Τα νούμερα είναι πιο σοκαριστικά απ’ ό,τι νομίζαμε: Τόσοι είναι οι φυλακισμένοι δημοσιογράφοι το 2022- Ένα θλιβερό ρεκόρ

11:27 14/12/2022 - Πηγή: iPop

Πολλοί ρισκάρουν ακόμα και τη ζωή τους για την δουλειά τους, οι περισσότεροι τα καταφέρνουν, κάποιοι φυλακίζονται, ενώ κάποιοι άλλοι έχουν αφήσει ακόμα και την τελευταία τους πνοή κυνηγώντας το θέμα τους. Ο αριθμός των δημοσιογράφων που φυλακίστηκαν σε όλο τον κόσμο έφτασε σε νέο ρεκόρ το 2022 και θα έπρεπε να μας ανησυχεί, είναι θλιβερός και αναρωτιόμαστε γιατί κανείς δε μιλάει γι’ αυτό; Ήρθε, όμως, η στιγμή που θα το κάνουμε.

Σύμφωνα με την έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF) που δημοσιεύθηκε σήμερα 14/12, ο αριθμός των δημοσιογράφων που φυλακίστηκαν σε όλο τον κόσμο έφτασε

στους 533 το 2022, σε σύγκριση με 488 πέρυσι.

Δημοσιογράφοι στη φυλακή: Τα νούμερα που σοκάρουν

Απ’ ό,τι φαίνεται η καταστολή των διαδηλώσεων από το Ιράν συνέβαλε στην αύξηση του αριθμού των δημοσιογράφων που φυλακίστηκαν φέτος σε σύγκριση με πέρυσι.

Περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς κρατούνται σε μόλις πέντε χώρες: την Κίνα, η οποία παραμένει «ο μεγαλύτερος διώκτης δημοσιογράφων στον κόσμο» με 110, ακολουθούμενη από τη Μιανμάρ (62), το Ιράν (47), το Βιετνάμ (39) και τη Λευκορωσία (31).

«Η δικτατορία και τα αυταρχικά καθεστώτα γεμίζουν τις φυλακές τους πιο γρήγορα από ποτέ βάζοντας μέσα όλο και περισσότερους δημοσιογράφους», δήλωσε ο Christophe Deloire, γενικός γραμματέας των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα.

«Αυτός ο νέος αριθμός ρεκόρ κρατουμένων δημοσιογράφων επιβεβαιώνει την επείγουσα ανάγκη να αντιταχτούμε σε αυτά τα αδίστακτα καθεστώτα και να εκφράσουμε την ενεργό αλληλεγγύη μας σε όλους εκείνους που ενσαρκώνουν το ιδανικό της δημοσιογραφικής ελευθερίας, ανεξαρτησίας και του πλουραλισμού».

Όταν ρισκάρεις τη ζωή σου για να ενημερώσεις για τον πόλεμο – Οι δημοσιογράφοι που έχασαν τη ζωή τους στην Ουκρανία

Το Ιράν ήταν η μόνη χώρα που δεν βρισκόταν πέρυσι στη λίστα των χωρών που καταπιέζουν περισσότερο τους δημοσιογράφους, δήλωσε η RSF, η οποία δημοσιεύει ετήσιες εκθέσεις για την κατάσταση της ελευθερίας του λόγου σε όλο τον κόσμο από το 1995.

Η τρέχουσα έκθεση αναφέρει ότι το Ιράν έχει φυλακίσει «άνευ προηγουμένου» 34 επαγγελματίες των Μέσων Ενημέρωσης από τότε που ξέσπασαν διαμαρτυρίες τον Σεπτέμβριο για τον θάνατο της 22χρονης Mahsa Amini, η οποία συνελήφθη για παραβίαση του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα της χώρας.

Ο αριθμός των γυναικών δημοσιογράφων στις φυλακές βρίσκεται επίσης σε υψηλό επίπεδο: έχει αυξηθεί από 60 σε 78 από το 2021, σε μεγάλο βαθμό λόγω του μεγαλύτερου αριθμού γυναικών που ασκούν το επάγγελμα.

Η οργάνωση δίνει ιδιαίτερη προσοχή στις συλληφθείσες Ιρανές Niloofar Hamedi και Elahe Mohammadi – μεταξύ των 15 δημοσιογράφων που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων – που επέστησαν την προσοχή στον θάνατο της Amini και τώρα αντιμετωπίζουν πιθανή θανατική ποινή.

Αυτό είναι «ενδεικτικό της επιθυμίας των ιρανικών αρχών να φιμώσουν συστηματικά τις γυναίκες», ανέφερε η RSF.

Μουντιάλ 2022: Νεκρός Αμερικανός δημοσιογράφος που κάλυπτε την αναμέτρηση της Ολλανδίας με την Αργεντινή – Ο αδερφός του ισχυρίζεται ότι «τον σκότωσαν»

Η ΜΚΟ απένειμε το βραβείο θάρρους σε μία από αυτές, τη Narges Mohammadi, η οποία έχει φυλακιστεί πολλές φορές την τελευταία δεκαετία.

Τα τρία τέταρτα των φυλακισμένων δημοσιογράφων συγκεντρώνονται στην Ασία και τη Μέση Ανατολή, ανέφερε η RSF, ενώ σημείωσε μια απότομη αύξηση της καταστολής των Μέσων Ενημέρωσης στη Ρωσία από την εισβολή της στην Ουκρανία.

Ο αριθμός των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν επίσης αυξήθηκε -στους 57- κυρίως λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, σε σύγκριση με τα «ιστορικά χαμηλά» νούμερα των 48 και 50 τα τελευταία δύο χρόνια.

Οκτώ δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν ενώ κάλυπταν τον πόλεμο, πέντε από αυτούς από μη εμπόλεμες χώρες.

Η RSF είπε ότι σχεδόν το 80% των επαγγελματιών των Μέσων Ενημέρωσης που δολοφονήθηκαν παγκοσμίως το 2022 «στοχοποιήθηκαν εσκεμμένα λόγω της δουλειάς τους ή των γεγονότων που κάλυψαν, όπως το οργανωμένο έγκλημα και η διαφθορά».

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Τα νούμερα είναι πιο σοκαριστικά απ’ ό,τι νομίζαμε: Τόσοι είναι οι φυλακισμένοι δημοσιογράφοι το 2022- Ένα θλιβερό ρεκόρ εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα