι αντιδράσεις του ίδιου του γονέα στον θυμό του παιδιού τους έχουν σημασία.

Κακομεταχείριση του παιδιού, κατάκριση και ντροπή στο παιδί.

Τα παιδιά που κακοποιούνται με σωματική κακοποίηση ή με αισθήματα ντροπής είναι πιο πιθανό να έχουν προβλήματα θυμού κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων. Αν τα παιδιά τιμωρούνται αυστηρά, επικρίνονται, αντιμετωπίζονται με εχθρική απόρριψη ή αγνοούνται από τον κύριο φροντιστή τους, μπορεί να πιστέψουν ότι είναι ανεπιθύμητα, μη αγαπημένα και «κακά».

Ο τρόπος που αντιμετωπίζει ο γονιός τα δικά του συναισθήματα αλλά και η δυναμική της οικογένειας είναι ένας άλλος περιβαλλοντικός παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του παιδιού να αυτορρυθμίζεται. Οι αλληλεπιδράσεις των γονέων μεταξύ τους και με άλλους ενήλικες χρησιμεύουν ως πρότυπα σχέσεων.

Τα παιδιά με θυμωμένους ή επιθετικούς γονείς είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν θυμό και επιθετική συμπεριφορά που παρεμβαίνει στην καθημερινότητά τους.

Πώς να διαχειριστεί τον θυμό του;

Η διαχείριση του θυμού για τα παιδιά αποτελείται από δύο μέρη: Από την αντιμετώπιση του θυμού τη στιγμή που γίνεται και την πρόληψη του θυμού.

Διαχείριση θυμού για παιδιά στη στιγμή: Όταν το παιδί είναι ταύρος εν υαλοπωλείο, σε κατάσταση μάχης ή φυγής δεν μπορεί να ρυθμιστεί. Είναι όμως στο χέρι του γονιού να το βοηθήσει να ηρεμήσει. Όταν ένα παιδί είναι συναισθηματικά απορυθμισμένο, η αμυγδαλή, το μέρος του εγκεφάλου που εκφράζει συναισθήματα, είναι υπεύθυνη, ενώ ο προμετωπιαίος φλοιός, το μέρος που μπορεί να σκεφτεί λογικά, είναι εκτός σύνδεσης. Επομένως, δεν μπορούμε και δεν πρέπει να επέμβουμε σε ένα θυμωμένο παιδί.

Ασκήσεις ηρεμίας:Αναπνοή, ακόμα και αν η πρώτη σκέψη που κάνεις στην εμφάνιση του θυμού στο παιδί είναι το «Όχι πάλι»! Χρειάζεται ιώβειος υπομονή το να καταφέρεις να παραμείνεις ήρεμος, αλλά θυμήσου ότι το να είσαι ένα καλό πρότυπο είναι ο καλύτερος τρόπος να βοηθηθεί το παιδί σου. Οι αργές βαθιές αναπνοές είναι το πρώτο βήμα για να ηρεμήσει ένα διεγερμένο νευρικό σύστημα.Αν θέλει και το παιδί να συμμετέχει σε αυτό μπορείτε να κάνετε μαζί ασκήσεις αναπνοών. Αφού θα εξασκηθεί στην τεχνική ηρεμίας.Απόσπαση προσοχής: Κόλπο που πιάνει κυρίως σε μικρότερες ηλικίες αλλά ποτέ δεν χάνουμε να δοκιμάσουμεΧιούμορ: Καμιά φορά τα πνεύματα ηρεμούν με κάτι αστείο. Πού θα ρίξουμε την προσοχή μας; Στον θυμό ή σε κάτι αστείο; Αναγνώρισε μαζί του το θυμό του και ονόμασε τα έντονα συναισθήματά του. Δεν χρειάζεται να συμφωνήσεις ή να εγκρίνεις τα συναισθήματά του. Απλώς περιγράψε το χωρίς να κρίνεις. «Βλέπω ότι είσαι πολύ θυμωμένος. Αισθάνεσαι τόσο αδικημένος»;Μια αγκαλιά μπορεί να βοηθήσει το παιδί να ηρεμήσει γρήγορα γιατί ηρεμεί άμεσα το νευρικό σύστημα του παιδιού σας. Αν δεν θέλει αγκαλιές αυτή τη στιγμή απλά το να κάτσεις κοντά του είναι αρκετό.

Γονείς ελικόπτερο: Το στυλ γονεϊκότητας που κανείς δεν θα ήθελε να τον μεγαλώσει

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Τα παιδιά που μεγάλωσαν θυμωμένα. Τελικά πόσο βοηθούν οι ασκήσεις ηρεμίας στην πράξη; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα